Tisková zpráva KCP: Zákon o cenných papírech prodělal významné změny

27.8.2001 15:33

Dne 25. července 2001 nabyl účinnosti zákon o státním dluhopisovém programu na úhradu ztráty Konsolidační banky, který významně, formou poslanecké iniciativy, zasáhl do zákona o cenných papírech, novelizovaného s účinností od 1. ledna 2001, a upravil některé otázky novelou opomenuté. Komise pro cenné papíry ke změně zákona a důsledkům, které z ní plynou pro účastníky kapitálového trhu, především obchodníky s cennými papíry, připravila podrobné právní stanovisko. Účelem stanoviska je objasnit účastníkům kapitálového trhu hlavní změny, jež zákon přináší, přičemž stranou ponechává legislativní kvalitu textu, která výklad zákona místy komplikuje.

Zákon prodlužuje lhůtu, v níž jsou obchodníci s cennými papíry povinni vyhovět některým požadavkům zákona o cenných papírech ve znění letošní novely z jednoho roku na 18 měsíců. Stávající obchodníci s cennými papíry tedy musí uvést své poměry do souladu s novelou do 1. července 2002.

Zákon umožňuje obchodníkům s cennými papíry, aby požádali o rozšíření povolení o služby nově upravené novelou i v případě, že dosud nenavýšili základní kapitál na požadovanou částku a nemají formu akciové společnosti se zaknihovanými akciemi, jak požaduje novela. Komise proto do 1. července 2002 nebude při posuzování žádosti o rozšíření povolení obchodníka s cennými papíry, který licenci obdržel před 1. lednem 2001, přihlížet k tomu, zda žadatel splňuje podmínku minimální výše základního kapitálu, stanovené právní formy a podoby akcií.

Na základě tohoto zákona jsou obchodníci s cennými papíry povinni změnit podobu svých akcií z listinné na zaknihovanou, a to ve lhůtě jednoho roku od účinnosti tohoto zákona. Lhůta tedy uplyne dne 25. července 2002.

Pokud byl obchodník s cennými papíry na základě povolení uděleného do 31. 12. 2000 oprávněn obhospodařovat individuální portfolia zákazníků, smí v této činnosti až do rozhodnutí Komise o jeho žádosti pokračovat. Žádost však musí Komisi podat nejpozději do 90 dnů ode dne účinnosti tohoto zákona, ledaže ji podal ještě před účinností zákona. Od 25. července 2001 tedy mohou obchodníci s cennými papíry, kteří oprávněně poskytovali službu obhospodařování individuálních portfolií před 31. prosincem 2000, v této činnosti pokračovat až do 23. října 2001 (lhůta 90 dnů od účinnosti zákona), případně do rozhodnutí Komise, jestliže do uvedeného data podají, popř. již před účinností zákona podali žádost o udělení povolení k této činnosti.

Jelikož zákon umožnil obchodníkům s cennými papíry poskytovat službu obhospodařování individuálních portfolií, aniž obdobným způsobem upravil další činnosti, které novela opomněla řešit, je Komise nucena dospět k závěru, že s účinností od 25. července 2001 nelze nadále tyto investiční služby ani po přechodnou dobu bez platné licence poskytovat (týká se to zejména poskytování úvěrů nebo půjček). I kdyby obchodník s cennými papíry plnil smlouvy uzavřené před 31. prosincem 2000, dopustil by se závažného správního deliktu, který hodlá Komise důsledně postihovat. Komise však předpokládá, že obchodník s cennými papíry ukončí, popř. přeruší poskytování výše uvedených služeb takovým způsobem, aby nepoškodil zákazníka. A to i v případě, kdyby to znamenalo provést omezený počet zcela nezbytných úkonů, které by mohly naplnit znaky neoprávněného poskytování investiční služby, ale bez jejichž provedení by zákazník mohl přijít k vážné újmě.

Úplné znění právního stanoviska je k dispozici na webových stránkách Komise www.sec.cz

Radka Procházková

21.5.2018
18:24Na jaké hodnotě uzavře index S&P 500 na konci roku
17:58PŘIVÁDÍME: Juventus FC. Akcie klubu s „nejchytřejší“ přestupní a hráčskou platovou politikou
17:38Švédové už pociťují nezamýšlené důsledky přechodu na bezhotovostní společnost
17:26Akcie Tesly posilují. Pražská burza zakončila ztrátou
17:21Zájem o riziko na trzích převládá, ale Itálii obchází. Koruna dál nabírá ztráty
16:35CEFC Shanghai, dcera čínské CEFC Energy, nedokáže splácet dluh
16:14Globální dividendy byly v prvním čtvrtletí rekordní
16:04Pompeo: Írán pozná nevídaný finanční tlak, jadernou zbraň nezíská
15:17Ničí velké technologické firmy maloobchodní trhy?
14:23UNIMEX GROUP - Oznámení o fúzi společností
13:58Týdenní výhled: Hrozba cel odvolána, brzdit mohou evropská data. Výsledkovou sezónu uzavře retailový komplex
12:33Viceguvernér ČNB Hampl: Ekonomika se přehřívá, je čas utáhnout kohouty
12:16Šéf Ryanair (+3,6 %): Některé aerolinky nepřežijí zimu
12:12Atraktivní světové akcie už od zítřka na domácí burze a za koruny!
11:06Itálie versus Čína. Trhy začaly pozitivně, ale eurodolar moc úspěšný není
10:44Má nemocenská vůbec smysl?
10:15PX mírně roste při slabších objemech. Část evropských burz je kvůli svátkům zavřená
9:51HN: J&T převzala vedení i v některých dceřiných firmách CEFC
9:11Rozbřesk: Vyšší výnosy odráží důvěru ve vyspělé ekonomiky… co ji může nahlodat?
8:56Obchodní válka USA-Čína zažehnána? Evropské burzy mohou v úvodu růst