Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Mohly být americké akcie, nebýt teroristického útoku na WTC, již na svém dně?

17.09.2001 12:26
Autor: 

Události, které se odehrály ve Spojených státech v úterý 11. září 2001, ochromily celý svět včetně všech významných světových finanční trhů. V důsledku těchto událostí byly uzavřeny hlavní akciové burzy ve Spojených státech od 11. září do 14. září a hlavní evropské indexy utržily v průběhu těchto dnů významné bodové ztráty.

Posledním obchodním dnem bylo pro americké burzy pondělí, kdy technologický index Nasdaq Composite uzavíral s nárůstem o 0,46% na hodnotě 1695,38 bodu a index amerických blue chips Dow Jones v tento den zastavil svůj výrazný propad z dvou předešlých dnů a uzavřel beze změny na hodnotě 9605,51 bodu. Potom se dveře amerických burz zavřely až do pátku 14. září.

Mohl být den 11.září 2001 dnem, kdy si americké akcie sáhly na své dno? Měl následující den pro americké akcie představovat návrat k růstu nebo přinejmenším k několikadenní korekci? Dnes lze vývoj amerických akcií po tragické událostí na Manhattanu, kde došlo k teroristickému útoku na Světové obchodní centrum, jen těžko předvídat. Amerika se v posledních měsících potýká s vážnými problémy, které naznačují zpomalování jejího hospodářství, což také představuje oslabení největší ekonomiky světa. Události týkající se černého úterý k vývoji amerického hospodářství krátkodobě nepřispějí, ale bylo by mýlné domnívat se, že se Amerika nachází na pokraji hospodářské krize, která bude událostmi z minulého týdne prohloubena. Spojené státy již mnohokráte dokázaly, že i negativní události jako atentáty na hlavní představitele své země, válečné konflikty a jiné události jež v konečném důsledku nabyly celosvětového rozměru jsou schopny zvládnout a akciové burzy nebyly výjimkou. Na akciových trzích šlo většinou o prudký propad, ale krátkodobého rozměru a v horizontu šesti měsíců se akciové trhy dostaly zpět na své původní hodnoty a mnohdy i výše. Skutečnost, že však šlo o nejdelší přerušení finančních operací za posledních více než 80 let od vypuknutí první světové války, kdy se na NYSE neobchodovalo od 31.července do 28.listopadu 1914, je dnes už nezvratitelná.

Budoucí vývoj amerických akcií a zabránění recese největší ekonomiky světa bude záviset zejména na spotřebitelské důvěře, která musí být v těchto těžkých dnech udržena a ještě lépe posílena právě samotnými Američany. K obnovení důvěry s cílem udržet stabilitu finančního systému nejen Spojených států se v minulém týdnu rozhodly také světové centrální banky tím, že poskytly bankovnímu systému dodatečné peněžní zdroje. Neoficiální zprávy také říkají, že šéf americké centrální banky (Fed) Alan Greenspan se může v příštích dnech odhodlat k mimořádnému snížení úrokových sazeb, aby zabránil prudkému útlumu americké ekonomiky.

(Mikuláš Brož)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data