Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Tisková zpráva KCP: Zákon o cenných papírech prodělal významné změny

27.08.2001 15:33
Autor: 

(Následuje úplné znění tiskové zprávy)
Dne 25. července 2001 nabyl účinnosti zákon o státním dluhopisovém programu na úhradu ztráty Konsolidační banky, který významně, formou poslanecké iniciativy, zasáhl do zákona o cenných papírech, novelizovaného s účinností od 1. ledna 2001, a upravil některé otázky novelou opomenuté. Komise pro cenné papíry ke změně zákona a důsledkům, které z ní plynou pro účastníky kapitálového trhu, především obchodníky s cennými papíry, připravila podrobné právní stanovisko. Účelem stanoviska je objasnit účastníkům kapitálového trhu hlavní změny, jež zákon přináší, přičemž stranou ponechává legislativní kvalitu textu, která výklad zákona místy komplikuje.

Zákon prodlužuje lhůtu, v níž jsou obchodníci s cennými papíry povinni vyhovět některým požadavkům zákona o cenných papírech ve znění letošní novely z jednoho roku na 18 měsíců. Stávající obchodníci s cennými papíry tedy musí uvést své poměry do souladu s novelou do 1. července 2002.

Zákon umožňuje obchodníkům s cennými papíry, aby požádali o rozšíření povolení o služby nově upravené novelou i v případě, že dosud nenavýšili základní kapitál na požadovanou částku a nemají formu akciové společnosti se zaknihovanými akciemi, jak požaduje novela. Komise proto do 1. července 2002 nebude při posuzování žádosti o rozšíření povolení obchodníka s cennými papíry, který licenci obdržel před 1. lednem 2001, přihlížet k tomu, zda žadatel splňuje podmínku minimální výše základního kapitálu, stanovené právní formy a podoby akcií.

Na základě tohoto zákona jsou obchodníci s cennými papíry povinni změnit podobu svých akcií z listinné na zaknihovanou, a to ve lhůtě jednoho roku od účinnosti tohoto zákona. Lhůta tedy uplyne dne 25. července 2002.

Pokud byl obchodník s cennými papíry na základě povolení uděleného do 31. 12. 2000 oprávněn obhospodařovat individuální portfolia zákazníků, smí v této činnosti až do rozhodnutí Komise o jeho žádosti pokračovat. Žádost však musí Komisi podat nejpozději do 90 dnů ode dne účinnosti tohoto zákona, ledaže ji podal ještě před účinností zákona. Od 25. července 2001 tedy mohou obchodníci s cennými papíry, kteří oprávněně poskytovali službu obhospodařování individuálních portfolií před 31. prosincem 2000, v této činnosti pokračovat až do 23. října 2001 (lhůta 90 dnů od účinnosti zákona), případně do rozhodnutí Komise, jestliže do uvedeného data podají, popř. již před účinností zákona podali žádost o udělení povolení k této činnosti.

Jelikož zákon umožnil obchodníkům s cennými papíry poskytovat službu obhospodařování individuálních portfolií, aniž obdobným způsobem upravil další činnosti, které novela opomněla řešit, je Komise nucena dospět k závěru, že s účinností od 25. července 2001 nelze nadále tyto investiční služby ani po přechodnou dobu bez platné licence poskytovat (týká se to zejména poskytování úvěrů nebo půjček). I kdyby obchodník s cennými papíry plnil smlouvy uzavřené před 31. prosincem 2000, dopustil by se závažného správního deliktu, který hodlá Komise důsledně postihovat. Komise však předpokládá, že obchodník s cennými papíry ukončí, popř. přeruší poskytování výše uvedených služeb takovým způsobem, aby nepoškodil zákazníka. A to i v případě, kdyby to znamenalo provést omezený počet zcela nezbytných úkonů, které by mohly naplnit znaky neoprávněného poskytování investiční služby, ale bez jejichž provedení by zákazník mohl přijít k vážné újmě.

Úplné znění právního stanoviska je k dispozici na webových stránkách Komise www.sec.cz

Radka Procházková
tisková mluvčí

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data