Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Martin Novák z ČEZ: Naše výsledky jsou dobrou zprávou pro investory. Vysoké tržní ceny elektřiny se v nich ale pozitivně projeví až v dalších letech

Martin Novák z ČEZ: Naše výsledky jsou dobrou zprávou pro investory. Vysoké tržní ceny elektřiny se v nich ale pozitivně projeví až v dalších letech

10.11.2021 6:11
Autor: Redakce

Jsem rád, že akcie ČEZ rostou rychleji než ostatní evropské energetiky a že poskytují letos dokonce nejvyšší celkový výnos pro akcionáře (na úrovni přes 50 %) mezi nejvýznamnějšími evropskými energetikami, uvedl možná trochu netradičně spolu s prezentovanými výsledky ČEZ za třetí čtvrtletí šéf ČEZ Daniel Beneš. „Celé třetí čtvrtletí, respektive devět měsíců je nad očekáváním všech analytiků, kteří nás sledují. Na provozním zisku jsme překonali všechny odhady, na čistém očištěném prakticky také. Z hlediska finančních výsledků je to pro investory dobrá zpráva,“ říká v rozhovoru pro Patria.cz finanční ředitel Martin Novák. Jak komentuje zlepšení výhledu pro celoroční zisk, očekávaný vývoj cen elektřiny i emisní povolenky a dopad současné dramatické situace na trhu energií do hospodaření ČEZ v dalších kvartálech a letech? Kolik nových klientů ČEZ získá? Jakou jinou strategii může ČEZ zvážit na polském trhu, kde pozastavil prodej aktiv?

Patria.cz: Jak hodnotíte třetí kvartál pro skupinu ČEZ z pozice jejího finančního ředitele? Byl protkán krom jiného prudkým růstem cen elektřiny a plynu na historická maxima a následně v úvodu dalšího čtvrtletí i pádem několika konkurentů a přechodem stovek tisíců odběratelů pod ČEZ do režimu DPI.

Naše výsledky hodnotím pozitivně. Výsledky za první tři kvartály jsou nad očekáváním všech analytiků, kteří nás sledují. Na provozním zisku jsme překonali všechny odhady, na čistém očištěném prakticky také. Z hlediska finančních výsledků je to pro investory dobrá zpráva.

Co se týká vysokých cen a následných existenčních problémů konkurenčních obchodních společností, které dostatečně nezajišťovaly své pozice proti tržním výkyvům cen elektřiny, tak k tomu došlo až ve čtvrtém čtvrtletí. A tudíž to nemá žádný dopad na výsledky za první tři kvartály a nebude mít žádný pozitivní dopad na rok 2021 ani na příští rok.

Platí, že ceny elektřiny jsou nyní skutečně vysoké a zákazníkům přecházejícím z režimu DPI ji v současnosti prodáváme prakticky s nulovým ziskem, abychom dopad cen významně tlumili. Důvody růstu cen elektřiny jsou známé, jde o nárůst cen emisních povolenek, a především nárůst cen plynu, který do Evropy stále proudí v nedostatečném množství, a tudíž je jeho cena vysoká.

Patria.cz: Jak hodnotíte předprodeje elektřiny versus současné vysoké ceny do hospodaření dalších období?

Naše zajišťovací strategie funguje stále stejně. Do tohoto roku není příspěvek současných vysokých cen nijak zásadní. Na další roky už tam pozitivní dopad samozřejmě je. Nižší na příští rok a výraznější na ty další. K 30. září jsme měli na rok 2022 prodáno 37,3 TWh, což je skoro 80 procent. Na příští rok dnes prodáváme za dnešní tržní ceny, tj. kolem 120 EUR/MWh. Na rok 2023 máme zajištěno skoro polovinu očekávané výroby, na rok 2024 zhruba 21 procent a na rok 2025 čtyři procenta. Čím dál se tedy díváme do budoucna, tím větší tento efekt bude. Na druhou stranu tržní ceny elektřiny v dalších letech zásadně klesají, z ceny 120 EUR/MWh na příští rok ke zhruba 75 EUR/MWh na roky 2024 a 2025. I tyto ceny jsou ale nad průměrem, za který máme prodáno nyní, což je kolem 54 až 58 EUR za MWh.

