Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Anketa: Byl pro Vás rok 2010 rokem úspěšných investic?

Anketa: Byl pro Vás rok 2010 rokem úspěšných investic?

21.12.2010 18:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Blížící se konec roku v sobě již tradičně nese kromě oslav Vánoc a Silvestra také výzvu k bilancování uplynulých dvanácti měsíců. Pomalejší rytmus svátků přímo vybízí k zastavení a ohlédnutí za událostmi i našimi výkony v minulém roce před tím, než se otevře nezoraná půda roku nového. Proto Vám na tomto místě nabízíme možnost poslat do světa zprávu o Vašich (ne)úspěších - vzestupech a pádech na poli finančních trhů.

Letošní rok ve světě financí a obchodování rozhodně nepostrádal dramatické momenty. Zatímco finanční trhy po nalezení dna v roce 2009 letos hledaly úroveň pro konsolidaci a nastartování nového cyklu, globální ekonomika stále bojuje s dozvuky největší hospodářské krize od Velké deprese z třicátých let. Stabilizaci – ekonomik i trhů – však nepomáhaly nové události. Zatímco globální ekonomická krize posledních dvou let našla své základy ve vývoji na hypotečních trzích na druhé straně Atlantiku, letos finančními trhy otřásají především evropské dluhy. Jako první museli investoři vstřebat problémy Řecka, které v květnu vyústily až v poskytnutí mezinárodní pomoci v objemu 110 miliard eur. Následovaly obavy o Španělsko a Portugalsko, (vynucená) pomoc Irsku, spekulace o problémech Belgie.
 
Příval negativních zpráv a emocí samozřejmě nenechal v klidu akciové trhy, které měnily směr podle aktuálního sentimentu a vykazovaly tak v uplynulém roce velmi vysokou volatilitu. Celkově však letos celoroční změny hlavních indexů (do 20. prosince 2010) v porovnání s loňskou rally dech beroucí nebyly: americký index DJIA získal mírně přes 10 procent (loni +21,4 %), Nasdaq +16,8 % (loni +43,9 %), S&P 500 +11,8 % (loni +26,5 %); německý DAX si vedl lépe a získal 18,5 procenta, rakouský ATX +15,6 %, francouzský CAC 40 naopak ztratil 0,75 %, čínský Hang Seng +5,1 % a japonský Nikkei odepsal 1,7 procenta. Z celkového pohledu byl na akciových trzích překvapivý zejména vstup do podzimní sezóny, když se letošní září stalo nejúspěšnějším měsícem na amerických burzách od roku 1937 a nad očekávání dobrý byl také vývoj v říjnu. V prodejích investorům bránilo především později naplněné očekávání druhého kola uvolňování měnové politiky ze strany amerického Fedu.

Vývoj indexu S&P od počátku roku od 21. prosince

SaP 2010.bmp

Český index PX od počátku roku do 20. prosince odepsal téměř přes 8 procent své bodové hodnoty, ale výkonnost jednotlivých titulů byla velmi různorodá. Nejvíce mohla za letošní rok vynést sázka na NWR, jehož akcie vzrostly o více než 60 procent, přes 70 procent naopak na druhé straně spektra odepsaly akcie ECM. V případě té správné trefy do letošních minim nabídly dodnes akcie NWR až 66% či akcie Unipetrolu až 63% zhodnocení. S nepřízní zpráv se naopak po lednové rally a vyrovnání těchto hodnot v červnu celoročně potýkaly akcie ČEZu, které z dosažených úrovní pod 950 končí rok až o 200 níže (další pořadí a bližší informace čekejte v pravidelném celoročním žebříčku).

Roční ohlednutí sice podle hesla „po bitvě každý generálem“ skýtá jasné investiční favority, ale pohyby na trzích vykazovaly vysokou volatilitu, a proto investice chtěly ještě pevnější nervy než obvykle. Jak se dařilo letos krotit akciové trhy Vám? Byli jste chyceni do vleku událostí nebo jste naopak zdatně surfovali na jejich vlnách a připsali si zisky?

Podělte se s námi o Vaše letošní úspěchy i neúspěchy při obchodování a hlasujte (a diskutujte) v naší anketě ZDE!


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.09.2024
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů