Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
AP: Jaké jsou možné kroky summitu EU proti Rusku?

AP: Jaké jsou možné kroky summitu EU proti Rusku?

29.08.2008 15:56
Autor: ČTK

Brusel (ČTK/AP) - Když přijde řeč na Gruzii, má Rusko nad Evropskou unií navrch barel. Vlastně 1,2 milionu barelů. Přesně tolik ruské suroviny totiž proudí každý den směrem na západ ropovodem Družba k zajištění paliv pro ekonomiky evropských zemí, píše agentura AP.

Tato tvrdá ekonomická realita vysvětluje, proč bude pondělní mimořádný summit EU bojovat o víc než jen o klepnutí Ruska přes prsty. Evropa je totiž podrážděná kvůli moskevské invazi do Gruzie a kvůli podpoře dvou separatistických regionů, které usilují o nezávislost na Gruzii.

EU zajišťuje zhruba třetinu importu ropy a asi 40 procent importu zemního plynu dodávkami z Ruska. Dovoz Německa, které je největší ekonomikou EU, tvoří 34 procent ruské ropy a 36 procent ruského plynu. Státy jako Finsko, Slovensko či Bulharsko jsou závislé na Moskvě mnohem více. Přes 90 procent plynu, které zde vytápí domovy, umožňuje vařit jídlo a pohání továrny, pochází ze Sibiře.

Titulky francouzských a německých novin se v uplynulých dnech čtenářů ptaly, zda jsou připraveni vidět své vojáky "umírat pro Tbilisi". Evropští politici se bojí hněvu voličů, takže ani oni nejsou ochotní postavit se tváří tvář vyšším účtům za benzin kvůli razantnější podpoře kavkazské Gruzie. Obzvláště ne teď, když nad Evropou visí hrozba ekonomické recese.

Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner ve čtvrtek ustoupil od dřívějšího prohlášení, že by se EU měla vyvarovat trestajících akcí proti Rusku. Řekl, že se uvažuje o nějakém druhu sankcí za úterní rozhodnutí Moskvy uznat gruzínské separatistické regiony Abcházii a Jižní Osetii.

Ruský vyslanec při EU Vladimir Čižov na případné sankce reagoval slovy, že by byly "vážnou chybou". "Pochybuju, že nějaké budou. Byly by na škodu Evropské unii, stejně jako Ruské federaci," prohlásil před reportéry.

Francouzští i němečtí představitelé zastávají názor, že EU musí i bez ohledu na ekonomické důvody zmírnit svou odpověď, pokud chce hrát roli prostředníka. Jedině tak prý může Rusy přesvědčit, aby stáhli vojenské jednotky, souhlasili s mezinárodními mírovými pozorovateli či s nějakým dlouhodobým řešením.

Ne všechny země EU s tímto postojem souhlasí. Polsko a další východní členové unie sice patří mezi státy nejvíce závislé na energetickém importu z Ruska, ale jejich vedoucí představitelé vzhledem k ještě živým vzpomínkám na sovětskou nadvládu požadují tvrdý postoj Evropy. Seskupila je Británie, jejíž vlastní zdroje plynu a ropy ji činí méně závislou na Rusku.

"Časem pocítí ekonomické a politické ztráty," vzkázal britský ministr zahraničí David Miliband Rusku. "Pokud opravdu chce respekt a autoritu a výhody, které jsou s tím spojeny, pak musí Rusko změnit chování."

Británie navrhla zmrazit Rusku účast ve skupině světových mocností G8 Chce také, aby EU zvážila přerušení rozhovorů o důležité smlouvě ohledně ekonomické a politické spolupráce s Moskvou, které mají pokračovat 15. září.

"Doufáme, že nezůstane jen u prohlášení a přijdou činy," řekl k summitu gruzínský vyslanec při EU Salome Samašvili. "Myslím, že bychom měli přestat s pohodlnickým a toužebným myšlením na to, že Rusko se pohybuje správným směrem."

Gruzie také chce, aby EU zablokovala vstup Ruska do Světové obchodní organizace a pohrozila bojkotem zimní olympiády v Soči v roce 2014. Toto ruské černomořské letovisko je jen kousek od sporných gruzínských hranic.
Vzhledem k nejednotě EU to ale není pravděpodobné.

Očekává se důrazné prohlášení na podporu gruzínské územní celistvosti. EU pravděpodobně přidá další humanitární pomoc k již poskytnutým 12 milionům eur a nabídne víc peníze na obnovu bojem zničené infrastruktury.

"Sedmadvacítka" by mohla nabídnout vyslání více pozorovatelů či dokonce ozbrojených mírových sborů, tedy pokud Rusko přestane s dlouhodobým odmítáním mezinárodních sil.

"Rusko ví, že když přijde na opravdovou zahraniční a bezpečnostní politiku, mlátí Evropa prázdnou slámu," řekl lord Chris Patten, zkušený britský diplomat, který byl jejím v letech 1999 až 2004 komisařem pro zahraniční vztahy. "Pochybuji, že se objeví cokoli razantnějšího než silně formulované komuniké," dodal.

Evropa má na Rusko určité ekonomické páky. Přes 60 procent ruského vývozu ropy a plynu míří do EU. A Rusko potřebuje petroeura, tak jako Evropa závisí na jeho energetických surovinách. Moskva také chce západní technologie a investice k rozvoji dalších oblastí své ekonomiky.

Avšak Evropě by trvalo roky, než by se zbavila energetické závislosti na Rusku, a okamžitý dopad odříznutí od dodávek plynu a ropy by byl pro evropský průmysl a domácnosti katastrofický.

Podle některých diplomatů a analytiků by místo hledání trestu pro Moskvu bylo nejlepší odpovědí vyjít vstříc východním sousedům EU, aby se tak předešlo dalším snahám Rusů rozšířit svůj stisk na bývalou sovětskou sféru.

Součástí toho by mohla být jasná vyhlídka pro Ukrajinu na členství v EU, pomoc Moldávii proti Moskvou podporovaným separatistům či nabídnutí obchodních a vízových výhod Gruzínům, aby mohli cestovat alespoň tak snadno, jako držitelé ruských pasů v Jižní Osetii a Abcházii.

"Rozhodně nejúčinnější odpovědí je posilování vazeb EU s těmito zeměmi," řekl Tomáš Valášek, který vede zahraniční politiku v Centru pro evropské reformy.

"Odpověď EU by se neměla soustředit na Rusko. Vyhrožováním Rusku se nikam nedostaneme a pokud se o to pokusíme nakonec to pravděpodobně rozdělí Evropu."


Váš názor
  • Cobra
    29.08.2008 16:24

    Nedráždit kobru bosou nohou!
    František Heczko
    • Re: Cobra
      30.08.2008 0:08

      Souhlas....mnoho povyku pro nic. Sakašvili si zahrál na malého Napoleonka a teď řve když dostal přes držku. Rusko varovalo před uznáním Kosova...to samé se teď stalo Gruzii uznáním Osetie s Abcházií. To ale Koucher byl zticha...pročpak asi?
      Fabrice
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.