Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je rizikovější investovat do západoevropských, či regionálních akcií? (1. část)

Je rizikovější investovat do západoevropských, či regionálních akcií? (1. část)

15.04.2003 14:37
Autor: 

Obecně je přijímán názor, že rozvíjející se trhy, mezi které je Česká republika spolu se svými sousedy Maďarskem a Polskem běžně zařazována, mají vyšší míru rizika a je jim tedy automaticky připisována určitá prémie za riziko a tudíž vyšší diskontní sazba používaná pro převod očekávaného cash flow na současnou hodnotu. Toto je do značné míry příčinou toho, proč u regionálních společností obecně pozorujeme valuační násobky (P/E, P/B, EV/EBITDA atd.) menší, než je tomu u porovnatelných společností v rozvinutých zemích. Tento fakt je mimo jiné i základem pro „konvergenční hru“ některých investorů na trzích, která budou v dohledné době začleněny do Evropské unie - po jejím rozšíření dojde k odbourání zmiňované rizikové prémie a vyšší valuaci společností; v zemích s vyššími bezrizikovými sazbami (Maďarsko, Polsko) je tento efekt ještě umocněn výhledem na redukci těchto sazeb.

V nadcházejících několika článcích chceme ukázat, zda je výše uvedený předpoklad vyšší rizikovosti akcií v regionu reálný, mimo jiné tak ukážeme, zda by investor měl při investici do českých, polských, či maďarských společností požadovat vyšší míru návratnosti ve srovnání s investicí do akcií v západní Evropě. Konkrétně v tomto článku se budeme zabývat rizikovostí investic do akcií podniků petrochemického sektoru.

Rizikovost je vyjádřena jako anualizovaná volatilita denních výnosů jednotlivých titulů, počítaná jako směrodatná odchylka. Např. je-li směrodatná odchylka 50% a jestliže předpokládáme normální pravděpodobnostní rozdělení, je 67% pravděpodobnost, že cena akcie bude za rok v rozmezí: současná cena +/- 50%*současná cena. Tato akcie je pak méně riziková, než akcie se směrodatnou odchylkou 80% (je 67% pravděpodobnost, že její cena bude za rok v intervalu: současná cena +/- 80% současné ceny).

Následující graf zachycuje vývoj zmíněné anualizované volatility středoevropských společností za období od roku 1996 do února 2003.


Zdroj: Patria Finance, Bloomberg

Na začátku sledovaného období se obchodovaly pouze akcie maďarského MOLu, jejichž volatilita dosahovala 55 %. Do začátku letošního roku jejich rizikovost poklesla pod hranici 30 % a MOL se tak stal nejméně rizikovou investicí tohoto odvětví v regionu. Největší změny vykázala volatilita výnosů další maďarské společnosti – TVK, která začínala v polovině roku 1996 na 10 %, dále se vyšplhala až k 80 % v říjnu 1998. V únoru 2003 je volatilita TVK na úrovni 33,8 %, což je druhá největší rizikovost. Nejrizikovější investicí je nyní český zástupce na trhu – Unipetrol, jehož volatilita byla v únoru 2003 39,3 %, když se předtím dvakrát dostala až k hranici 50 % (na začátku roku 2000 a v polovině roku 2002). Zajímavé je, že volatilita polského PKN Orlen je víceméně stabilní, od roku 2000 se drží v blízkosti 30 %.

Zatímco na trzích ve střední Evropě volatilita petrochemických společností nemá jasný trend, protože pohyb jednotlivých akcií byl více ovlivněn specifickými událostmi (např. restrukturalizace společností, privatizace apod.) v západní Evropě se rizikovost všech čtyř sledovaných titulů vyvíjí podobně (větší vliv zde mají faktory společné všem společnostem, jako je např. vývoj cen komodit) a v čase roste, jak je zřejmé z následujícího grafu.


Zdroj: Patria Finance, Bloomberg

Rizikovost západoevropských společností se v roce 1996 pohybovala v rozmezí 10 až 20 %, přičemž největší byla u německé společnosti BASF 17,5 % a nejméně rizikovou byla investice do britského Shell (12,8 %). Následně volatilita společností kromě krátkých období poklesu dále rostla, až se dostala na dvojnásobek původní hodnoty. Rizikovost BASF, BP a Shell se na začátku letošního roku příliš nelišila, pohybovala se těsně pod 40 %. Volatilita německého Bayeru je výrazně přesahuje, a to o 12 %, v únoru 2003 dosahovala hodnoty 52 %.

Zatímco tedy rizikovost západoevropských společností se v průběhu sledovaného období zvýšila o zhruba 20 %, nelze říci stejný jednoznačný závěr o petrochemických společnostech ve střední Evropě. Nyní se jako méně rizikové jeví investice do tohoto sektoru ve střední Evropě, s výjimkou českého Unipetrolu, jehož volatilita je nyní stejně jako u tří západoevropských společností těsně pod úrovní 40 %, jasně nejrizikovější jsou akcie německé společnosti Bayer. Při pohledu na grafy se dá obecně konstatovat, že rizikovost jednotlivých společností (region vs. západní Evropa) ve sledovaném období konvergovala. Poněkud překvapivé je to, že tato konvergence nebyla dosažena snižováním volatility akcií ve středoevropském regionu, ale naopak zvyšování rizikovosti západoevropských společností.

Jiří Soustružník, Jitka Oppitzová


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data