Prohlášení grémia ODS o událostech kolem IPB ze dne 22. 6. 2000

22.6.2000 12:15

Jako nejsilnejší opoziční strana a jako strana, která dnes disponuje největší voličskou podporou, nemáme sebemenší důvod hájit vedení té či oné české banky, ale cítíme vysokou zodpovědnost za to, aby se veřejnost dozvěděla pravdu o tom, co se v naší zemi minulý týden stalo.

Stali jsme se svědky bankovní loupeže, která se udála za bílého dne a za přímé asistence státu. Vyhrála při ní jedna naše velká finanční a mocenská skupina a prohráli daňoví poplatníci. Říkáme to nahlas, protože se nechceme stát spolupachateli tohoto neuvěřitelného činu, při kterém byl chladnokrevně zneužit strach vkladatelů.

O tom, že se vláda nějakým způsobem o jistoty vkladatelů banky postarat musela, není sporu. Není to její zásluha, byla to její povinnost. Existovala daleko rozumnější a daleko levnejší řešení, o kterých víme a která nebyla použita. Veřejnosti by ale mělo být jasně řečeno, že tento hazardní čin podle našich střízlivých odhadů přijde každou rodinu v naší zemi na zhruba 25 000 Kč.

Skupina politiků a finančníků, která tento krok k ovládnutí jedné třetiny naší ekonomiky vymyslela, zorganizovala a provedla, musí vědět, že i kdyby jí spřátelená média jakkoli kryla záda, přinejmenším ODS bude trvat na tom, aby pravda vyšla najevo. Nechceme přitom na této události levně politicky profitovat. Jsme dokonce přesvědčeni, že nešlo o akt jedné politické strany proti jiným, ale že byla napálena a podvedena sama vládnoucí strana.

Budeme proto požadovat prověření okolností převedení majetku, budeme trvat na veřejné kontrole a transparentním vyhledání strategického partnera. Budeme trvat na vytvoření parlamentní vyšetřovací komise, která objasní pozadí celého případu. Jsme připraveni připojit se i k připravovanému podání trestního oznámení na neznámého pachatele tohoto činu.

Věříme, že i další parlamentní strany budou mít zájem na objasnění případu a že nás v tomto úsilí podpoří.