Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendové povídání na téma

Víkendové povídání na téma "Kam s tebou, pražská burzo ?"

14.11.2003 14:05
Autor: 

Včera jsme se pokusili podívat na to, o co (pokud vůbec) přichází pražská burza tím, že na ní není možno obchodovat se standardizovanými derivátovými kontrakty (článek ZDE). Odpověď byla sice nejednoznačná, ale v konečném důsledku se asi shodneme, že absence derivátů sice neškodí, rozhodně ale nepomáhá. Druhou otázkou, pro mnoho investorů a obchodníků mnohem palčivější, je očekávané směřování pražské burzy po našem vstupu do Evropské unie. Pro začátek se podívejme na to, jak k tomuto tématu přistupují naši nejbližší konkurenti - burzy ve Varšavě a v Budapešti.

* Varšava - nedávnou událostí č. 1 bylo uvedení akcií Bank Austria na polský trh. Jednalo se z pohledu burzy sice o pionýrský krok, razance, s jakou k němu došlo, však slibuje, že nebude poslední. Emise se setkala s úspěchem, akcie první den poskočily o 11%. Polské orgány činné v oblasti kapitálového trhu dále oznámily, že chtějí na trh uvést dalších cca 30 emisí a rozšířit tak stávající tituly. V kombinaci s průhledným obchodním systémem a sice striktním leč efektivním systémem majetkových účtů tento krok trhu evidentně zvedne sebevědomí.

* Budapešť - zájem o maďarský trh sice poslední dobou trochu polevil, důvodem zde byly poněkud nekonzistentní a v mnoha případech konflitkní kroky vlády a centrální banky, stále však trvá. Zde došlo k propojení obchodních systémů mezi burzou v Budapešti a německým systémem Xetra tak, aby obchodníci v Budapešti měli možnost ze svých burzovních terminálů přímo zadávat příkazy do Německa. Má to sice ještě nějaké "mouchy" (náklady, Xetra-zkoušky pro maďarské obchodníky), v principu je to ale technicky možné.

Nemá mnoho významu rozebírat, jaké podobné kroky udělala burza v Praze, protože by se jednalo o velmi krátký seznam. Bude proto možná účelnější podívat se, jaké má BCPP, a.s. možnosti a jakým směrem by se mohla ubírat:

* "maďarská" cesta - velmi nepravděpodobná. První překážkou je samotná existence de facto dvou obchodních systémů - SPAD a KOBOS. Pokud by mělo dojít k propojení pražské burzy a např. právě německého systému Xetra, muselo by dojít ke sloučení obou obchodních systémů. To by samo o sobě nemuselo být nezbytně negativní - má to ale jeden háček. Pokud by zahraniční investoři měli možnost obchodovat na burze přímo - bez zásahu domácího brokera - nebylo by jich na našem trhu potřeba tolik jako v tuto chvíli. To by znamenalo pokles počtu členů burzy a nižší sumu členských poplatků.

* "polská cesta" - málo pravděpodobná. Jediný pokus o IPO (pokud pomineme Bonton) byl v roce 2001 Limart. Ten však nedošel svému naplnění, především díky kolizi s největším poklesem globálních trhů za posledních 10+ let. Administrativní náročnost IPO je v našich podmínkách obecně známá, dostupnost úvěrového financování bonitním korporátním klientům také. Jedinou možností je zásah neviditelně viditelné ruky našeho státu - nářky příslušných orgánů na stav našeho akciového trhu nabírají na intenzitě, a proto se nedá vyloučit, že některá z nyní státem vlastněných firem dostane burzovní kotaci "befelem". Nesmíme ale zapomínat, že postoj vládce státní kasy je k otázce existence resp. neexistence akciové burzy v Praze více než chladný.

* "česká cesta" - velmi pravděpodobné, prostě to necháme být. Budeme si dále obchodovat 7 titulů více či méně aktivně v systému SPAD a doufat, že to nějak dopadne. Burzy v Polsku a Maďarsku sice nebudou v rámci Evropy největší, ale budou zde mít své místo.

Odpověď na otázku uvedenou v titulku nechám na každém čtenáři zvlášť (ostatně, čekají nás 3 volné dny a máme tedy dost času o tom popřemýšlet. Vaše reakce rádi uvítáme). Stejně jako v případě otázky zda obchodovat či neobchodovat deriváty však není úplně pozdě a je možno podniknout kroky, které by neradostnou situaci zlepšily. Sloučení KOBOSu a SPADu by mohly být docela dobrý začátek ....

Petr Žabža

Vždy čerstvý sloupek investora do Vaší e-mailové schránky můžete dostávat ve zkrácené verzi zdarma, nebo jako klient VIP Patria v plné verzi. Zvolte si strukturu zasílaných zpráv z Patria.cz ZDE.


Váš názor
  • Kam kráčíš burzo ???
    14.11.2003 22:49

    Vážený pane, situace u nás není dobrá. Možná tomu přispívá i Patria vzhledem k nastavení poplatků. 1.Jak jinak si mohu vysvětlit, že např. u Sati zaplatím poloviční poplatek za pokyn v KOBOSu ? 2. Proč bych měl obchodovat u nás, když poplatky venku jsou na NYSE ve výši centu za akcii. Př. Koupím Čez za 400 000 a zaplatím na poplatku kolem 3 000 Kč. Na NYSE zaplatím za obdobný obchod 1USD. BCPP snížila ceny poplatků, ale to žádný obchodník nezměnil výrazně poplatky. 3.Bohužel to není jen o poplatcích. Např. v USA dává nemalá část firem při IPO přednost registraci v Kanadě.
    mufa pufa
    • RE...
      15.11.2003 9:46

      Problém je v tom, že ať jsou trhy v USA jakékoliv, jsou co do fungování z pohledu nákladů efektivní. U nás se živí spousta zbytečných úředníků na burze a taky to podle toho vypadá ..
      Snílek
  • mejk sens maj frent
    14.11.2003 14:38

    mejk sens maj frent
    mala zaba
Aktuální komentáře
07.05.2024
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
    Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
    Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
    Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
    Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
    UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
    Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
    Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
    6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
    7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
    7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
    8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
    9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
    9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
    11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
    13:00BP PLC (03/24 Q1)
    13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
    14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
    22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)