Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Kam uložit peníze: dobrá rada nad zlato!

02.11.2001 16:05
Autor: 

Mnoho lidí si v současné době láme hlavu s tím, jak naložit s volnými finančními prostředky. Důvěra ve funkčnost českých finančních trhů se otřásla v základech po problémech několika finančních institucí. Nejeden klient přišel o své úspory úplně nebo částečně, na problémy bank a kampeliček v konečném důsledku nakonec přispějeme všichni prostřednictvím státního rozpočtu. Můžeme se zlobit, můžeme obviňovat odpovědné orgány z nedostatečné kontroly, parlament z nedokonalých zákonů, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.

Podíváme-li se do krátké historie novodobých českých finančních trhů, potom zjistíme, že vývoj byl poměrně dramatický a nelze vyloučit, že další překvapení nás teprve čekají. Zděšení klientů a v některých případech až paniku nejdříve způsobily krachy některých bank, poté krachy kampeliček následovány problémy některých investičních společností a penzijních fondů a konče krachy několika obchodníků s cennými papíry.

Kam tedy investovat, aby šlo o bezpečnou a výnosnou investici, která zaručí, že se naše finanční prostředky nebudou znehodnocovat? Obrázek není nijak růžový. Vklady v bankách nesou záporný reálný výnos (ale vklady jsou alespoň ze zákona pojištěny do 400 000 Kč, nyní je navíc v procesu schvalování navýšení tohoto pojištění až na 25 000 EUR), výkon velké části investičních fondů také srdce investora nezahřeje a akcie se nyní pohybují na svých dlouholetých minimech (zde se nabízí otázka, zda v současné době není ta správná chvíle pro dlouhodobé investory k investicím do akcií). Kromě těchto zmíněných variant je zde ještě další možnost, investice do nemovitostí. Vezmeme-li v úvahu nedávné výrazné snížení úrokových sazeb z hypotečních úvěrů, státní dotaci na úrokové sazby z hypotečních úvěrů spolu s inflací na úrovni kolem 5,0%, potom je třeba zvážit, zda právě tato investice není pro některé tou správnou. Kam tedy investovat, aby šlo o bezpečnou a výnosnou investici? To je téma diskusního fóra pro listopad.

Máte své zkušenosti s investováním (ať už pozitivní či negativní)? Máte návrh, kam bezpečně a relativně výnosně investovat? Sdělte svůj názor ve Fóru.

Váš názor
  • fondy
    26.02.2002 23:35

    Právě se chystám rozdělit své momentální peníze mezi KBC indexový globální fond (EUR) nebo americký (láká mě dolar a síla USA) a druhou část dolobálního akciového fondu od J.Baer (EUR) počítám tak 4-6 let. Co vy na to, pánové?
    Tomáš
    • KBC
      01.03.2002 13:58

      Pokud vím tak KBC indexový globální fond (EUR) nebyl dosud povolen Komisí pro CP. Zatím dostaly povolení jen dluhopisové fondy KBC Renta. Vsiml jsem si ze fondy KBC mají oproti konkurenci zajímavě nižší poplatky obzvlášť v porovnání s českou konkurencí. Vetsinou indexové fondy překonávají aktivně řízenou konkurenci a přitom si účtují nižší poplatky. Doporucuji nekupovat v žádném případě smíšené fondy nebo garantované fondy které mají spoustu nevýhod a jen málo výhod.
      First
  • Dotaz
    25.02.2002 10:08

    Prosím o vysvětlení, proč je nevýhodné ponechat peníze ve fondech peněžního trhu déle než 0,5-1 rok a proč je také nevýhodné ponechat stavební spoření běžet déle než 5 let? Co je to durace portfolia? Děkuji.
    Jirka
    • re: vysvetleni - durace portfolia
      01.03.2002 12:37

