Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak si kdo zaseje, tak si také sklidí…

Jak si kdo zaseje, tak si také sklidí…

26.09.2006 19:18
Autor: Roman Koděra, Patria Finance

Amaranth je v našich luzích a hájích spíše znám mezi botaniky a znalci zdravé výživy, než mezi investory na kapitálovém trhu. Laskavec, jak zní rodové jméno této rostliny, která byla pěstována Aztéky a Inky již před třemi tisíciletími, se podle svého využití řadí, stejně jako pohanka, k obilovinám. Amaranth Advisors se ale na stránky finančních magazínů nedostal jen proto, že tento hedžový fond v druhé polovině září skoro naplnil jednu kulturní formu Laskavce a tou je jeho jednoletost. Možná, že jeho zakladatelé vsadili na jeho velkou rychlost fotosyntézy a tím ekonomičtější využití světelné energie při fixaci „finančních“ zdrojů a tím se snažili dosáhnout vysokého zhodnocení. Ale kdo je vlastně Amaranth Advisors?

Tento hedžový fond, založený v Greenwichy ve státě Connecticut, spravoval do minulého týdne portfolio v hodnotě 9 miliard USD. Jeho sázka na jaro, respektive na cenu jarních dodávek zemního plynu, nevyšla a jeho ztráta za jeden jediný týden dosáhla částky 5 mld. USD. Fond fondů doplatil na populární formu investování hedžových fondů, která je mezi zasvěcenými známá jako multi-strategie. Kolaps na komoditních trzích postihl i ceny zemního plynu, které začaly prudce klesat. To vyústilo převodem celého energetického portfolia do JPMorgan a Citadel Investment Group. Co je vlastně multi-strategie?

Je to „bianco“ šek zaměstnanců firmy, kteří dají manažerům možnost převodu finančních zdrojů do celé škály investičních strategií - konvertibilní arbitráže, deriváty, měny, komodity a další. Manažeři tak díky této „volnosti“ získávají manévrovací prostor pro operace, kde se využívá pákový efekt ve větším měřítku, než by tomu mohlo být v případě jedné strategie. Abyste toho mohli dosáhnout, potřebujete „ochotného“ bankéře. Ten ze šesti strategií pro vás na míru ušije jednu, kterou si pak koupíte. Problémem je však likvidita, fondy fondů totiž ve většině případů uzamykají investice na předem určenou dobu, někdy i na období jednoho roku.

Podle dostupných informací měl Amaranth hned několik špičkových bankéřů = obchodníků. Na energetickém trhu výsostné postavení zaujímají Morgan Stanley a Goldman Sachs a Amaranth s největší pravděpodobností patřil k jejich klientům. Poprvé se o kauze Amaranth trh dozvěděl 18. září, kdy byl index Dow Jones v zisku 7,9 % od začátku roku. Podle nejmenovaných zdrojů se případná ztráta těchto investičních bank skryla do poplatků za spravovaný majetek, které tito brokeři účtují za své služby, mezi které patří půjčka akcií, peněz a například vypořádání jednotlivých transakcí. Tyto poplatky se běžně pohybují na úrovni 0,6 %, což v případě ztráty hodnoty z portfolia Amaranthu mohlo dělat cca 30 mil. USD.

Klíčovou roli v celé transakci sehrál Brian Hunter, Kanaďan, který se díky svým úspěchům s futures na zemní plyn a na ostatních komoditních trzích dostal do týmu Amaranth Advisors. K 30. červnu tvořily obchody na energetickém portfoliu polovinu celkového kapitálu společnosti. V kritický den se pozice Amaranthu dostala na zlomovou hranici, kdy podle odhadu trhu měl Hunter půjčených 8 USD na 1 USD kapitálu fondu. Kdyby bývala jeho riskantní spekulace vyšla, zaplatil by obchodníkům poskytnuté úvěry a svou pozici si mohl nechat a ještě vytvořit zisk. Ale to se nestalo. Ztráty tak počítají především klienti jako Union Bancaire Privee, Max Re Capital nebo penzijní fond společnosti 3M, ale též fondy řízené Goldman Sachs, Morgan Stanley a Credit Siuisse. Na trhu také panuje přesvědčení, že ti, kteří věděli o pozicích Amaranthu, byli těmi, kteří na těchto transakcích mohli vydělat miliony. Těmi, kteří měli zprávy z první ruky, nebyl nikdo jiný, než ti, kteří transakce pro Amaranth prováděli a jsou také tvůrci trhu, tedy sami obchodníci.

Na konec snad jedno, ačkoliv je Amaranth vskutku zázračná plodina, pak zázraky ve světě financí nečekejte a už vůbec nečekejte nějakou laskavost. Je to svět přísných pravidel a limitů a za každé jejich porušení zaplatíte vysokou daň a už vůbec zde neplatí význam samotného slova Amaranth, který zní „nesmrtelný“.


Váš názor
  • predatory trading?
    10.10.2006 19:43

    Neni to pripad predatory tradingu??
    bacteria
  • ...fotbal to je hra!
    27.09.2006 10:15

    Vzhledem k tomu, ze se tady resi hlouposti typu pravopisnych chyb, pak si asi muzu dovolit beze studu vyjadrit obdiv nad fotbalovym umenim apana utora. Doufam, ze se na mne nebude zlobit a navic jsem v nedeli drzela palce:-)))
    Klara
  • rejpalové
    27.09.2006 9:32

    Stále mě nepřestane udivovat, že když parta vydá nějaký zajímavý článek, tak se najde spousta lidí kteří ho čtou nesna dpro jeho obsah, ale pro to aby našli pravopisné chyby. Přínos článku je přitom úplně někde jinde. Poziceš ať už je v jakýchkoliv instrumentech MUSÍ být zajištěná, kór když jde o vlastní těžce vydělané peníze natož o cizí. PS.: autor dovoluje rejpalum provádět pravopisné korektury
    začátečník
  • Chyby v článku byly opraveny
    27.09.2006 9:18

    Děkujeme za upozornění
  • Amarath nebo Amaranth?
    27.09.2006 8:51

    Pisete v polovine pripadu s "n", v polovine bez. Kanadan se pise s "K".
    rejpal
    • No to je fakt,
      27.09.2006 8:58

      taky namísto "aby jste" se píše "abyste", ale jinak je to zajímavý článek. Má přesah, není suše "ekonomický", jsou tam zajímavé paralely a to se mi líbí.
      Tom
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    4:00Čína - HDP, y/y
    4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
    4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
    11:00DE - Index očekávání ZEW
    14:30USA - Počet nově zahájených staveb
    15:15USA - Průmyslová výroba, m/m