Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
CNN: Tikající časovaná bomba Fannie & Freddie

CNN: Tikající časovaná bomba Fannie & Freddie

21.04.2008 16:45
Autor: 

Možná krize, do které by se mohly dostat obři na americkém hypotéčním trhu, Fannie Mae a Freddie Mac, je tikající časovanou bombou, která by mohla stát vládu mnohem víc, než kolik dosud celkem věnovala na záchranu finančních institucí, uvádí server CNNMoney.com

Podle serveru zatím není mnoho analytiků, kteří by předpovídali, že se tyto dvě firmy dostanou do takových problémů a budou potřebovat záchranu vlády, nicméně poukazuje na to, že mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor´s již zveřejnila svůj odhad toho, kolik by takovýto nejhorší možný scénář americké daňové poplatníky stál: 420 miliard až 1,1 bilionu dolarů. To je mnohem více, než kolik stát stála pomoc bankám v průběhu úvěrové krize na konci 80.let a na začátku 90.let, kdy daňoví poplatníci zaplatili zhruba 250 mld. dolarů.

Podle S&P by byla záchrana Fannie a Freddie tak drahá, že by ohrozila úvěrový rating americké federální vlády, který je v současnosti na nejvyšším možném stupni AAA. Pokud by k tomu došlo, zdražily by všechny vládní úvěry.

Fannie Mae a Freddie Mac pomáhají fungování hypotéčního trhu tím, že skupují úvěry a přeměňují je na cenné papíry. Obě společnosti jsou sponzorované a podporované vládou.

Fannie zprávu S&P nekomentoval. Freddie ve zprávě uvedl, že zpráva S&P byla jen „analýzou možného scénáře, nikoli předpovědí“ a dodal, že „Freddie Mac je i nadále dobře kapitalizovanou společností“.

Analytička S&P Victoria Wagner, která pracovala na uvedené zprávě, uvedla, že S&P nepředpovídá, že Fannie a Freddie nutně bude potřebovat záchranu. Nicméně ona a další analytici se obávají dopadu, který by mohly mít další problémy na hypotéční trh, neboť tyto dvě společnosti jsou pro zdraví tohoto sektoru čím dál tím důležitější.

Wagner přitom poukazuje na to, že na konci ledna za 82 % všech hypoték v USA ručila jedna z těchto firem, což je podstatně více, než 46 % ve druhém čtvrtletí roku 2007. Fannie a Freddie primárně zajišťují takzvané „conforming loans“, tedy úvěry poskytované subjektům s dobrým kreditem a vysokými splátkami. Ale ani toto omezené zapojení na trhu se „subprime“ úvěry tyto firmy neuchránilo od toho, aby se dostaly do obřích ztrát, když se ceny nemovitostí propadly a začaly se množit předčasná stornování hypotéčních smluv.

Role obou společností na hypotéčním a nemovitostním trhu přitom zřejmě ještě dále poroste díky tomu, že jim Kongres zvýšil limit na zajišťování hypoték na 729.750 USD z předchozích 417.000 USD.

Také úřad pro dohled nad federálním podnikáním na trhu s bydlením (The Office of Federal Housing Enterprise Oversight, OFHEO), který reguluje činnost obou firem, nedávno uvolnil své otěže, když snížil minimální kapitálové rezervy těchto dvou firem ve snaze napumpovat na úvěrové trhy dodatečných 200 mld. USD. Nové limity však podle Wagner a dalších analytiků zvýší rizika a ztráty obou firem.

Nemyslím si, že zpráva by chtěla říci, že záchrana je potřebná nebo bezprostředně hrozící, uvedla Wagner. Nicméně tyto společnosti ohrožují problémy na trzích bydlení a hypoték právě kvůli jejich zvyšující se roli na hypotéčním trhu.

„Skutečný fundamentální problém je, že ceny realit klesají a mohly by ještě výrazně klesat,“ řekl Robert Shiller, ekonom na Yale University, který již roky varoval, že se na realitním trhu vytváří cenová bublina. „OFHEO, Fannie a Freddie nikdy neuvažovaly o možnosti masivní korekce na realitním trhu,“ uvedl.

Někteří analytici uvádí, že pokud investoři začnou vidět problémy v úvěrové výkonnosti Fannie a Freddie, budou se těchto úvěrů zbavovat. A to by přinutilo federální vládu zasáhnout. „Řekl bych, že pravděpodobnost určité formy podpory je minimálně 50:50. Neříkám, že to bude nutně stát 1 bilion dolarů, ale budou potřebovat určitou formu pomoci, a k tomu by klidně mohlo dojít letos,“ řekl Dean Baker, spoluředitel Centra pro ekonomický a politický výzkum.

Rovněž investoři signalizují rostoucí obavy. Výnosová prémie u cenných papírů zajištěných Freddie a Fannie v porovnání s výnosem státních dluhopisů vzrostla na 2,25 procentních bodů z 1,7 procentních bodů na začátku roku. To je známka toho, že investoři vidí větší riziko toho, že se Fannie a Freddie dostanou do větších problémů.

OFHEO ve své výroční zprávě uvedl, že přestože Fannie a Freddie pokročily v odstraňování svých problémů v účetních výkazech, přetrvávají u nich stále výrazná rizika. Úřad navíc uvedl, že vzhledem k současnému bezprecedentnímu poklesu cen bude pro tyto firmy těžké ohodnotit rizika plynoucí z hypoték, které zajišťují.
 
Nicméně analytik společnosti Stanford Group Jaret Seiberg upozornil, že Fannie a Freddie by nakonec měly krizi překonat, už jen proto, že není žádných pochyb, že je vláda podrží.

Proto by zde neměla být taková krize důvěry v jejich budoucnost, jako tomu bylo u investiční banky Bear Stearns, než Fed zakročil a souhlasil s garancí 29 mld. USD, která umožnila koupi této instituce konkurenční bankou JPMorgan Chase.

„Právě implicitní vládní garance umožňuje Fannie a Freddie pokračovat ve fungování, i když trh soukromých cenných papírů zajištěných hypotékami vysychá,“ uvedl Seiberg.

Zdroj: CNNMoney.com


Váš názor
  • FNM a FAE nejsou státní společnosti
    22.04.2008 19:04

    Tak tady to v roce 2006 začalo jako rakovina a tiše to pokračuje. Přitom stát nemá povinnost garancí, ale problém je v tom, že obě společnosti byly založeny Amíkovským Kongresem již někdy v roce 1936, a v 60tých letech jim byl změněn statut tak, aby to v žádném případě nebyly státní společnosti.
    kompi
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.