Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Alan Greenspan konečně hodil do ringu ručník ... 25 bps je pro smích

27.06.2003 11:49
Autor: 

Americký FED ve středu večer naplnil očekávání trhů, analytiků a mnoha investorů - snížil sazby o čtvrt procenta na 1%, a stlačil tak Fed funds na nejnižší hodnotu za posledních 45 let (v podstatě do doby, kdy Americe vládl prezident Eisenhower). Trhy na tuto informaci zareagovaly překvapivě negativně a jak státní dluhopisy Treasuries, tak akcie končily svůj den v červených číslech. Vysvětlení, které bylo trhům nabídnuto zní, že trhy vlastně ani nechtěly "jenom" 25 bps, ale připravovaly se na celého půl procenta. Asi to tak bude, v duchu předchozího sloupku však musím dodat - je to jedno.

Americká ekonomika se potácí na pokraji stagnace a deflace není vzdáleným rizikem - je to realita. Poslední data o hrubém národním produktu, publikovaná ve čtvrtek odpoledne, vedla k revizi tohoto ukazatele za první čtvrtletí roku 2003 z očekávaných 1.9% na 1.4%. Spotřeba jednotlivců a domácností sice byla na stejné jako očekávané úrovni, nejedná se ale o nic co by naznačovalo explozivní růst. Úrokové sazby jsou na nejnižší hodnotě za posledních 45 let, ale firmy necítí nejmenší potřebu do tohoto oceánu kreditu a likvidity sahat a investovat. Proč také, když nemají reálný odbyt pro své výrobky a pokud ano, tak za ceny které nenabízejí mnoho prostoru pro růst ziskových marží. Domácnosti sice stále utrácejí (proč by ne, když jim teď v rámci plánu prezidenta Bushe spadne do klína pěkná hromádka peněz z daňových "vratek") - utrácejí však za zlevněné spotřební zboží. V ekonomice a specificky v technologickém sektoru stále panuje ohromující nad-kapacita, která se zatím ani v nejmenším nemá zájem snižovat. A dále:

* Verity - ve středu propadlo o 28.9% po oznámení nižších než očekávaných hospodářských výsledků

* Vodafone - propustí 5% svých zaměstnanců ve Velké Británii, cca 480 zaměstnanců

* Zurich - plánuje ukončit činnost Zurich Investment Bank

* FIAT - propustí 9,500 zaměstnanců ve svých továrnách mimo území Itálie

Je to hromada optimistických zpráv, které by jednoho dokázaly přimět k nákupu akcií. Medvědům přeji hodně trpělivosti a neztrácet hlavu, býkům přeji perfektní "timing" jejich prodeje - nikdo přece nechce být tím posledním, zvlášť na padajícím trhu.

Petr Žabža


Váš názor
  • Medvědi či býci?
    30.06.2003 9:58

    Dobré pondělní ráno. Po záplavě pesimistických informací bych rád dodal něco pozitivnějšího, neboť si nemyslím, že situace je tak špatná, jak se může na první pohled zdát. Souhlasím, že zásadním problémem americké ekonomiky je zmíněná slabá poptávka. Právě ta způsobuje nadbytek výrobních kapacit, což vede k deflaci. Domnívám se, že cesta ven spočívá v rozumné stimulaci poptávky. A právě to se nyní děje - na americkou ekonomiku v současnosti již působí celá řada motivujících faktorů. Nízké úrokové sazby podporují hypotéky a spotřební úvěry, nižší daně zvyšují koupěschopnost (i zisky korporací) a výrazně slabší dolar působí proexportně. Sečteno a podtrženo, domnívám se, že ode dneška za rok budou americké akciové indexy výše než dnes.
    Investor
  • deflace
    27.06.2003 20:05

    Nejsem si jistý, nakolik je deflace rizikem a nakolik jen strašákem. Z mého laického pohledu je deflace vyrovnání poptávky a nabídky snížením přemrštěných cen. Je to silnější signalizace trhu, aby se nové investice nevyplácely, jde o reakci trhu na nějaký průser v minulosti, jako jsou následky cenových bublin v bilancích bank apod. A národní banka když už nemůže vládnout diskontem, tak má vždycky možnost emisí oběživa inflaci vytvořit, takže v čem je vlastně problém ?
    • deflace
      02.07.2003 12:29

      Deflace strasak je a zaroven neni. Kdyz byla u nas deflace mezi valkami (Rasinova "zlata" koruna), tak prinasela spoustu problemu - ty byly ale do jiste miry zpusobeny tim, ze vlada mela: a) emisni pravomoc (tehdy ji ale nezneuzla - dnes nemyslitelne) b) sama delala tvrdou restriktivni politiku!!!! Tj. zadna podpora, ale tvra restrikce - ucelem byla silna koruna. Deflace tedy byla se vsemi svymi neg. i poz. dusledky. Prestoze slo o uspech (koruna byla velmi silna a stabilni), tak vlada nakonec od restriktni politiky ustoupila: Behem jednoho a pul roku se nezamestnanost snizila z pul milionu na neco okolo 50 tisic. Deflace prirozena - tj. nechtena a zadnou instituci nezpusobena, je mnohem horsi (neda se od ni ustoupit, pokud prestane vyhovovat) a ponese s sebou vsechny neg. efekty.....
      Andre Kajuga
    • V cem je problem?
      27.06.2003 20:40

      Vazeny pane, Vase uprimna otazka " v cem je vlastne problem?" Vas omlouva. Problem je v tom, ze ve fungujici ekonomice zadna centralni banka nevytvari, nemuze vytvorit, dostatek obeziva bez toho, aby ho nekdo prijal a pozdeji vratil i s tim sebemensim urokem vratil. A to je ten problem, prestoze v USA kleasaji sazby, lide dostatecne neutraci, mezi jinymi i z duvodu, ze jsou jiz az po hlavu predluzeni. A pokud myslite na vladu a jeji utraceni, jako se tomu deje v CR, potom nezapomente, ze to bude muset splatit cely narod v danich a je na veritelich, za jakych podminek fin. prostredky takove vlade zapujci. Takoveto dobrodruzstvi ve vetsine pripadu vsak konci vzdy poklesem kurzovni hodnoty narodni meny, ktere je prave nejlepe videt na U$D. Myslim, ze jiz tusite, co ceka drive, ci pozdeji Kc. Ironie pana Zabky je na miste. Totiz jinak by se clovek v tomto svete jiz ani nezasmal. S pozdravem.
      Bratr pana Zabky
  • medved
    27.06.2003 15:21

    cetl jsem nekolik clanku Vami podepsanych a musim rici ze indexy musi padnout, uz kvuli tomu jak moc si to prejete :)) Ale vazne, mate pravdu v tom ze tento rust neni nicim tvrde podlozen a indexy meli padat od zacatku roku a v tuto chvili se zastavit na new low. hezky den
    pret
  • jo,jo,jo
    27.06.2003 13:24

    Pane Žabža tentokrát i v super ironickém humoru!!!!!
    miki
    • Ironie????
      28.06.2003 0:54

      Já v tom vydím sarkazmus. Dno je ještě daleko, tak asi za pět let, pak pět let stagnace, pak.... nebo do té doby... vydrží to kapitalizmus?
      Petr Prognostic
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Iveco Group NV (03/24 Q1)
    8:00UK - HDP, q/q
    9:00CZ - Nezaměstnanost
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university