Graf: Předprodeje elektřiny ČEZ

9

Zdroj: Prezentace k výsledkům ČEZ za 3Q a 9 měsíců roku 2021, 9. 11. 2021

Patria.cz: Lze očekávat další pozitivní přínos ze strany tradingu?

To předpovídat nelze, trading je ze své podstaty spekulativní obchodování. Doufáme, že budeme mít pozitivní vliv tradingu, ale nikdy nelze říct, jak velký. Za devět měsíců loňského roku vydělal trading 3,2 miliardy a za rok 2021 ve stejném období 2,8 miliardy, což je srovnatelná úroveň. Z toho drtivou část zisku udělal letos trading ve třetím čtvrtletí, kdy došlo k významnému posunu cen a zejména velké volatilitě. Tu trading potřebuje, aby vydělával.

Patria.cz: S jakým scénářem počítáte u vývoje ceny emisní povolenky?

Tržní ceny povolenky CO2 se drží na stabilní úrovni kolem 60 EUR za tunu CO2 pro všechny následující roky, na rozdíl od elektřiny, která klesá z již zmíněných 120 EUR/MWh na rok 2022 na cca 75 EUR/MWh pro roky 2024 a 2025. Spread pro emisní zdroje se tedy zužuje. Ze spreadu, který je v desítkách eur na příští rok, trh nyní indikuje spread kolem 15 EUR na konci naší tří až čtyřleté prodejní periody. Což znamená výrazné postupné snížení ziskovosti uhelných elektráren v dalších letech.

Patria.cz: Pokud pohlédneme na zisk za devět měsíců roku, je meziročně nižší o zhruba desetinu. Můžete rozvést hlavní důvody, které za tím stojí?

Základními negativními faktory jsou pokles na výrobních zdrojích o 1,9 miliardy korun, z toho v samotném segmentu výroby to je dokonce o 3,4 miliardy korun. To je dáno vyššími cenami emisních povolenek a jejich dopadem na marže klasických zdrojů a také vysokými cenami plynu, tedy menší výrobou na paroplynové elektrárně v Počeradech. Dále jsme vydělali o cca 400 milionů korun méně ve zmíněném tradingu. Dalším faktorem jsou dočasné specifické vliv spojené s přeceněním derivátů pro zajištění výroby během roku, které bylo o 1,1 miliardy korun nižší než v roce 2020.

Proti tomu jdou dobré výsledky v ostatních segmentech, zejména v distribuci. V objemu distribuované elektřiny jsme už dokonce mírně nad úrovní před Covid-19. To samé platí pro objem prodeje elektřiny koncovým zákazníkům.

Patria.cz: Zastavme se u odběratelů v režimu DPI. Mohl byste uvést konkrétní čísla v případě ČEZ? Je možné vyslovit odhad, kolik nových klientů touto cestou získáte, a očekávaný dopad do hospodaření? Zvýší se díky tomu tržby?

Do režimu poslední instance jsme přijali celkem 374 tisíc odběratelů. Tarif už změnilo 210 tisíc lidí buď ve smyslu přechodu na některý náš standardní produkt nebo odešli k jinému dodavateli. U nás zatím zůstalo zhruba 150 tisíc lidí z těchto 210 tisíc, tedy většina. Kromě toho k nám ale také přešly další desítky tisíc zákazníků od jiných DPI z cizího distribučního území nebo v rámci dodávek zemního plynu, kde my v roli DPI nepůsobíme.

