Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kudy dál po volební

Kudy dál po volební "remíze"?

05.06.2006 16:22
Autor: 

Očekávané vítězství pravého středu se nekoná, většinu nezískala ani levice. Volební výsledek pozměnil představu o možném sestavení nové vlády. Koalice ODS, KDU-ČSL a SZ většinu nezíská a musela by si vyjednat toleranci u ČSSD. To by si vynutilo mnohé ústupky a vláda by žila v situaci, kdy by osud klíčových zákonů i kabinetu měly v rukou ČSSD a KSČM.

Na druhou stranu i sociální demokracie s komunisty má "pouze" polovinu hlasů v parlamentu. Pokud by se pokusila vládnout, tolerance pro tuto vládu od ostatních stran by byla kvůli účasti komunistů prakticky vyloučená.

Velmi stabilní vladu by slibovala velka koalice ODS a ČSSD. Vyhraněnost voličů obou stran by neměla být nepřekonatelným problémem. V programech by se našlo mnoho společného. Je tu ale nesmiřitelný postoj obou lídrů. Představa ministra Paroubka pod vedením premiéra Topolánka zní (aspoň nyní) velmi nereálně.

Politici v prvních reakcích myšlenku předčasných voleb odmítali. Při pohledu na jednotlivé možnosti pro sestavení vlády nejsou ale další volby vůbec mimo hru. Od voleb začíná 3měsíční období, kdy musí vzniknout nová vláda. Politici mají 3 pokusy. Pokud se to nepodaří, čeká nás opět cesta k volebním urnám. Předčasné volby sice dávají naději na prolomení patové situace, ale nemusí to tak nutně dopadnout. Navíc nejistota s tím spojená silně působí na politiky a motivuje je sestavit vládu už za současného rozdání karet.

Z předchozí ankety vyplynula jako varianta preferovaná našimi čtenáři koalice ODS, KDU-ČSL a SZ. Přednost by jí dalo 77 % lidí. Situace se ale posunula, a o to více nás nyní zajímá Váš názor. Kudy dál po volební remíze?

Hlasování a diskuse o tématu probíhá ZDE


Váš názor
  • 05.06.2006 17:54

    Věřím tomu, že rozum zvítězí. Věřím tomu, že se oba kontraverzní lídři zřeknou kvůli stabilitě v naší republice své touhy po moci a že v zájmu obou stran politického spektra umožní spojení do silné vlády, schopné vyřešit budoucí problémy ke spokojenosti většiny tohoto národa. S kýmkoliv hovořím, máme stejný názor. Pane Topolánku, pane Paroubku, vyslyště přání většiny národa, vyjádřené volbami.
    rejp
    • Rozum nezvítězí
      05.06.2006 23:54

      zvítězí touha po moci. Zelení přejdou k levici.
      ┬┴┬
    • Silná vláda?
      05.06.2006 18:04

      Nechápu pojem silná vláda při spojení ODS, ČSSD. To že má většinu v parlamentu neznamená, že návrhy předkládané touto vládou budou silné. Byla by to sbírka kompromisů nejhrubšího zrna. Tyto kompromisy mohou uplatnit i na parlamentní úrovni a zachovat si tvář. Výsledek je dobrý, protože neumožní další socialistické experimenty a špatný protože neukončí současné socialistické experimenty. Jsem pro nové volby, aby se lidi probudili. Pokud se najdou tací, kteří budou volit Paroubka potom co se tak odkopal, tak pánbůh s náma!
      Občan
      • K experimentům ...
        06.06.2006 7:15

        Výsledek voleb vystavil stop experimentům obou velkých partají. Osobně jsem pro úřednickou vládu, kde by nebyli žádní "naši" politici - tedy včetně náměstků ministrů a dalších "podkoních", kteří dělají (a vždy u nás dělali ...) pro "vrcholné" politiky špinavou práci tak, aby se špičkám nedalo nic prokázat (viz. Dalík, Přibyl). Jednotliví ministři a jejich náměstci by byli např. z příslušných fakult VŠ a tak by byla garantována jejich odbornost. Rozpočet země by mohl být bez zbytečných deficitů (které by nás čekali jak za vlády ČSSD tak i ODS ...) a přivedli by zemi ke klidnému přijetí Eura. Mně osobně "naši" politici vůbec nechybí a pokud by byly televizní zprávy o konrétních tématech (a ne podrazech politiků), tak budu jedině rád.
        PaulC
        • Politici ne, odborníci ano!
          06.06.2006 9:44

          Souhlasím, je třeba vzít rozum do hrsti a podívat se pravdě do očí. Není ani rudá, ani oranžová, ani modrá, ani bílá. Bylo by třeba změnit ústavu, policie by měla být pod parlamentem, nebo alespoň všechny kontrolní orgány. PROBOHA, vždyť tu je éra globalizace, středověk skončil, tak se už konečně proberme z dětského žvatlání o stranách!!!
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university