Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Cesky Telecom is about to raise its stake in Eurotel from 51% to 100%

11.6.2001 10:23
Autor: 

MFDnes reports today that there could be a breakthrough in negotiations between Cesky Telecom and the minority shareholders in Eurotel, the No. 1 Czech cellular operator, regarding the sale of a 49% stake to Cesky Telecom. CT holds 51% in Eurotel, and the remaining 49% is evenly split between Verizon Communications and AT&T Wireless. The two US companies agreed in principal on Friday to sell, but the price they reportedly demand (some USD 2 bil., according to the paper) is too high for Cesky Telecom and the state, Cesky Telecom’s majority shareholder. The paper reports that the state would find half this figure acceptable, that the US owners are considering lowering their offer, and that a decision on that matter could be made before the company’s AGM on June 15.

In principle, we’d see an increase in Cesky Telecom’s stake from 51% to 100% as positive for the company and the stock: it would improve the growth profile of Cesky Telecom, increase the exposure to cellular telephony, improve consolidated profitability, and raise the return on shareholder equity (assuming that CT does not overpay). In the short term, CT would have to borrow to finance the acquisition. Borrowing some CZK 50 bil. (USD 1.25 bil.; our estimate) is not a major problem given the overcapitalized balance sheet of Cesky Telecom (total assets are 66% financed by equity), though the cost of the additional borrowing would likely reduce the short-term positive impact of the acquisition on consolidated profits. This does not alter our view that the acquisition would add value to the stock (assuming a reasonable purchase price, which we see at CZK 50-55 bil.), particularly ahead of CT’s privatization, and we recommend buying CT stock.

(Ondřej Daťka)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.5.2018
17:38Evropské banky pod tlakem - v hlavní roli Itálie! ČEZ -1,6%, USA v červeném
17:33Po negativním ránu se řada trhů stabilizuje, koruně zůstávají ztráty. Trump stále na scéně  
17:01Rusnok: Pomalejší růst koruny může otevřít dveře k rychlejšímu zvyšování sazeb
16:56Hrozí útok investičních „čelistí“. Jak na něj reagovat?
16:17Jak to bude s výplatou dividendy banky Moneta?
16:15Akcionáři Lowe's čekali horší scénář. Akcie rostou  
16:09Pražská burza, finanční trhy: Diskutujte s analytikem a makléřem Patrie 4. června v Liberci!
15:45EUC a.s.: Dluhopis VAR/22 - úroková sazba na druhé výnosové období
15:33Roboti v polích mohou znamenat potíže pro agrochemické giganty
13:48Soros projevil Tesle důvěru? Možná mu šlo o něco úplně jiného
13:29EK varovala ČR, že penzijní systém může ohrozit veřejné finance
12:57Evropská komise: ČR plní dvě ze čtyř kritérií pro přijetí eura
12:22Jak Sephora vybudovala impérium a přežila apokalypsu
11:08Nálada v eurozóně na 15-ti měsíčních minimech, je čeho se bát?
10:38VIG táhne PX nahoru. Výsledky posílají akcie o 0,96 % výš  
10:21Trump není spokojený a odnáší to i koruna. Optimismus z úvodu týdne je pryč  
9:43Americký Kongres uvolnil pravidla pro dozor nad bankami
9:17Rozbřesk: Koruna opět ztrácí půdu pod nohama
8:55Pojišťovna VIG ve čtvrtletí s lepším ziskem i inkasem pojistného
8:54VIG má lepší výsledky a majitel Pegasu dohodl obří akvizici  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Denní kalendář hlavních událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
10:30UK - Harmonizovaný CPI, y/y
16:00USA - Prodeje nových domů
20:00USA - Zápis z jednání FOMC