      Zdravim, durace portfolia je zjhednodusene receno doba na kterou je nejlepsi dane instrumenty trhu nakoupit. Tzn. s nejlepsim vynosem na to urcite obdobi, takze chcete-li investovat na 0,5 -1 rok; tak nez fondy pen. trhu jsou lepsi fondy dluhopisove. Riziko je jen o trochu vyssi a vynos nekdy velmi podstatne (V podminkach CR, nebo ne uplne rozvinuteho bankovniho trhu).Nechat bezet SS dele se, jak napsal p.Zajicek casto vyplaci, nemusite platit znovu poplatek za uzavreni smlouvy atd. Zalezi ale na Vasi situaci a podminkach SS.Chcete-li vedet vice, kontaktujte me na r.hanzl@centrum.cz nebo vecer na 02/57 22 56 23. Dekuji a preji hezky den. Radovan Hanzl
      • re:Vysvětlení
        05.03.2002 7:54

        Děkuji panu Hanzlovi.
        Jirka
  • Dane
    18.02.2002 17:36

    Toto je muj popis daní a poplatku u Pioneer Trustu: Lidi správcovský poplatek je 2% vstupní 5,5% zkuste to srovnat s Pioneer America: správcovský poplatek je 1,25% vstupní 5% a to hlavní pro dlouhodobou investici -žádné daně ze zisku narozdíl od českých neuvěřitelných 15% (dříve dokonce 25%!!!) . Vliv daně na čistý výnos je přibližně 1/( 1 - 0,15 ) = 1,176 tedy v procentech přibližně o 17,6% víc než u zdaněného českého fondu. Jestliže český fond má tedy výnos za rok 10% tak stejný zahraniční fond by měl 11,76% o tento rozdíl vás obere nenasytný stát zcela zbytečně. Taky pro dlouhodobou investici je vhodnější nakoupit samostatně akciový fond a dluhopisový fond a tím zabráníte správci čachrovat s portfoliem.
    Ewing
  • Bohužel žádný názor
    12.02.2002 21:08

    Na můj výše uvedený dotaz, zda je to nějak zásadně špatně, se nikdo ze zkušenějších neozval, takže alespoň poprosím zkušenější o radu, jak je možno vstoupit na akciový trh a nakoupit nějaké akcie, nevím, zda je to možné a optimální přes RM systém, ale ono to asi jinak ani nejde, že? Děkuji Pája Žilka
    Pavel Žilka
    • Akciový trh
      13.02.2002 18:06

      Vstup na akciový trh má několik možností: 1. cestou brokerské splečnosti uzavřením komisionářské smlouvy s brokerem 2.jako samostatná neregisrtovaná osoba s možností podávání pokynů N+P přes obchodní místa RM-S 3.Jako internetový zákazník po uzavření smlouvy s RM-S. 4.Jako zvláštní zákazník RN-M-S 5. Jako WEB zákazník po uzavření smlouvy Všechny možnosti najdeš na stránkách www.rmsystem.cz.Případné dotazy a další možnosti pomocí e-mailu, Štefa
      • Štefovi
        13.02.2002 19:17

        Děkuji za informaci.
        Pavel Žilka
  • Tak nevím
    08.02.2002 8:18

    Začínám se rozhlížet, jak investovat nějaké volné prníze, nemaje zkušeností, diverzifikoval jsem se takto: Každý člen rodiny stavební spoření, já i manželkaživotní pojištění AIG Life (každý jedno pacené soukromě a jedno placené přes firmu), Většina volných peněz Živnobanka Sporokonto, a pak víceméně rovnoceně KBC Renta Czechrenta (dluhopisový), WIOF (globální akciový), CONSEQ (dluhopisový), Živnobanka (globální akciový), Pioneet Trust. Na Sporokonto, CONSEQ, Živnobanka globální akciový a Pioneer mi chodí pravidelné měsíční částky. Pokud jde o Pioneer, mám takové lechtání, že by z toho mohlo něco být, měl jsem tam jiždříve něco peněz, pak mě trochu otrávili, tak jsem utekl, ale teď jsou hodně nízko a nejsou to zase žádní břídilové, tak jsem jim daroval čás své důvěry. Velmi uvítám, když se na to zkušení kolegové podívají a seřvou mě, jak jsem to nemožně rozdělil, ale ono získat cit jinak než chybičkami asi nejde. Díky Páje Žilkoic.
    Pavel Žilka
    • Na zacatecnika je to dobry.
      13.02.2002 14:20

