Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Bush přišel s plánem pomoci lidem postiženým hypoteční krizí

ČTK: Bush přišel s plánem pomoci lidem postiženým hypoteční krizí

07.12.2007 8:13
Autor: ČTK

Washington 7. prosince (ČTK) - Americký prezident George Bush včera předložil plán, který by měl zachránit statisíce Američanů před ztrátou domu v důsledku neschopnosti splácet mnohem dražší hypotéky. Plán sestavený ministerstvem financí USA ve spolupráci s celým hypotečním sektorem by měl také zabránit tomu, aby současná krize hypoték přešla do recese celé americké ekonomiky.

"Kroky, které dnes předkládám, jsou rozumnou odpovědí na závažný problém," řekl Bush. Zásadní částí plánu je pětileté zmrazení hypotečních sazeb a Bush již předem odmítl kritiku za to, že jde o vnucování vládního řešení a odklon od zásad volného trhu. "Neměli bychom finančně zachraňovat poskytovatele úvěrů, realitní spekulanty ani ty, kdo se bezstarostně rozhodli, že si koupí dům, o němž vědí, že si jej nemohou dovolit," uvedl prezident.

Hypoteční sektor v USA letos na jaře zasáhla krize, která vznikla eskalací nesplácení rizikových "substandardních" půjček pro klienty se špatnou úvěrovou minulostí. Krize vedla hypoteční banky k razantnímu přehodnocování úvěrových podmínek, to znamená, že po vypršení nízkých zaváděcích sazeb se úroky v příštích dvou letech prudce zvýší asi 1,8 milionu dlužníků.

Vládní činitelé odhadují, že propadnutí obydlí nejvíce hrozí asi 500.000 Američanů s hypotékami v celkové hodnotě 367 miliard dolarů. Politickou citlivost tématu umocňuje to, že klienty rizikových půjček jsou často chudší vrstvy a menšiny. Aktivní jsou proto v tomto směru i zástupci Demokratické strany, kteří však Bushovy návrhy přijali vstřícně.

Dnešní údaje Asociace hypotečních bank potvrdily, že krize na americkém hypotečním trhu si vybírá stále více obětí. Počet zahájených exekucí kvůli nesplácení hypotečního úvěru se ve třetím čtvrtletí letošního roku vyšplhal na rekordní výši a počet hypoték s pozdním splácením byl největší od roku 1986.

Bushův plán počítá s pětiletým zmrazením úroků na hypoteční úvěry sjednané od 1. ledna 2005 do konce letošního července. Více ohrožených vlastníků domů by však mělo získat pomoc při refinancování svých hypoték nebo přejít k hypotékám zajištěným Federálním úřadem pro bydlení. "Dokonalé řešení neexistuje a vlastníci domů si naši pomoc zaslouží," uvedl Bush.

Činitelé Bílého domu uvedli, že plán by mohl pomoci asi 1,2 milionu dlužníků. Analytici však odhadují, že tento počet bude mnohem nižší. "Teoreticky by plán mohl pomoci až 750.000 vlastníků. V praxi to však podle mého názoru pomůže nanejvýš asi 250.000 vlastníků," řekl agentuře Reuters hlavní ekonom Moody's Economy Mark Zandi.

Plán by měl pomáhat pouze těm, kdo v domech koupených na hypotéky skutečně bydlí a kdo si nemohou dovolit hypotéky s vyššími úroky. Neměl by tedy zlepšovat situaci těch, kdo si nemohou dovolit splácet ani současné úroky, a spekulantů, kteří si za levné úvěry koupili nemovitosti v naději, že později jejich prodejem vydělají na pokračování dlouhého boomu trhu realit.

Realitní trh v USA zažíval v minulých letech od poslední recese v roce 2001 ohromný vzestup. Letos však tento boom vystřídal největší útlum za poslední dvě desetiletí. V důsledku růstu oficiálních úrokových sazeb se začala zvyšovat platební neschopnost nejprve u rizikových hypoték. Jejich krize vedla k prudkému růstu tržních úroků a na přehřátém trhu začaly navíc klesat ceny, což všechny prodeje realit sráží prudce dolů.
Krize na americkém trhu rizikových hypoték přitom vzhledem k propojenosti finančních trhů vyvolala problémy na globálních úvěrových trzích a vedla k otřesům na trzích akcií a dalších finančních aktiv. Investoři a banky mají kvůli investicím do rizikových hypoték mnohamiliardové ztráty. Ekonomové poukazují na to, že otřesy na trzích by mohly vést k útlumu celých ekonomik; na to již začaly snižováním úroků reagovat centrální banky v USA, Kanadě a Británii.

Plán počítá s aktivitou států a obcí, kterým nabízí federální vláda možnost vydat od daní osvobozené dluhopisy ke krytí programu na refinancování hypoték insolventních dlužníků. Kromě veřejných výdajů však bude vládní plán znamenat i nároky na investory, kteří svými penězi levné úvěry pro rizikové klienty umožňovali. Někteří ze zástupců finančních společností se obávají, že budou nuceni přepisovat podmínky hypoték ve prospěch dlužníků a na své výdaje.

Obavy z toho, že krizi odnesou investoři, jako by potvrzovala reakce demokratů. Ti Bushův plán v zásadě přivítali, i když říkají, že je zapotřebí udělat více. "Víme, že to nepokryje všechno, ale je to krok správným směrem," řekl šéf demokratické většiny v Senátu Harry Reid. Podobně se vyjádřil i předseda výboru pro finanční služby Sněmovny reprezentantů Barney Frank.

Ministr financí Henry Paulson zdůraznil, že vládní kroky proti dopadům krize hypoték přinesou všeobecný prospěch. "Je v zájmu všech - vlastníků, hypotečních institucí i investorů - vyvinout tržní přístup, který zabrání propadnutím hypoték tam, kde se tomu dá zabránit," řekl Paulson na společné tiskové konferenci s ministrem bytové výstavby a rozvoje měst Alphonsem Jacksonem.


Váš názor
  •  
    07.12.2007 9:05

    Neměli bychom finančně zachraňovat poskytovatele úvěrů, ale dlužníky to je zajimavá myšlenka,doufejme že to tak nedopadne i u nás.
    *
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data