Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Účetnictví devizových a sterilizačních operací aneb (ne)závislost ČNB na sazbách ECB

Účetnictví devizových a sterilizačních operací aneb (ne)závislost ČNB na sazbách ECB

15.11.2002 14:32
Autor: 

Velmi často bývá zmiňována determinace úrokové politiky České národní banky sazbami v eurozóně. Klišé typu "ECB sníží sazby, ČNB jí bude muset následovat" nebo "ČNB nemůže plavat proti proudu" jsou módní rétorikou. Pokusme se však podívat, jak se věci mají.

Úrokové sazby ČNB jsou především nástrojem k ovlivňování domácí poptávky. Vztah mezi úrokovými sazbami a směnným kurzem samozřejmě nemůže zůstat stranou, nicméně jeho vliv je omezen poměrem devizových toků podmíněných úrokovým diferenciálem (tj. především portfoliových investic do dluhopisů) vůči ostatním devizovým tokům. Z pohledu měnové politiky zde ovšem nenastává konflikt, neboť snížení úrokových sazeb by mělo podpořit poptávku skrze úvěrový kanál a zároveň depreciací kurzu jako následku snížení úrokového diferenciálu (či prohloubení záporného úrokového diferenciálu).

Vztah mezi úrokovými sazbami má však pro centrální banku ještě rozměr - dopad na vlastní účetnictví. Zde je potřeba zmínit, že účetní ztráta je sice nemilou záležitostí, účelem existence centrální banky ovšem není tvorba zisku, ale plnění úkolů předepsaných v ústavě (v českém případě cenová stabilita). Vztah mezi úrokovými sazbami a směnným kurzem nabývá pro účetnictví centrální banky na významu v okamžiku, kdy je potřeba korigovat vývoj kurzu při zachování úrokových sazeb beze změny. Takovým nástrojem jsou samozřejmě devizové intervence. V uvedené situaci se letos ocitla ČNB ve snaze bránit nadměrné apreciaci kurzu koruny.

ČNB je v posledních měsících na devizovém trhu poměrně často a její devizové operace tedy významně ovlivňují její účetnictví. Pokusme se podívat na dopad devizových intervencí za současných podmínek. Objem devizových rezerv na konci října dosáhl 705,4 mld. Kč. Devizové rezervy ČNB částečně drží ve zlatě, částečně v hotovosti, jednoznačně nejvýznamnější položkou jsou však cenné papíry a depozita v cizích měnách (v euru a americkém dolaru). Měnová kompozice je nastavena tak, aby 73,4% devizových rezerv tvořila aktiva v eurech a 26,6% aktiva v dolarech). Při současné úrovni úrokových sazeb a výnosů v eurozóně a USA lze odhadnout míru výnosu devizových rezerv zhruba na 3,0% p.a, tj. 21,2 mld. Kč.

Zároveň s intervencemi na devizovém trhu, kdy ČNB v podstatě emituje dodatečnou korunovou likviditu, ČNB provádí sterilizační operace stahující tuto dodatečnou korunovou likviditu zpět z trhu. O této skutečnosti svědčí fakt, že od počátku letošního roku, kdy lze evidovat zvýšenou aktivitu ČNB v devizových operacích, se devizové rezervy ČNB zvýšily o 181 mld. Kč, objem stažené likvidity dosáhl 243 mld. Kč. Celkový objem sterilizace dosáhl na konci října 505,8 mld. Kč. Při úrokové sazbě 2,75% to znamená roční náklady ve výši 13,9 mld. Kč. Ač jsou výpočty pouze aproximativní, je zřejmé, že za současných podmínek je intervenční a sterilizační operace ČNB značně ziskové.

Na závěr se dostáváme k nejzajímavějšímu bodu. Výnosnost zmíněných operací ČNB určuje mimo jiné výnos portfolia devizových rezerv podmíněný úrokovými sazbami v eurozóně a USA. Předpokládejme, že Fed v nejbližší době svou cílovou hodnotu pro sazbu na federální fondy nezmění (nejbližší zasedání FOMC bude 9. prosince). Kam by musela klesnout sazba ECB, aby se při současné úrovni kurzu koruny výnos z držby devizových rezerv snížil natolik, že by se vyrovnal nákladům na sterilizační operace? Podle přibližného výpočtu by klíčová sazba ECB mohla klesnout ze současných 3,25% až na 2,0% a ČNB by stále byla zisková. Teprve při poklesu klíčové sazby ECB o 150 bazických bodů by se bilance propadla do červených čísel. Vzhledem k úrokovým sazbám a výnosům v okolních zemích střední a východní Evropy, by případné snížení záporného úrokového diferenciálu mezi korunovými a eurovými sazbami, nezměnilo náhled investorů či spekulantů na českou měnu. Ostatně ani za silnou apreciací koruny v první polovině letošního roku nestály úrokové sazby. Je zřejmé, že klišé uvedená v úvodu jsou z pohledu účetnictví ČNB nepodstatná. ČNB má dnes dostatek prostoru plavat směrem k udržení rovnováhy mezi měnovými a reálnými ekonomickými podmínkami, i kdyby to mělo znamenat pohyb proti proudu.

David Marek


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university