      Jen bych vymenil Pioneer Trust za treba IKS fond svetovych indexu. Jednak vstupni popl. 5,5% co chce Pioneer se mi zda trosku moc a jejich pady jsou > nez vzestupy. Neni moc fondu, ktere by byly za 6 let existence pod nominalem:o). A pokud chcete gemblerit, tak bych kratkodobe spekuloval se Sporotrendem.
      ToMáš Jedno
  • Výnosy
    28.01.2002 15:17

    Neznám nějaký geniální recept na nejlepší a nejjistější investici. Já osobně mám v tuto chvilku veškeré prostředky investované do různých aktivit svých známých i neznámých. Pravidelný a ZAJIŠTĚNÝ roční výnos je podle výše investované částky v rozmezí 15 - 110%. Není to úplný zázrak, ale žít se z toho dá.
    Larkinn
    • A co oranžové konto
      01.02.2002 14:19

      Oranžové konto u ING anoncuje 4,2% jen ty smluvní podnímky týkající se ochraně osobních údajů.
      Jan SAZE
      • Oranž konto
        13.02.2002 17:53

        Nejvyšší zhodnocení,bohužel už nižší,jenom 3,5%.Výhody,žádne poplatky.Docela slušná a bezpečná investice.
      • Oranžové konto
        05.02.2002 14:22

        z podmínek pro otevření konta jsem nabyl dojmu, že si ING chce vytvořit databázi lidí s volnými penězmi (potenciálních klientů) a potom úrok sníží. Alespoň jsem si nedovedl jinak vyložit jejich důraz na souhlas s poskytováním osobních údajů dalším členům skupiny ING. Na druhou stranu zrušení konta nic nestojí, takže snížení nemůže být příliš významné. Každopádně je to chytrý nápad, konto s minimální režií a proto i s vyšším úročením. Výhodnější než toto konto mi ale připadá odkládat volné prostředky do podílových fondů, např. do sporobondu. Peníze v případě potřeby dostanu zhruba stejně rychle a zhodnocení tam je vyšší. Lovu Zdar!
        • Sporobond versus Trendbond
          06.02.2002 15:23

          Zajímalo by me, jaky je rozdil mezi temito fondy.Jestli je to jen v tom,ze trendbond může nakupovat 100% dluhopisů ze zahraničí nebo ještě další. Je lepší investovat do Sporo- nebo Trendbondu?
          J.J.
  • Otevirani fondu
    26.01.2002 17:33

    Zajimalo by me, kde se da sehnat informace o podilovyvh fondech. Zejmena tech co se maji otevirat. Zajima me discout techto fondu. Dekuji Jirka
    Jiri H.
  • osobni makleri
    10.01.2002 13:35

    nevite, prosim vas, nekdo o tom, zda u nas existujici osobni makleri a prip. kde je sezenu? rad bych zkusil neco zainvestovat, ale zatim si nemohu dovolit pouze sledovat burzu a potrebne financni informace, a proto bych nekomu penize sveril, kdo by opecovaval me portfolio. diky za informaci.<br>RM; <i>e-mail:rmach@pujcovna.info</i>
    R. Mach
    • re:osobni makler
      01.03.2002 12:29

      Zdravim, necim podobnym se zivim.Pracuji jako financni poradce uz asi 1,5. O obor se, ale zajimam asi 6 let a resi finance sve rodiny. Mohu Vam tedy vytvorit portfolio levneji nez obchodnici z BCCP. Mam specificke podminky - podil na zisku.Motivace z me strany je tedy obrovska.Mate-li pochybnosti vyzkousejte si me.V pripade zajmu me kontaktujte na r.hanzl@centrum.cz nebo vecer na 02/57 22 56 23. Mobil mi ukradli... Dekuji a zdravim. Radovan Hanzl
    • Osobní maklěř
      13.02.2002 18:11

      Ano,osobní makléř existuje.Najdi si seznam společností obchodujících na BCPP na adrese www.pse.cz,vyber si obchodníka s cennými papíry a po dohodě a uzevřetí smlouvy máš hned osobního maklěře.Upozorňuiji Tě, že to není levná záležitost.
      Štefa
    • osobni makleri
      10.01.2002 13:40

      na tagy se tu nehraje, tak pro prehlednost...diky
      R. Mach; rmach@pujcovna.info
  • Uni klesá a klesá
    08.01.2002 17:23

