Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Rok 1938 v roce 2010

Krugman: Rok 1938 v roce 2010

07.09.2010 18:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Situace je následující: Ekonomiku Spojených států zmrzačila finanční krize. Prezidentova politika omezila škody, byla ale příliš opatrná a nezaměstnanost zůstává vysoko. Potřebujeme další kroky. Veřejnost se ale obrátila proti vládnímu aktivismu a zdá se, že demokraté ve volbách utrpí těžkou porážku.

Tím prezidentem je Franklin Delano Roosevelt a píše se rok 1938. Během několika let Velká deprese skončila. Pohled na USA kolem roku 1938 je poučný, ale i odrazující. Poučný, protože povaha oživení, které následovalo, vyvrací argumenty, které dnes veřejné diskusi dominují. A odrazující, protože je těžké si představit, že přijde cokoliv podobného zázraku, který se stal ve čtyřicátých letech.

Příběh roku 1937, kdy F.D.R. učinil zhoubné rozhodnutí naslouchat těm, kteří říkali, že je čas na omezení deficitů, je dobře znám. Méně známé je ale to, nakolik špatné byly závěry, které veřejnost učinila z nadcházející recese. Místo toho, aby byl požadován návrat k programu New Deal, voliči ztratili víru ve fiskální expanzi.

Druhá světová válka byla z ekonomického hlediska explozí vládních výdajů financovaných deficity. A to v měřítku, které by jinak nebylo myslitelné. Během války si vláda půjčila částku rovnající se přibližně dvojnásobku HDP. Pokud by kdokoliv navrhl, aby se byť jen malá část těchto výdajů utratila před válkou, lidé by řekli to samé jako dnes. Varovali by před ničivým dluhem a inflací, která se vymkne kontrole. A správně by také tvrdili, že Velkou depresi z velké části způsobilo nadměrné zadlužení. A hlásali by, že je nemožné problém napravit tím, že se vytvoří ještě více dluhů.

Výdaje financované deficitem ale vytvořily ekonomický boom, který položil základ dlouhodobé prosperitě. Celkový dluh v ekonomice jako podíl na HDP ve skutečnosti poklesl a to díky růstu a ano – i díky inflaci, která zmenšila jeho reálnou hodnotu. Po válce byla ekonomika díky zlepšené finanční situaci soukromého sektoru schopna prospívat i bez dalších deficitů.

Poučení je jasné: Pokud se ekonomika nachází v hluboké depresi, obvyklá pravidla neplatí. Úspory porazí samy sebe: Pokud se všichni snaží splatit dluhy, výsledkem je deprese a deflace a problém s dluhem se jen zhorší. Naopak je nutné tento problém vyřešit vyššími výdaji - přechodný nárůst výdajů financovaných deficitem může při dostatečném objemu vyléčit problém, který vznikl chybami minulosti. Příběh roku 1938 ale ukazuje i to, jak těžko lze tuto lekci převést do praxe.

(Zdroj: Paul Krugman pro NYT)


Váš názor
  • USA tehdy a teď
    08.09.2010 11:47

    USA tehdy měly přebytek zahraničního obchodu. To dnes nemají, výrobní zákldanu mají v Číně. Když popoří poptávku obyvatel, skončí to v deficitu s Čínou. Pokud něco financovat, museli by se vrhnout do budování infrastruktury - počínaje plánem Obamy na železnice až po "smart grid".
    Jan Dvořák
  • Dluhy
    08.09.2010 10:30

    Paul má samozřejmě pravdu, jinak ekonomiku USA rozhýbat nelze, to je jasné každému, kdo se nad tím z makroekonomického hlediska střízlivě zamyslí. Zisky bank, pojišťoven, velkých korporací a bohatých vlastníků musí být někde alokovány. Alokace těchto zdrojů je možná u fyzických osob - to již vyzkoušeli, viz hypoteční krize, firmy si půjčovat v takovém měřítku nepotřebují, jen ty ztrátové a těm zase nikdo nepůjčí. Pak lze alokovat zisky a majetky jen do vládního dluhu. Kam jinam?
    Karel Krizek
    • Re: Dluhy
      08.09.2010 12:28

