Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Návrh státního rozpočtu: dárek současné vlády budoucímu kabinetu

Návrh státního rozpočtu: dárek současné vlády budoucímu kabinetu

14.08.2006 17:09
Autor: David Marek

Dva a půl měsíce po volbách sice nemáme vládu, i když blýská se na lepší časy a máme alespoň předsedu sněmovny, první návrh státního rozpočtu na příští rok je už ale na světě. Schodek by měl činit 88 miliard korun. Měla by být odložena platnost zákona o službě státních zaměstnanců (opět), změněn zákon o nemocenském pojištění a zvýšena spotřební daň u tabákových výrobků. Příjmy mají činit 886,7 miliardy a výdaje 974,7 miliardy korun.

Na první pokus to není špatné. Nemocenská by měla státní pokladně odlehčit dvaceti miliardami, vyšší daň na cigarety naopak deset miliard přidat. Stále nám chybí bratru 50 miliard. Odložení účinnosti služebního zákona sice tuto díru nezalepí, ale v návrhu je zaklínadlo o snížení některých „dalších výdajů státního rozpočtu a zrušení finančních dopadů vyplývající z některých usnesení vlády“. Kterých? To asi oči veřejnosti vidět nemají. Nebo tu není nic k vidění.

Rozpočet je postaven na předpokladu růstu HDP o 5,0 procent, průměrné inflaci 2,8 procenta a míře nezaměstnanosti 7,4 procenta. Pro srovnání naše odhady počítají s růstem HDP o 4,5 procenta, průměrnou inflací 3,7 procenta a v odhadu míry nezaměstnanosti panuje shoda. Za uvedených předpokladů by měly příjmy ve srovnání s letošním rozpočtem klesnout o 0,3 procenta. Při zhruba osmiprocentním zvýšení HDP v běžných cenách (dle našeho odhadu) a zvýšení inkasa spotřební daně u tabáku o deset miliard je to trochu pesimistický pohled. Na straně druhé jsou rouškou tajemna zahaleny výdajové škrty, jak již bylo uvedeno.

Přes všechny čáry máry bude rozpočtový schodek o 14 miliard vyšší než letos. Přesto si ministerstvo financí dovolí v návrhu rozpočtu počítat s vyšší než minimální valorizací důchodů. Nejenže tak zatěžuje rozpočet, ale navíc ztěžuje situaci další vládě při reformování penzijního systému. Schodek celkových veřejných rozpočtů (v ESA 95) by měl činit 3,8 procenta HDP místo 3,3 procenta, k nimž se zavázala ČR Evropské komisi v Konvergenčním programu. Nejobjektivnějším, i když poněkud krkolomným, měřítkem hospodaření vlády je cyklicky očištěné primární (bez úroků) saldo veřejných rozpočtů bez mimořádných příjmů (privatizace) a výdajů (ztráty ČKA a spol.). Tento ukazatel by se měl podle našich výpočtů zvýšit na 3,0 procenta HDP z letos předpokládaných 2,8 procenta HDP a dosáhnout tak historicky nejhoršího skóre. A to některé problémy byly jen odsunuty do budoucnosti.

Rozpočet připravený na příští rok je chaotický pokus odvrátit propuknutí dlouho neléčené nemoci. Na českou ekonomiku v posledních letech svítí slunce a pacient-veřejné finance se zdá být trochu méně nemocný. Ale bohužel je tomu naopak. Zahájit léčbu skutečných nádorů českých veřejných financí (sociální mandatorní výdaje, financování zdravotnictví a příprava na dopady stárnutí populace) se zatím nikdo neodvážil. Od vlády, která už jen přesluhuje a patrně bude mít s plněním rozpočtu v příštím roce pramálo společného, nicméně razantní reformy čekat nemůžeme. Ostatně měla na to čtyři roky, které jí protekly mezi prsty jako písek.

Čtěte také:
Janota: Návrh rozpočtu ohrožuje vstup do ERM-2
MF navrhuje rozpočet na příští rok se schodkem 88 miliard Kč


Váš názor
  • děkuji
    15.08.2006 14:30

    adminovi a lidem z patrie že smazali můj příspěvěk zítra podám trestní oznamení na patrii a podnet na ČNB na odebráni licence mám samozřejmě kopii a je zcela evidentní že jsem někomu svou notou šlápl na kuří oko nevěřil jsem že je dnes rok 1976 a že jsme v dobách tvrdé totality a cenzury Děkuji váš Mufin
    mufin
  • Vidíte to moc černě
    15.08.2006 13:48

    Ale ale pane Marku. Že Vy to úmyslně malujete načerno! Místo abyste ocenil,že jsme sestrojili finační perpetum mobile, malujete čerta na zeď a znevažujete naše úspěchy při budování rozvinuté socialistické společnosti. Abychom si na Vás a tu Vaši Patrii neposvítili!! Vaši přátelé s ksčssd.
    dojná kráva socdem
  • Vážení přátelé Paroubka a spol.
    15.08.2006 8:17

    proč asi p.Paroubek chce dvouletý mandát nové vlády ODS a pak předčasné volby? Protože si ODS vyžere ty rozpočtové průšvihy, odskáče rozpas tzv. sociálního smíru, který zde Paroubkovci na dluh vybudovali a pak se slavně ČSSD zaváže vše navrátit, slíbí podpory a dávky, které teď sama v návrhu rozpočtu ruší a vrátí se díky stádu voličských ovcí k moci a dokončí totální ekonomickou katastrofu naší republiky. Měli bychom je všechny poslat do KLDR, tam ať si svoje sociální regulativy uplatňují do sytosti!
    ON
  • Milí pánové,
    15.08.2006 1:44

    jestli si myslíte, že umíte napsat lepší článek, tak ho napište, nabídněte Patrii, podepište se pod něj celým jménem, když bude dobrý, proč by ho neotiskli. Kdo pozorně čte fórum a články, tak ví, že i články mnohdy reflektují názory z fóra a to je dobře, ale je sakra rozdíl psát pod nickem a nebo pod svým jménem.
    Cluseau
  • ale ale pane Marku
    14.08.2006 20:27

    Podle Vas si prece socanska vlada vedla velmi dobre,ekonomika vzkvetala.Penez by melo byt ve statni kase jako zelez.Tak kdepak se stala chybicka.A to jsme se jeste nedovedeli,ze za vlady socanu vzniknul jeste jeden obrovsky statni dluh a to na rozpadajicich se silnicich a mostech.Troufam si ho odhadnout na minimalne dalsich 100 miliard.(mozna i 200)Takze sum sumarum nas socani za par let vlady zadluzili jednim bilionem posilujicich korun.
    vasek
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.