    Chlapi, co s tím? Strategie riskantního investora velí k nákupu, ale aby to nebyla sebevražda. Odvětví, ve kterém se UNI pohybuje prý vykázalo meziroční nárůst ziskovosti, celosvětově je prý taky relativně ok, tak co se děje s Vaším naším korunním princem SPADu?
    Paul
  • UNI
    07.01.2002 17:45

    Tak jsem ve svych ztratach po nakupu UNI pokrocil zas o par desitek tisic. Nepropadam sice panice, ale rad bych vedel, jestli nekdo dokazete odhadnout, co se s nimi asi stane. Slysel jsem par nazoru, a asi nejvetsi strach mam ze situace, pri ktere by akcie UNI melz uplne vysumet z burzi. Jestli se to stat muze nebo ne bych se chtel zeptat Vas vsech ve foru, kteri podporujete obchodovani s akciemi. Pokud by si s tim dal nekdo praci, prosim a asi nejen za sebe, sestavte prehled nejpravdepodobnejsich scenaru pro akcie UNI. Zajimalo by me take, kde se investor o akciich muze nejvice docist z hlediska odkupu, upadku ..... Děkuji. Paul H.
    Paul
  • Unipetrol?! to all
    07.01.2002 13:28

    Jaký máte názor na privatizaci Unipetrolu? Je to pokračování české cesty privatizace? Myslíte si, že Agrofert není strateg. partner?
    L.K
    • Uni
      07.01.2002 15:11

      dobrý den, myslím, že reakce trhu je velice pesimistická. Podle toho, co se píše, tak všichni věděli, že vyhraje pan Babiš(bylo to prý veřejné tajemství), ale prodávat začali až když to bylo venku, prodávají dál, tedy prodávají již se ztrátou, protože na této ceně byl kurz jen po 11. září. Jinak ne. Tedy, každý kdo teď prodává musí jž tratit.Případně spekulovat na vzestup o pár korun. To je můj osobní názor. Zda-li je agrofert stratefický partner nemohu posoudit, nezmám dokonale praktiky pana Babiše tak, jak na i-netu popisují různí "zasvěcení". Této vládě ale nevěřím ani nos mezi očima.
      Pet
  • pul milionu CZK...kam s nimi?
    29.12.2001 19:27

    Precetl jsem si vsechny odkazy a reakce na ne. Nejsem zadny profesional v obchodovani na burze a nemam ani nejake vetsi zkusenosti s investicnimi fondy. Mam pouze nejake penize ve sporoinvestu, ktery mne nejak nenadchl. Proto bych chtel poradit kam s dalsimi penezi, ktere nebudu potrebovat asi jeden rok. Muzete mi neco doporucit at fondy nebo akcie se strednim rizikem? Dekuji.
    Petr
    • re: pul milionu CZK
      01.03.2002 12:21

      Dobry den, resim podobne problemy uz 6 let pro svou rodinu a asi 1,5 roku jako financi poradce. Pracuji nezavisle,doporucuji jen to dobre, vetsinou mam vyzkouseno na sobe a sve rodine. Neni problem se sejit a promluvit o tom. Odkazuji Vas na muj mail, popr. tel. domu (spise vecer):02/57 22 56 23.Nedavno mi ukradli mobil... Dekuji a preji hezky den. Radovan Hanzl
      • Omluva ad mail: nezobrazil se, tedy : r.hanzl@centrum.cz
        01.03.2002 12:25

        Spatne jsem pochopil vypleneni nepovinneho mailu...
  • Stavební spoření
    26.12.2001 19:05

    Chtěl bych se zeptat na situaci se stavebním spořením. Jednu smlouvu již mám uzavřenu a cílové částky dosáhnu ke konci příštího roku. Znamená to, že tento rok nemohu uzavřít další smlouvu, anebo jen nemám nárok na státní podporu? Pokud mám v úmyslu další smlouvu stejně uzavřít, je výhodnější to udělat "již dnes" anebo vyčkat a udělat to až příští rok? Děkuji za odpovědi!
    Tomáš Havlíček
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university