Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Emerging markets: Vlna optimismu vedoucí k bublině, nebo k udržitelným ziskům?

Emerging markets: Vlna optimismu vedoucí k bublině, nebo k udržitelným ziskům?

05.06.2009 16:15
Autor: Redakce, Patria.cz

The New York Times (6,54 USD, 1,40%) uvádějí, že se burzy rozvíjejících se zemí po drtivém pádu v polovině minulého roku nyní vezou na vlně optimismu týkajícího se oživení globální ekonomiky taženého rozvinutým světem, zejména Čínou. Burzovní index Indian Nifty poskočil v posledních třech měsících o 64 %. V té samé době čínský akciový index CSI 300 vzrostl o 37 % a brazilský Bovespa se zvýšil o 41 %. Ve srovnání s tím se 28% zisk na Standard & Poor zdá skromný.

Valuace na těchto trzích jsou ale vysoké: Průměrný poměr ceny akcie a zisku na akcii (PE) v Indian Nifty je více než dvacet. PE je 21 v Bovespa a 29 v CSI300. Skeptici tak upozorňují na to, že tyto ekonomiky by musely růst dvouciferným tempem, aby jejich PE bylo opodstatněné. Jejich závěrem tak je, že jde o další bublinu. Optimisté věří, že tyto násobky odráží návrat chuti riskovat, což je běžný doprovodný efekt pozitivnějších perspektiv a přesvědčení, že tyto země jsou připraveny se znovu vrátit k silnému ekonomickému růstu.

V Indii se stoupající trh cenných papírů ještě více zvedl s tím, jak vláda minulý měsíc nasbírala v národních volbách větší majoritu. Mnoho analytiků tak očekává, že vláda urychlí změny v ekonomice a investice do infrastruktury. Madhabi Puri-Buch, ředitel Icici Securities v Mumbai pro NYT řekl, že Indie přežije krizi lépe než ostatní země, protože domácí spotřeba, primární motor ekonomiky, stále roste. Například tržby největšího indického výrobce automobilů Maruti Suzuki se v květnu vyšplhaly vzhůru o než 10 %. The Reserve Bank of India očekává v tomto fiskálním roce 6% růst ekonomiky, což znamená snížení loňských odhadů z úrovně 6,7 %. Optimisté jako pan Buch říkají, že ekonomický růst v Indii by mohl dosáhnout až 7,5 %, zatímco Světová banka předpověděla 4 %.

V Číně se začala zotavovat průmyslová výroba a vzrostly dovozy komodit. Avšak oživení je silně soustředěno v domácích odvětvích, které těží z vládního stimulujícího programu. Export stále zápasí s vlivem globálního ekonomického ochlazení. Nárůst bankovního půjček odstartoval oživení trhu s nemovitostmi a automobilový trh. Vláda rovněž nabídla dotace ve výši 1,02 miliardy dolarů lidem ve venkovských zónách na nákupy automobilů a domácích spotřebičů, které přispěly k 14% zvýšení celkových prodejů automobilů v prvních 4 měsících tohoto roku ve srovnání s tímto obdobím vloni.

V Brazílii poškozené příkrým pádem cen komodit se průmyslová výroba zvedala od ledna každý měsíc, ačkoliv zůstávala mnohem níže než v odpovídajícím období vloni. Vláda předpovídá, že v letošním roce ekonomika poroste o 1 %, což je pokles z 3,5 % v předchozích předpovědích. Řada nezávislých analytiků říká, že Brazílie se vyhne kontrakci ekonomiky. Díky tomu, jak investoři získali zpět důvěru, brazilská burza výrazně rostla. „Nikdy jsme si nemysleli, že se tak rychle dostaneme zpět na tuto úroveň,“ řekl Alessandra Ribeiro, ekonom v konzultantské skupině Tendencias. „Když vládla panika, investoři utekli do Spojených států nakoupit státní dluhopisy a nyní opět své riziko diverzifikují. Brazílie je jednoznačně jednou ze zemí, které pro to byly vybrány.“


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university