Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko: Silný růst ekonomiky dosud táhly vysoké ceny surovin

Rusko: Silný růst ekonomiky dosud táhly vysoké ceny surovin

27.11.2007 12:30
Autor: ČTK

Moskva/Praha 27. listopadu (ČTK) - Ruská ekonomika vykazuje již sedmým rokem za sebou silný růst, na kterém se nejvíce podílejí vysoké světové ceny ropy, plynu a dalších surovin. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina svou roli v růstu sehráli také spotřebitelé, investice a kroky jeho vlády, podle některých ekonomů se ale koncem roku začíná ukazovat, že růst založený hlavně na vývozu surovin má i své stinné stránky.

Rusko, kde se v neděli konají parlamentní volby, je druhým největším producentem i exportérem ropy na světě (po Saúdské Arábii), vlastní osmé největší zásoby ropy na světě a je také největším exportérem zemního plynu. Export ropy a plynu i dalších nerostných surovin tvoří dvě třetiny exportních příjmů a jenom ropný a plynárenský průmysl tvoří podle odhadů Mezinárodního měnového fondu (MMF) 25 procent ruského HDP. Díky příjmům z prodeje surovin Rusko zaplatilo své dluhy u Pařížského klubu věřitelů a vysoké světové ceny surovin se také podepsaly na loňském rekordním HDP, který překročil bilion dolarů a proti předchozímu roku se zvýšil o 6,7 procenta. V roce 2005 se ruský HDP zvýšil o 6,4 procenta.

Kvůli závislosti na surovinách však Rusko začíná podle některých ekonomů prodělávat takzvanou "holandskou nemoc", což znamená, že růst vývozu surovin a s ním spojený rozvoj těžebního a zpracovatelského průmyslu vytlačuje ostatní sektory, které se stávají nekonkurenceschopné. Letos ale ekonomiku již těžba surovin tolik vzhůru netáhne a hlavním motorem růstu, který se odhaduje na 6,5 procenta, jsou podle ekonomů zejména investice do průmyslové výroby, ale také stavebnictví a obchod.

V Rusku v posledních měsících také výrazně stoupají ceny základních potravin; v zemi, kde mnoho lidí žije na hranici chudoby, je každé zdražení potravin či energií výrazným sociálním problémem. Vláda tak sáhla před volbami ke zmrazení cen základních potravin a zvýšila se také minimální mzda. Rostoucí ceny potravin, které tvoří 40 procent ruského koše spotřebitelských cen, také ztěžují snahu vlády o snížení inflace, která loni činila devět procent. Problémem také zůstává chudoba, pod jejíž hranicí žije podle oficiálních statistik 20 procent obyvatel Ruska.

I do ekonomiky se promítá centralizace ústřední moci. Kreml se v poslední době snaží získat vliv nad lukrativním ropným a plynárenským sektorem. V polovině roku 2005 stát ovládl společnost Gazprom, která je největším producentem zemního plynu na světě a disponuje také největšími prokázanými zásobami této suroviny. Ruský parlament navíc loni schválil zákon, který firmě zaručuje monopol na vývoz plynu a vláda také letos schválila prozatímní návrh zákona, který omezí přístup zahraničních firem k těžbě ropy a plynu, což je terčem kritiky Evropské unie.

Gazprom ukázal svoji sílu na přelomu let 2005 a 2006, když přestal dodávat plyn kvůli sporům o jeho ceny na Ukrajinu a tím pádem i do Evropy. Letos Rusko kvůli sporům s Běloruskem zase na čas pozastavilo dodávky ropy do Evropy ropovodem Družba. Obavy z přílišné síly ruských firem a ze surovinové závislosti Evropy na Rusku zasáhly i do návrhů na liberalizaci trhu energií, které letos v září schválila Evropská komise (EK).

Rozruch také vyvolala aféra kolem ropné společnosti Jukos, která byla ještě před lety největším producentem ropy v Rusku. Jeho hlavní akcionář Michail Chodorkovskij byl odsouzen za zpronevěru a daňové úniky na osm let a loni Jukos vyhlásil bankrot kvůli vysokým daňovým nedoplatkům, které mu vyměřil finanční úřad. Stát si pak vynutil aukce majetku z Jukosu a státem kontrolovaná Rosněfť se díky jejich převzetí stala největším producentem a zpracovatelem ropy v Rusku. Podle ochránců lidských práv má celý proces politickou motivaci.
A stát posiluje i v dalších oborech. Akvizicemi roste síla například státní společnosti Rosoboronexport, která obchoduje se zbraněmi, a počátkem loňského roku na Putinův pokyn vznikla firma United Aircraft, jejímž úkolem je sjednotit roztříštěnou výrobu letecké techniky v Rusku. Některé státní podniky nebo soukromé firmy, ke kterým je Kreml příznivě nakloněn, jsou navíc světovými jedničkami v oboru.

Prioritou ruské vlády stále zůstává vstup Ruska do Světové obchodní organizace (WTO). Kvůli členství však musí uzavřít bilaterální dohody se všemi zeměmi WTO, které o to požádají, včetně EU. Někteří členové EU, jako Polsko, Švédsko a Litva, si stěžují na obchodní praktiky Ruska a hrozí zablokováním dohody. Poté, co vstup Ruska do WTO podpořila v roce 2004 EU, Rusko schválilo Kjótský protokol o omezování škodlivých emisí. Loni Moskva dohodu uzavřela se Spojenými státy.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data