Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Předražené léky a akcie farmaceutických firem

Předražené léky a akcie farmaceutických firem

20.07.2007 14:02

Když jsem se jednou zeptal kamaráda, jak vyjednává s odběrateli jeho firmy o cenách, řekl, že nejdříve je nechá vybrečet, a pak se rozbrečí on. Tento mustr na „konstruktivní“ jednání se mi vybavuje, když sleduji vývoj okolo cen některých léků. Dobrým příkladem je spor o porušení-neporušení dohody TRIPS (Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights). Podle ní lze ve speciálních případech, zjednodušeně řečeno, porušit v dané zemi patentová práva výrobce léků a např. začít vyrábět generickou formu tohoto léku. Touto cestou se nedávno vydalo Thajsko a v zástupu za ním zdá se budou stát další země – např. Indie, Keňa, Brazílie. A farmaceutické firmy a jejich akcionáři pláčou.

Tento krok je naopak oslavován těmi, kdo vidí farmaceutické společnosti jako vykořisťovatele chudých zemí, které si nemohou dovolit nákup základních léků. Odsuzují ho naopak ti, které zajímá jen ziskovost těchto společností (např. protože investovali do jejich akcií) a/nebo ti, kteří vidí spojitost mezi jejich současnou ziskovostí, výhledem návratnosti investic a jejich velikostí – tedy velikostí investic do výzkumu a vývoje nových léků. Jejich argumentem je, že tyto společnosti by se tak v extrému orientovaly pouze na léky a přípravky pro rozvinuté země – léky proti obezitě, proti nudě, proti stárnutí, zkrášlující prostředky, doplňky stravy, atd.

Na výše uvedený problém není jednoduché řešení. Medvědí službu ale dělají zastáncům vyšší dostupnosti základních léků v rozvojových zemích (mezi které mimochodem země ve sporu s TRIPS často nepatří) ti, kdo paušálně upozorňují na miliardové (v USD) zisky velkých farmaceutických firem. Ne absolutní velikost, ale relativní velikost zisků k investovanému kapitálu, ukazuje, zda firma má nadměrné zisky, či ne. Tuto návratnost kapitálu (ROIC) ukazuje u některých velkých farmaceutických společností následující tabulka:

předražené léky


To, k čemu je potřeba uvedená čísla poměřit, je požadovaná návratnost na tento investovaný kapitál. Není cílem ji zde pro každou společnost určovat, ale dovolím si paušálně tvrdit, že bude velmi zhruba kolem 10%. Je ale důležité si uvědomit, že je rizikovější vyrábět, respektive vyvíjet léky pro závažné nemoci pro rozvojové země, než doplňky stravy, či jednoduché léky (rizikovost spočívá v dlouholetém vývoji a testování). Požadovaná míra návratnosti by tak měla růst právě u společností s vyšším podílem vývoje těchto léků. Pohled na graf sice ukazuje, že skutečně většina společností je nad touto úrovní – otázkou ale zůstává, jak by vypadalo, pokud bychom posuzovali návratnost jejich jednotlivých divizí. Obávám se, že obrázek by se dost změnil v tom smyslu, že několik málo hlavních léků a produktů typu potravinových doplňků táhnou tuto návratnost silně nahoru a přitom jde o relativně málo rizikové produkty. Spor tak zde nerozsoudíme a zřejmě tak neučiní nikdo, protože situace je natolik komplikovaná, že se každý může pohodlně zakopat na tom svém a tam zůstat.

Zajímavá je v rámci uvedeného pozice výrobců generik. Z porušování, či obcházení patentů mají (alespoň krátkodobou) radost nejen spotřebitelé, ale přirozeně i výrobci generických léků. Problémy ale pro ně mohou přijít relativně brzo. Jednak by uvedený stav mohl vyústit v nižší počet originálních léků s velkým potenciálem prodejů v budoucnu (tj. nebude co kopírovat – tzv. krize R&D ve farmacii tu již prý nějaký čas je). A hlavně mnoho z nich díky zvyšující se konkurenci zakládá vlastní vývoj originálních léků – pozvolna se posunuje v řetězci výše a zároveň na druhou stranu pomyslné patentové barikády.



Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů