Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trhy nesnáší nejistotu…

Trhy nesnáší nejistotu…

20.04.2010 14:54
Autor: Petr Žabža, Patria Online

A takový to mohl být pěkný týden. „Čekatelé“ v akciích NWR se konečně dočkali a cena akcie překonala v rekordně krátkém časovém úseku i ty nejbizarnější představy. Výsledková sezóna ve Spojených státech začala relativně dobře a firmy publikující své hospodářské výsledky v posledních pěti či šesti obchodních dnech zatím vesměs pozitivně překvapily. Islandská sopka sice načas zastavila letecký provoz nad Evropou, ale zase jsme po dlouhé době viděli slunce a „čisté nebe“. A pak najednou, bác ho – pátek odpoledne, všichni se pomalu balí na víkend, když se na obrazovkách informačních agentur znenadání objeví jen těžko uvěřitelná zpráva, že americká SEC obvinila banku Goldman Sachs z podvodu na investorech.

Na této zprávě není tak překvapivá informace o tom, že Goldman Sachs podváděl. To všichni tak nějak věděli a jenom naivní duše si myslely, že skvostné výsledky této banky byly výsledkem práce nadopovaných supermozků jejích zaměstnanců. Překvapivá je zejména proto, že v poslední době poměrně vysmívaná SEC vůbec přistoupila k tomuto kroku a vykročila si na „Government Sachs“. Včera publikované (neoficiální) informace sice ukazují, že rozhodnutí zdaleka nebylo jednoznačné, ale i tak jde o určitý precedens. Reakce trhů byla zcela pochopitelná a investoři si šlapali po hlavách, aby se mohli akcií banky zbavit. Její cena se propadla o cca 17%, aby den (myšleno minulý pátek) uzavřela o nějakých 12-13% slabší.

Tato reakce, byť z pohledu investora zcela pochopitelná, však ilustruje několik obecně platných témat:

- To, že SEC někoho obviní ještě vůbec neznamená, že jej také usvědčí a ten někdo zaplatí příslušnou pokutu (či bude jinak potrestán). V tomto ohledu se můžeme spolehnout, že svět čeká dlouhá a lítá bitva mezi právníky SEC a Goldman Sachs, kteří na sebe nepochybně vytáhnou těžký kalibr.

- Z pohledu morálního hazardu by nebylo od věci ptát se nejenom prodejce (Goldman Sachs), ale také kupce (koncoví investoři) předmětných toxických instrumentů. Každý správce majetku má povinnost odborné péče při obhospodařování svěřených prostředků a je namístě otázka, zda bezbřehá důvěra v emisní dokumenty strukturovaných produktů nemaskuje jeden smutný fakt – že daní investoři produktu příliš nerozuměli, byli líní si jej sami pro sebe pečlivě analyzovat a teď hází část viny za své selhání na banku. Tím však nijak nesnižuji její provinění v případném zamlčení vitálních informací před investory.

- Obviněním Goldman Sachs to pravděpodobně nekončí, ale začíná. V segmentu CDO byly namočeny všechny největší banky a zejména v konečné fázi (tj. roky 2007-2008) se na trhu emitovaly velmi esoterické instrumenty. V tomto ohledu se můžeme dočkat mnohých překvapení.

- Zejména americké banky si v poslední době příliš zvykly na status „příliš velká na úpadek“ a začaly se opět chovat tak, jak dříve. Administrativa Baracka Obamy jim několikrát více či méně otevřeně vzkazovala ať „neprudí“, ale význam tohoto varování nejspíše nepadl na úrodnou půdu. Proto obvinění Goldman Sachs, proto nová bankovní a finančně-regulační legislativa. Viz výše, GS to nekončí…

- V situaci, kdy jsou indexy nejvýše za poslední více jak rok je každý důvod dobrý pro realizaci zisků. Výsledková sezóna zatím takový důvod nepřinesla, o to agresivnější byla situace na trhu v pátek odpoledne. Je to počátek nějaké větší korekční vlny? Možná, ale rozhodně je příliš brzo to skálopevně tvrdit…

Hezký týden přeji, 


Váš názor
  •  
    21.04.2010 11:57

    Pane Žabžo, nemyslíte ale, že Goldmani (tento Gov.Sachs ;-) byli připraveni i na takovéto rozhodnutí SECu a okamžitě vrhli na trh hromadu vlastních akcií, aby si na eventuální pokutu - a i na víc - vydělali? Vlk se nažere a koza zůstane celá. Prostý lid se zaraduje, jakouže to spravedlivou instituci v Americe mají ;-)
    Kalka.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Iveco Group NV (03/24 Q1)
    8:00UK - HDP, q/q
    9:00CZ - Nezaměstnanost
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university