Tržby v segmentu ČEZ Prodej půjdou díky této změně nahoru, efekt bych ale nyní ještě nerad odhadoval. Očekávaný přínos nových odběratelů do marže ČEZ je pro rok 2021 i 2022 prakticky nulová, protože se cena v podstatě odpovídá pořizovacím nákladům. Věříme, že se část odběratelů krom jiného poučí, že nejlepší nabídka z krátkodobého hlediska nemusí být vždy tou nejlepší z pohledu dlouhodobého.

Patria.cz: Zvyšujete tedy podíl na trhu.

Jednoznačně ano, ale způsobem, který si asi nikdo nepředstavoval. Nového dodavatele musí najít 900 tisíc zákazníků ze skupiny Bohemia Energy, což není zanedbatelný počet. Pro srovnání za celý minulý rok změnilo dodavatele na elektřině a plynu 647 000 zákazníků. Takže je to opravdu nevídaný nápor.

Na přesná čísla bych počkal ideálně na konec příštího roku, teprve tehdy uvidíme, kolik z těchto zákazníků u nás zůstane.

Patria.cz: ČEZ obdržel od státu 1,5 miliardy korun jako úrok z prodlení v souvislosti s darovací daní z prodeje emisních povolenek za rok 2011 až 2012. Je to jeden z faktorů, kvůli kterému ČEZ zvedl odhad letošního upraveného čistého zisku. Jak tento příjem ČEZ využije?

V EBITDA v řádu 60 miliard korun je miliarda a půl další položkou cash flow, se kterým lze obecně naložit několika způsoby: redukovat dluh, použít na investice do nových projektů. Není to ale řád, který je potřeba řešit zvlášť, jako byl třeba příjem z divestice v Rumunsku. Tam to bylo kolem miliardy eur.

Patria.cz: Podle čerstvé zprávy ČEZ kvůli nevyhovujícím nabídkám prozatím ustoupil od prodejů polských aktiv. Mohl byste naznačit další strategii a více detailu k nabídkám?

Toto nezveřejňujeme. Říkáme pouze, že tyto nabídky nebyly dostatečné, už vzhledem k tomu, co se děje na uhelném trhu a v energetickém sektoru. Černouhelné elektrárny jako takové jsou nejméně ziskové, takže nabídky reflektují ekonomickou situaci těchto aktiv.

Obě elektrárny jsou významným zdrojem tepla pro municipality Krakova a Chorzowa. My nyní budeme analyzovat, co s těmito aktivy dále, respektive dívat se zejména na budoucnost těchto lokalit. Uhelné portfolio bychom určitě nechtěli provozovat dlouhou dobu. Spíše se tedy budeme dívat na to, jakým způsobem je konvertovat na čistší zdroje, ze kterých dokážeme zajistit dodávky tepla v obou lokalitách.

Patria.cz: Místo prodeje tedy může dojít na změnu role polských aktiv po dodatečné investici?

I to se může stát, pokud je zkonvertujeme na nějaké čisté zdroje energie. Určitě nebudeme zítra zahajovat nový divestiční proces aktiv v nezměněné podobě, to nemá cenu. Pokud budeme tedy tyto zdroje někdy divestovat, tak v pozměněné podobě. Buď budou vypadat jinak, nebo u nich budou připravené projekty, které pak zrealizujeme my, nebo někdo jiný. Ale v jiné podobě, bez spalování uhlí. To je nyní otevřená věc a nemá cenu o tom spekulovat.

Ing. Martin Novák, MBA vystudoval VŠE v Praze, fakultu mezinárodních vztahů. Taktéž absolvoval Executive Master of Business Administration Program (MBA) na KATZ School of Business, University of Pittsburgh se zaměřením na energetiku. Svou kariéru začal jako daňový poradce v Price Waterhouse v roce 1994. Odtud přešel do České rafinérské, kde pracoval v letech 1996–2001. Následujících 5 let působil ve společnostech Conoco v Houstonu, ConocoPhillips v Londýně a ConocoPhillips v Praze. Ve Skupině ČEZ působí od roku 2006. Od 1. ledna 2008 je ředitelem divize finance Skupiny ČEZ, od května 2008 členem představenstva a od října 2011 do prosince 2019 byl také místopředsedou představenstva ČEZ, a. s. Během jeho působení se podařilo snížit náklady v divizi finance díky zásadní restrukturalizaci a tvorbě centra sdílených služeb a zrychlit reportování výsledků pro externí trh.

