Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Grantham: Ten pravý krach teprve přijde

Grantham: Ten pravý krach teprve přijde

11.09.2007 15:00

Nedávné turbulence na finančních trzích byly jen předvojem prudkého krachu, který teprve přijde. To si myslí Jeremy Grantham, který ve Spojených státech spravuje se svou společností Grantham Mayo Van Otteroo majetek za více než 150 miliard dolarů a k jeho klientům patří například americký viceprezident Dick Cheney, americký senátor John Kerry, ropný koncern Exxon Mobile nebo Světová banka. Minimální hodnota vkladu v jeho firmě přitom činí 5 milionů dolarů.

„V uplynulých dvanácti letech jsem byl často příliš pesimistický. Nyní si však připadám, jako kdybych sledoval vlakové neštěstí v extrémně zpomaleném filmu,“ říká. „Jedna významná americká banka zbankrotuje, polovina všech hedge fondů i významná část private-equity společností vyhlásí konkurs. Americký akciový index S&P 500 propadne o nejméně 40 %,“ předpovídá Grantham. To vše má podle něj přijít však až po roce 2008.

„Věřím na sílu historie,“ říká 68letý Grantham, který se detailně zabýval studiem obratů v dějinách ekonomiky a spekulačními bublinami na trzích. Grantham si z toho vyvodil: „Každá bublina má svůj konec, a když trh jednou padá, nezastaví se na dlouhodobě slušné hodnotě.“

Graham se v roce 1998 uprostřed internetové euforie postavil proti trhu a prodal americké akcie. Jeho klienti reagovali rozhořčeně – mnoho jich stáhlo své peníze, takže se objem peněz, spravovaný GMO, snížil o polovinu na 20 mld. dolarů. Graham to však vzal s klidem a spoléhal se na své vědomosti o dějinách krachů. Dva a půl roku držel akcie, které dále rostly do výše: „Každý den šel trh nahoru a naše vklady klesaly. To bylo opravdu nepříjemné,“ říká. Teprve s krachem v březnu 2000 se mu dostalo za pravdu.

Od té doby je Grantham americkými konzervativními bohatými investory považován za tajný tip: „Peníze tečou zpět lépe, než bych se kdy odvážil doufat,“ směje se Grantham. Jen v uplynulých dvou letech to bylo 50 mld. USD. „Doufám je, že nám tentokrát naši klienti budou trochu více důvěřovat,“ říká.

Grantham je přesvědčen, že trh po internetové bublině v roce 2000 nepropadl dostatečně prudce. Navíc se díky spekulacím s úvěry vytvořila dodatečná bublina. Skutečný medvědí trh prý uzná teprve ve chvíli, kdy index S&P 500 poklesne výrazně pod svou historickou střední hodnotu P/E, která podle jeho propočtů činí 16. V současné době tato hodnota činí 15,5.

Někteří kolegové považují Granthamovy výroky za přehnané. „Granthamovy výroky bych nikdy nepovažoval za 100% platné,“ říká šéf oddělení pro analýzu fondů ratingové společnosti Morningstar Russ Kinnel. „On je prostě stále pesimisticky naladěný.“

I přesto však čekal dostatek možností vytvořit zisku, když zakládal svoji společnost pro majetné klienty v roce 1973. Sám se za věčného „medvěda“ nepovažuje. Podle svých slov není pesimistický, nýbrž „bez emocí“. 1982 sklidil slávu, když předpověděl dlouholetý býčí trh, ke kterému skutečně došlo. Také v roce 1993 vsadil správně na růst cen akcií na emerging markets.

Svou strategii na akciovém trhu shrnuje do jedné věty: „Pokoušíme se předpovídat chování idiotů a mícháme to s přesvědčením, že dlouhodobě najdou všechny excesy vždy cestu zpět ke své průměrné hodnotě.“

Dnes doporučuje investorům, aby se ujistili, že své peníze vložili výhradně do solidních blue chips: „Obrovské podniky mají své klienty po celém světě a mohou, jakož i musí, půjčovat peníze za výhodných podmínek. Malé podniky jsou častěji vysoce zadlužené a jsou závislé na menší klientské základně,“ říká.

A jak dlouho mají investoři velké tituly držet? Zatímco rok 2007 je podle něj spekulativní a rok 2008 zůstane beze změny, v roce 2009 nebo 2010 se dočkáme krachu.

Podle Welt Online


Váš názor
  • Grantham
    11.09.2007 18:16

    In his April commentary, titled “It’s Everywhere, In Everything: The First Truly Global Bubble,” Jeremy Grantham warned that we are actually seeing the greatest global bubble of all times: “From Indian antiquities to modern Chinese art; from land in Panama to Mayfair; from forestry, infrastructure, and the junkiest bonds to mundane blue chips; it’s bubble time!” He warned, “The bursting of the bubble will be across all countries and all assets, with the probable exception of high grade bonds. Risk premiums in particular will widen. Since no similar global event has occurred before, the stresses to the system are likely to be unexpected. All of this is likely to depress confidence and lower economic activity.” So far, it’s looking like a very good and timely call. However, it ain’t over, until it’s over. The fat ladies are starting to sing: The major central banks are pumping liquidity into the credit markets, and the Fed is likely to cut rates. Mr. Grantham was skeptical back in April: “Naturally the Fed and Fed equivalents overseas will move to contain the economic damage as the Fed did last time after the 2000 break. But the heart of the last bubble, the NASDAQ and internet stocks, still declined by almost 80% and 90%, respectively. (The heart of the bubble this time is probably private equity. In 10 years, it may well be described as the private equity bubble just as 2000 is thought of as the internet bubble. You heard it here first!)” ....morning briefing....yardeni.com
    nicknamed
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m