Tisková zpráva MF: nakládání s očekávaným přílivem kapitálu z privatizace

18.12.2001 14:00

(Následuje úplné znění tiskové zprávy MF)
Po dnešním jednání předsednictva vlády s guvernérem ČNB ministr financí Jiří Rusnok upřesnil kroky, které budou po dohodě s ČNB realizovány v souvislosti s očekávaným přílivem kapitálu z privatizace a následně s jeho nakládáním. „V zásadě byly dohodnuty tři způsoby,“ řekl ministr Rusnosk. „Za prvé podstatná část financí získaných z privatizace bude uložena v devizové podobě a nebude v nadcházejícím období vůbec směňována na koruny. Za druhé se počítá s jednáním s nabyvatelem státního podílu v plynárenství, kde chceme domluvit, aby část sumy byla zaplacena v korunách z korunového úvěru u některé z bank se sídlem v České republice. A za třetí – peníze, které bude vláda potřebovat k použití, například do fondu bydlení, do fondu dopravy nebo přímo do státního rozpočtu, budou směněny mezi ČNB a vládou prostřednictvím devizových rezerv ČNB.“