Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vánoce jsou tady... bronzová, stříbrná a zlatá neděle

Vánoce jsou tady... bronzová, stříbrná a zlatá neděle

22.11.2010 11:20
Autor: Roman Koděra, Patria Finance

Jen 33 nákupních dní zbývá do Vánoc a 28 obchodních dní zbývá do konce roku 2010. Index S&P je něco okolo 7,5 % v zisku a index "strachu" VIX září pod hodnotou 20, což je blízko jeho minima letošního roku, kdy jeho hodnota klesla na 15. Přesto, že na trhu není podle tohoto indexu cítit žádná obava, tak "safe haven" zlato zaznamenává velice úspěšnou sezónu. Trhák, ke kterému nasadilo před několika měsící nejprve z obav ohledně pádu akciových trhů v dubnu, pokračoval s příchodem podzimu díky QE2 a gradoval v tomto měsíci nad cenou 1400 USD za trojskou unci.

Avšak nejpopulárnější ETF (GLD a IAU) mají výrazně odlišnou výkonnost, pokud jde o přírůstek nových aktiv v právě probíhajícím roce. Zatímco IAU meziročně zvýšilo počet akcií v oběhu o 27 %, GLD pouze o 15 %. IAU této skutečnosti vděčí za to, že jako malý bráška s aktivy pod 10 mld. USD koukající s velkým respektem na svého podstatně vyspělejšího bratra s aktivy přesahujícími 58 mld. USD dostal v polovině roku na cestu do školy větší svačinu v podobě štěpení akciíí 1 za 10. Tím klesla hodnota jedné akcie na 12 USD oproti hodnotě jedné akcie GLD 117 USD. To v praxi znamenalo, že se akcie IAU staly pro investorskou veřejnost více dostupné a popularita IAU začala růst na úkor jeho sourozence. To a možná mírně nižší náklady za správu (0,25 % oproti 0,40 %) byl trik, jak odstavit GLD. Jeho podíl na růstu počtu akcií tak od konce července stagnuje, zatímco u IAU vzrostl o 21 %. Logicky z této informace vyplývá, že retailoví investoři mají tendenci upřednostňovat tituly, kde mohou nakupovat tzv. 100kusové loty. Tento jev je patrný u dalšího komoditního ETF, a tím je SLV, jenž je vázán na stříbro a jeho cesta na vrchol probíhá podle podobného scénáře.

Jedním z přetrvávajících tajemství současného trhu je "Kdo je jejich kupcem ?". Americké akcie sice setrvávají v růstovém trendu, ale mnoho tradičních zdrojů poptávky chybí. Podílové fondy? Ne - 25 týdnů trvající odliv finančních aktiv z akciových fondů v USA znamená, že více zdrojů mizí za jejich dveřmi, než těch které sahají po klice investičního štěstí. Firemní insideři? Ne - ti prodávají také. Samozřemě někde musí být zdroje poptávky, ale jejich sledováním se ukázalo, že jsou téměř nepolapitelné. Jedná se o instituce, suveréní fondy? Možná, pravděpodobně ano, ale těžko říci.

Růst zlata a stříbra je v roce 2010 silnější než u akcií a tento pohyb je více patrný v několika posledních měsících. Poptávka je zde naštěstí transparentnější a trh tak ví, zda kupují jednotlivé centrální banky nebo šperkaři z jižní Asie. Mincovny razí mince, jak na běžícím pásu nebo dokonce mince či cihličky padají z nových bankomatů. Krom těchto tradičních zdrojů poptávky patří u zlata k nepostradatelným zdrojům Exchange Traded Funds. Tento relativně nový zdroj poptávky (myšleno z historického hlediska), však drží jeden unikát, a tím je SPDR Gold Trust (symbol GLD), který vlastní nejvíce fyzického zlata. Vice než některé centrální banky dohromady.

Podívejme se tedy na tento sektor podrobněji. Ve "zlatém ekosystému" najdeme dva velké hráče - GLD a IAU. Dalšími hráči jsou SGOL - Physical Gold Shares (1 mld. USD v aktivech) a PHYS - Sprott Physical Gold Trust s 1,2 mld. USD pod správou.

Rozdíl mezi GLD a IAU se scvrkává na několik kritických proměnných.

  • GLD je oceněn v desetinách unce zlata, cena IAU v setinách, což znamená, že se GLD aktuálně obchoduje za 133 USD oproti 13,4 USD,
  • GLD má mírně vyšší poplatek za ohospodařování 0,4 % oproti IAU 0,25 %,
  • IAU přiděluje konkrétní fyzické zlato do nových akcií, jak jsou vytvořeny. Naproti tomu GLD ve zlatě pokrývá celý podíl základu.

První bod - cena akcií je jistě nejvíce viditelným rozdílem. V praxi to znamená, že se obchodují obdobně a jejich výkonnost je od začátku roku prakticky totožná. Obrat v přesunu aktiv nastal v polovině roku, když u IAU proběhlo štěpení akcií, kdy z 1 akcie vzniklo 10 nových. Statisticky od 1. ledna do 30. června měl GLD navrch s objemem aktiv. Za toto období vrostla aktiva o 17 % a u IAU pouze o 8,5 %. Po 1.červenci se karta obrátila a GLD registruje přírůstek 2 %, ale IAU narostl o 21 %.

Z toho alespoň v případě sektoru drahých kovů vyplývá, že "levnější" cena má marginální dopad k získání zájmu kupujících, nižší poplatek za správu pomáhá na okraj, ale jak jsem popsal, nic nemění na jeho výkonnosti. Nižší cena je tak třpytka, na kterou se chytí všechny ryby, které jsou vpuštěny nově do rybníka. Takovou štikou byl právě iShares Silver Trust, který do poloviny roku prakticky "lapal po dechu" a jeho aktiva nepřevyšovala 300 mil. akcií v oběhu. Jeho probuzeni nastalo v zaří a jeho cena explodovala v říjnu, když v jeho prvních dnech vyrostla o 20 % z 24 USD na 28,8 USD. Pak však došlo k vybírání zisků a cena přece jen častečně zkorigovala na současných 26,40 USD.

Jak jsem již psal v úvodu sloupku, Vánoce klepou na dveře, a tak je na Vás, zda pod stromeček nadělíte někomu, koho máte rádi, něco z třpytivého kovu nebo v případě, že si na šperky nepotrpíte, ale přesto hledáte svou zlatou cestu, tak tady máte malé vodítko.

Přeji hezký den


Váš názor
  •  
    22.11.2010 11:47

    Koděra umí dobře mluvit o ničem. Je to dobrý popisovač historie tj. co se na trhu stalo, ale nikdy jsem ho neslyšel co by se mělo koupit, na jakých úrovních, proč to koupit a kde vystoupit. Na své "profi" doporučení by si měl pořídit zbrojní pas. Nesvěřil bych mu ani korunu.
    HoFFmaNN
    • ale, ale, ale........
      22.11.2010 15:11

      ....pane Hoffmann třeba má pan Koděra jiné přednosti.Např. je " vedoucí " a také se dá na něj dívat. Poslouchat ho již netřeba. Také bych mu korunu nesvěřila. Svěřila jsem mu " tolar " ! .....a ne jeden. A hádejte jak to dopadlo ???
      AMN
    • Nejen to
      22.11.2010 14:27

      já se ztárcím i v tom popisu historie: např. se dovídáme, že "levnější" cena má jen marginální dopad, ale nižší cena je tou správnou třpytkou, na kterou se .... Moc chytrý z toho návodu nejsem, třeba je chyba u mne??
      Tom
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data