Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Příliš mnoho peněz honí příliš málo příležitostí

Příliš mnoho peněz honí příliš málo příležitostí

20.09.2007 14:31

Za pár let se současná epizoda na trzích zařadí do dlouhé řady jí podobných. Nejsou to tak její detaily, ale možný trend na který ukazuje, co je zajímavé. Tj. do značné míry to, že stále více peněz honí stále méně investičních příležitostí. To vede k jevu, který je někdy nazýván honba za výnosem. Měl by se ale nazývat slepá honba za výnosem, protože neznamená snahu odkrýt investiční příležitosti s vyšší návratností při daném riziku, ale pouze posun k rizikovějším investicím. Ty sice vynášejí více, ale také se častěji nepovedou – jsou rizikovější, což je ale (a snad stále častěji) pomíjeno. Nejde tedy o vědomé postoupení vyššího rizika (reflektované v poklesu rizikových prémií), ale o jeho ignoranci (reflektované v nesprávném ocenění aktiv). Po jeho projevení se pak dochází k dočasnému druhému extrému, jak jsem zde již popisoval.

Uvedený stav má pak dva hlavní rysy – (i) mnoho peněz (fondů k dispozici k investování) a (ii) stále méně investičních příležitostí. Celkový pohled, z dlouhodobější perspektivy, na tyto dva faktory je následující:

Mnoho peněz:

Na objem peněz k investicím je nutno se při finanční propojenosti světa dívat globálně, to i přes některé lokální frikce. Jejich velké množství je dáno jednak:

(i) technickými faktory (určujícími zejména likviditu), mezi něž patří zejména politika centrálních bank a (někdy až přílišná) hladkost finanční intermediace. Tyto faktory jsou do značné míry cyklické a co se týče dlouhodobého trendu jsou proto důležitější spíše následující:

(ii) strukturálními faktory – tj. zejména sklon k úsporám.

Oba tyto faktory v současné době (tj. v posledních letech) působí pozitivně na objem peněz zaměřených na investice (na věci nic nemění ani relativně malý sklon k úsporám ve Spojených státech).

Málo investičních příležitostí:

Investiční příležitosti (z pohledu vydělání nadměrných – riziku neodpovídajících, zisků) jsou po celém světě postupně redukovány. To platí jak z pohledu geografického (např. stále méně podhodnocených „emerging markets“ – náš trh je dobrým příkladem), tak z pohledu sektorového.

Pokles investičních příležitostí na akciovém trhu je pak do značné míry přímým odrazem zvyšující se saturace spotřebitelských trhů. Ne náhodou je podle mne např. velmi velký sklon k úsporám v Japonsku – zemi, kde lze koupit prakticky cokoliv, všechny smysluplné potřeby jsou u většiny pokryté a nadbytek příjmů se tak přelévá do úspor a poptávky po zájezdech po celém světě. Ekonomická teorie i naprostá většina praktiků přitom alespoň implicitně počítá s tím, že potřeby jsou nekonečné, tudíž nepředstavují limit pro výrobu a růst produkce. Odpověď na tuto nekonečnost potřeb je ale „ano i ne“. A to ne se bude stále více projevovat i na takových místech, jako je akciový trh.

Dalším faktorem, který v budoucnu omezí celkovou návratnost investic, bude jednoznačně to, že stále zvýšenou měrou budeme platit plnou cenu toho, co spotřebováváme – tj. včetně znečištění. Budou profitovat některé „zelené“ firmy, ale celkový efekt z hlediska produkce a investic bude negativní. To samozřejmě nic neříká o celkovém, jednoznačně pozitivním, efektu na kvalitu života.

Pokud je moje nastíněná vize správná, bude na akciovém trhu „hůř“. Nasycenost spotřebitelských trhů v rozvinutých ekonomikách se bude stále více odrážet jak v poklesu investičních příležitostí (s mírnou nadsázkou: není co vyrábět), tak v prvotních nárůstech úspor (opět s mírnou nadsázkou: nemá smysl už co víc kupovat). Odrazem bude klesající návratnost investic do chvíle, kdy bude dosaženo nového stabilního stavu (s tím, že snad není úsměvnější koncept v ekonomii, než tento). Pokud se investoři nepoučí, s poklesem výnosů půjde i vyšší volatilita trhů. To tak, jak se budou více objevovat ony zmiňované slepé honby za výnosem – nalhávání si, že vyšší výnosy nejsou odrazem vyššího rizika (fáma podpořená i díky komplikovaným produktům typu CDO). Na uvedeném nic nemění to, že v určitém měřítku zůstanou regiony a odvětví, kde bude ještě dlouho co „vymýšlet“ (např. energetika). Uvedené je relevantní zejména pro dlouhodobé typy spoření-investování, jako je to penzijní.

Je jasné, že článek je velmi krátkým shrnutím komplexních problémů a zejména je třeba dávat pozor na to, uvedené v celku interpretovat negativně.


Váš názor
  • Zas tak zle nebude
    20.09.2007 20:39

    Nevidel bych to tak cerne, stale jsou vymysleny nove potreby, ktere bude chtit clovek uspokojit...
    StockBroker
    • Re: Zas tak zle nebude
      21.09.2007 14:48

      Velmi dobrý článek, vesměs odráží mé úvahy o současném světe investic.
      Rob
  • ...
    20.09.2007 16:06

    Podle této logiky ale ani nemá cenu se honit za vyšším výnosem, neb stejně už nemá smysl nic kupovat... k čemu pak tedy vyšší výnos, když nemůže posloužit k uspokojení žádných dodatečných potřeb? To by předpokládalo, že vyšší výnos (více peněz) je sám o sobě potřebou.
    Dezider Lopata
    • Re: ...
      20.09.2007 18:07

      ...to je pěkný postřeh od Dezidera. Ve skutečnosti celý svět hladový po uspokojování potřeb - ve velkém procentu nejsou ani základní potřeby uspokojovány. Samozřejmě ve vyspělém světě je to o něčem jiném, ale tlak na výrobu myslím nezmizí tak snadno. Spíš je to tak, že se klasická spotřeba bude měnit se stárnutím populace ve vyspělém světě. Ony ty úspory možná docela rychle zmizí.
      Moták Vrták
      • takhle ne
        21.09.2007 14:24

        Už jsem to někde psal je až s podivem jak lidé jsou schopni a ochotni z relativně malého historického období prognozovat relativně velkou část budoucího vývoje. Přitom by to mělo být přesně opačně ,jestliže by chtěl být autor , alespon trochu úspěšný. Ono totiž, není možné aby se jak já říkám tzv. inteligentní faktor nahlížel na stálé skvělou nebo stále špatnou existenci děje. Vždy se bude snažit přiživit a tím veškeré výhody končí a tím i éra spokojenosti naproti tomu, i špatné se bude snažit zlepšit nebot to je vždy ku prospěchu.
        JAN S
Aktuální komentáře
25.04.2024
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.