Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bumerang toxických aktiv opět hrozí, že zasáhne americké banky

Bumerang toxických aktiv opět hrozí, že zasáhne americké banky

08.03.2010 17:37

Problémy s přeceňováním hodnoty aktiv zasažených globální ekonomickou krizí nemusí mít americký bankovní sektor ještě za sebou. Společnost pro pojištění vkladů (FDIC) se chystá v následujícím měsíci prodat formou aukce miliardu dolarů v aktivech, která na ni přešla po bankrotu některých americký bankovních domů, uvedla dnes agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Vzhledem k tomu, že aukce podobného zaměření a rozměru již delší dobu neproběhla, existují na trhu obavy, že by tato událost mohla spustit další vlnu odpisů aktiv v rozvahách bank.

Dalším důvodem, proč by mohla plánovaná aukce mít širší dopad na bankovní sektor, je napojení aktiv FDIC na portfolia ostatních bank v zemi. Z úvěrů v hodnotě 50,4 miliardy dolarů, které po bankrotu původních držitelů přešly do zprávy FDIC je 63 procent propojeno nějakou formou účasti s jiným bankovním ústavem v zemí, vyplývá z dat vládní agentury.

Americké regulační orgány nechaly minulý týden zavřít další čtyři menší banky. Od začátku roku tak v USA skončilo už 26 bank, zatímco loni jich zbankrotoval celkem 140; zpravidla právě kvůli problémům se ztrátovými úvěry. Další banky jsou podle informací FDIC „na hraně“ (ke konci roku bylo na seznamu „problémových“ ústavů 702 bank oproti 552 v 3Q09) a bojí se konsekvencí vládní aukce.

„Pokud je úvěr přeprodán a kupec restrukturalizací nebo zabavením majetku získá menší než účetní hodnotu, musejí banky přidružené k tomuto aktivu také odepsat hodnotu svých podílů,“ popsal možný dopad na rozvahy bank Russell Mallett, specialista na bankovní účetnictví z PricewaterhouseCoopers v New Yorku.

„Banky nemohou pochopit, jak může regulátor, kterému platí za svoji ochranu, prodat tyto dluhy někomu, kdo by se jich mohl obratem zbavit a způsobit jim vážné ztráty,“ komentoval situaci Robert Reynolds, právník Reynolds Reynolds & Duncan LLC zatupující některé z bank.

„Na rozdíl od hypoteční krize, která zasáhla zvláště větší finanční instituce v zemi, se krize komerční nemovitostí dotkne spíše menších a regionálních bank,“ soudí profesor newyorské univerzity Geoffrey Miller, který se zabývá cennými papíry a právem.

Nicméně ani velké bankovní domy ještě nemusejí mít problémy s toxickými aktivy za sebou. Vládní agentury Fannie Mae a Freddie Mac možná donutí banky jako Bank of America, JPMorgan Chase, Wells Fargo a Citigroup ke zpětnému odkupu problémových hypoték v objemu až 21 miliard dolarů, varovala na konci minulého týdne analýza banky Oppenheimer & Co. V takovém případě by podle odhadu analytiků mohly banky jejich přeceněním na tržní hodnotu přijít až o 7 miliard dolarů.

Vládní hypoteční agentura Freddie Mac donutila v loňském roce banky k zpětnému odkupu převzatých hypoték v objemu 4,1 miliardy dolarů, což je více než trojnásobek objemu z roku 2008, další 4 miliardy se loni agentuře zpět odprodat nepovedlo. Druhá jmenovaná agentura - Fannie Mae - obdobnou informaci nezveřejnila, lze však očekávat, že i zde byl trend podobný, jelikož spolu s odezníváním ekonomické krize americká vláda, která obě agentury v roce 2008 zachránila před kolapsem, tlačí tyto instituce k snižování obřích ztrát z hospodaření.
 
(Zdroj: Bloomberg, Oppenheimer & Co., BusinessWeek)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data