      Obhajoval dnešní nárust stát.dluhu porovnáním se situací během svět. války je opravdu unikát,tehdy sice USA nafoukly svůj dluh,ale zároveň vyráběly naplno a z války vyšlo USA jako silný věřitel k okolnímu světu,dnes je to všechno tak nějak úplně jinak. Dnes je US po krk v dluzích,soukromých i státních,navíc pomalu dvě dekády jako čistý dlužník ve vztahu k zahraničí.Celá marast je způsoben jen a pouze tím,že si určitá skupina lidí prostě žije nad poměry,žádné umělé udržování tohoto stavu přes státní dluhy nikam nevede.
      AMOLADOS
      •  
        08.09.2010 12:49

        Tady nejde o obhajobu dluhů, take nejsem jejich přítelem. Problém je v tom, že vlivem rozdělování v kapitalistické společnosti zůstávají velké objemy peněz - kapitálu u ekonomicky silných subjektů. Tyto prostředky se mohou vrátit do objehu formou investic, jsou-li ziskové investiční příležitosti. Nejsou-li, pak se vrací do objehu formou půjček. Nabídka zápůjčního kapitálu již velmi dlouhou dobu převažuje nad kvalifikovanou poptávkou. Indikátorem tohoto jevu je klesající úroková míra. Nevrátí-li se tyto prostředky vůbec, povede to k hlubokému ekonomickému propadu.
        Karel Krizek
  •  
    08.09.2010 10:10

    No aby se tehdy nedostavil obrovsky rozmach, kdyz trh v USA prakticky 6 let nebyl vystaven zahranicni konkurenci. Cely svet byl ve valce. Valka byla pro USA obrovskou prilezitosti. Podobna sablona se v dalsich letech opakovala s ruznou mirou uspesnosti. Vietnam spatne, Irak lepe, Afghanistan je pro penetraci americkych firem nachystan. Tehdy konkurence jina nez domaci prakticky neexistovala, kdezto dnes je situace jina. Bez zbrojeni jejich ekonomiku zadny prezident ani sef FEDu nebude umet zlepsit, chybi srovnavaci data.
    Mudrc
    •  
      08.09.2010 10:26

      Zapomněl jsi na Japonsko, které se začalo rozvíjet, teprve když sloužilo Amíkům jako základna v Korejské válce...
      Kalka.
  •  
    08.09.2010 9:53

    Pan Krugman se asi už definitivně zbláznil, nebo to už má domluvený se Severokorejcema, kteří zahájí co nevidět atomový blitzkrieg, aby bylo co obnovovat. Z toho si člověk opravdu musí začít dělat srandu z obavy, aby se nerozbrečel.
    DeGuise
  • 40. léta?
    07.09.2010 21:12

    Stimulační balíčky jsou přeci jen trochu odlišné... pokud vím, tak se tehdy nekupovala druhá a další auta do rodin, nevímkolikáté TV, DVD, mikrovlnky apod. věci, ale rekonstruovaly reálně potřebné věci, hlavně infrastruktura, válkou zcela zničené....
    Pedro
    • Re: 40. léta?
      07.09.2010 22:30

      teda upřímně si myslím, že většina výdajů byla použita na válku, rozhodně ne na budování infrastruktury....ostatně v Americe nebyla infrastruktura zničená vůbec, protože, jak známo, tam žádná válka nebyla. Kromě Pearl Harboru nebylo žádné území USA válkou zasaženo.
      alex
  •  
    07.09.2010 19:57

    Nesouhlasím s panem socialistou Krugmanem ani v jediné větě. Obdivuji však na něm, že se stále drží svého učení, jakkoli je špatné a často až směšné vzhledem ke zkušenostem s fiskálními balíčky a státními výdaji. Na patrii se trochu zlobím, že tomuto "ekonomovi" dává tolik prostoru. Asi rozhoduje Nobelova cena, ta ovšem v ekonomii nemá vůbec žádnou váhu - jinak by ji tento člověk nemohl dostat. Prosím, zkuste někdy překládat zajímavé zdroje, viz : http://www.zerohedge.com/
    •  
      07.09.2010 22:32

      V USA nic zničené nebylo (s výjimkou Pearl Harboru).
      stenolez
    •  
      07.09.2010 22:26

      tak tohle se mi zdá jako, slušně řečeno, hodně sebevědomý názor....
      abc
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data