Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Příjmy z privatizace České spořitelny v devizových rezervách ČNB

04.12.2000 13:02
Autor: 

ČTK přinesla zprávu, že Česká národní banka koupila do svých vlastních rezerv 249,98 miliónů eur, které pocházejí z vládního účtu příjmů z privatizace České spořitelny. (Českou spořitelnu koupila a prostředky na tento účet poukázala rakouská Erste Bank.)

Převod prostředků z prodeje státního podílu v České spořitelně do rezerv ČNB znamená, že prostředky nepůjdou v současnosti na devizový trh. Cílem tohoto opatření je zabránění nežádoucímu posílení kurzu koruny, což je v vzhledem k současné úrovni kurzu pochopitelné. Nicméně není vyloučeno, že ČNB se pokusí dříve či později ve vhodnější situaci tyto prostředky konvertovat do korun, což by znamenalo vstup na devizový trh. Do vývoje kurzu by se tato operace mohla promítnout, ČNB se však pokusí provést operaci tak, aby byl dopad na vývoj kurzu minimální.

Pokud by ČNB nekoupila uvedené prostředky do svých rezerv a koruna by díky této konverzi přes devizový trh opět skokově posílila, čelila by centrální banka problému, jak toto nežádoucí zhodnocení koruny eliminovat a jako první by přišly do úvahy intervence na trhu, což by znamenalo prodej korun a nákup deviz do devizových rezerv. V důsledku by na tom byly devizové rezervy podobně. Zjednodušeně řečeno, odkup prostředků z prodeje státního podílu v České spořitelně do rezerv ČNB můžeme označit jako obdobu přímé intervence na devizovém trhu. Také reakce trhu na tuto zprávu byla podobná reakci na intervenci. Koruna oslabila vůči euru z 34,66.na 34,82.

Na trhu se objevily spekulace, zda ČNB použije obdobný postup i v dalších případech. O tom bude rozhodovat několik faktorů. Jedním z nich bude aktuální vývoj kurzu koruny. Bude-li se koruna pohybovat na příliš silné úrovni, bude ČNB patrně spíše volit odkup do svých devizových rezerv před umístěním prostředků na trhu. Bude rovněž důležité, jak velký tlak na získání prostředků z privatizace bude vyvíjet vláda. Nedá-li centrální bance dostatek času k postupné konverzi prostředků do korun, bude ČNB nucena použít převod do svých rezerv. Do úvahy přichází také náklady vyplývající pro ČNB z různých variant převodu prostředků. Devizové rezervy mají ve srovnání s jinými aktivy malý výnos, takže pro centrální banku není výhodné držet příliš vysoké devizové rezervy. V případě centrální banky je však tento argument až na druhém místě, neboť jejím primárním cílem je zajištění cenové stability, se kterou úzce souvisí stabilita devizového kurzu.

Pozn. Technicky vypadá prodej devizových prostředků centrální bankou naprosto stejně jako jakákoli devizová transakce obchodních bank. ČNB má svůj devizový dealing, který jednoduše umístí na trhu svojí nabídku deviz. Někdy se využívá také třetí strana, často některý z investičních domů v Londýnů, aby se skryla identita centrální banky.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data