Rozhovor byl uskutečněn 9. listopadu a vedli ho Jana Knechtlová a Josef Němeček.





 

Čtěte více:

Martin Novák z ČEZ: Výsledky splňují naše očekávání, z vysokých cen emisních povolenek celkově Skupina ČEZ benefituje
11.08.2021 5:55
Výsledky splňují očekávání, což odpovídá tomu, že jsme ještě mírně vyl...

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    • velka pochvala managementu
      10.11.2021 9:43

      takhle skvele rizena firma si zaslouzi aby vedeni dostalo vetsi bonusy, tim zadam vsechny kdo presli pod CEZ v modu dodavatel posledni instance dobrovolne a neodkladne platili a platili a neremcali, CEZ je hrda ceska firma ktera se podili na vyvozu elektriny do nejen do nemecka velkym dilem a je furt v zisku a ted kdyz bude roky v ultrazisku podpori ceske obcany timto altruistickym krokem pomoci jako dodavatel posledni instance za mirne zvysen ceny - a pokud to stale nechapete tak si uvedomte ze kvuli vam ted musi cez vynalozit hrozne moc prace aby kvuli novym odberatelum (kteri spotrebuji na uzemi CR furt stejne a jen to tece pres ruzne nastrcen distributory kteri obcas zkrachuji - tedy energeticky nula od nuly pojde) reguloval palivovou tyci trochu vic milimetru do minusu i plusu, jo a abych nezapomel nabijeni elektroaut pro bohate na nesmyslne cesty do obchodaku bude stale velmi vyhodne - ale - vy co si chcete doma upect vanocku a dat detem pocit domova se nedoplatite - jen za tohle si management zaslouzi pridat, co rikate ?
      eple
      • Re: velka pochvala managementu
        01.02.2022 10:46

        Spadl jsem do DPI k CEZu 12.1. Hned ten den jsem jim zavolal a uzavrel smlouvu - poslali ji postou. Za tyden 18.1. prisla smlouva se spatnym mailem, sazbou (podnikatel misto obcan) a odhadem spotreby (2kWh misto 14MWh). Volal jsem, uzavrel novou smlouvu, kterou mi poslali mailem, podpis elektronicky okamzite. Preveden do std rezimu 28.1. Tzn. 10 dnu jim trvalo dostat mne z DPI do std rezimu, ackoliv ja udelal vsechno naprosto okamzite a bez prodleni. Tech 10 dnu u CEZu mne bude stat cca 4000 Kc misto 2500,- za std smlouvu. Ale aspon ze na tom neprodelame kalhoty. Tak se dela byznys, nastesti mi neco pokryje divi.
        mph1
      • Re: velka pochvala managementu
        10.11.2021 10:02

        https://www.securitymagazin.cz/security/expert-vladimir-stepan-proc-jsou-ceny-elektriny-a-plynu-v-cr-nejvyssi-v-eu-1404067749.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=5MOybwjLbgb-202111100847&dop_id=14174344
        Mudr.c
      • Re: velka pochvala managementu
        10.11.2021 9:52

        Vypovídající je už jenom to , že křéťa má přesně 2x větší výnos z majetku v energetice a tady se mlátí do ramenou....čas na výměnu vedení je už x let! To ví nejen Šnobr…..
        Namorek

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

     TémaNázor
    0:05 
    23:35Re: Bloody
    23:15 
    23:12 
    23:08 
    22:52 
    22:48Re: To: kočák
    22:46 

    Nejčtenější zprávy dne

      Nejdiskutovanější zprávy týdne

      Analýza dne

      Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
      02.04.2024 8:03
      Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více