Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Anketa: Byl pro Vás rok 2010 rokem úspěšných investic?

Anketa: Byl pro Vás rok 2010 rokem úspěšných investic?

21.12.2010 18:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Blížící se konec roku v sobě již tradičně nese kromě oslav Vánoc a Silvestra také výzvu k bilancování uplynulých dvanácti měsíců. Pomalejší rytmus svátků přímo vybízí k zastavení a ohlédnutí za událostmi i našimi výkony v minulém roce před tím, než se otevře nezoraná půda roku nového. Proto Vám na tomto místě nabízíme možnost poslat do světa zprávu o Vašich (ne)úspěších - vzestupech a pádech na poli finančních trhů.

Letošní rok ve světě financí a obchodování rozhodně nepostrádal dramatické momenty. Zatímco finanční trhy po nalezení dna v roce 2009 letos hledaly úroveň pro konsolidaci a nastartování nového cyklu, globální ekonomika stále bojuje s dozvuky největší hospodářské krize od Velké deprese z třicátých let. Stabilizaci – ekonomik i trhů – však nepomáhaly nové události. Zatímco globální ekonomická krize posledních dvou let našla své základy ve vývoji na hypotečních trzích na druhé straně Atlantiku, letos finančními trhy otřásají především evropské dluhy. Jako první museli investoři vstřebat problémy Řecka, které v květnu vyústily až v poskytnutí mezinárodní pomoci v objemu 110 miliard eur. Následovaly obavy o Španělsko a Portugalsko, (vynucená) pomoc Irsku, spekulace o problémech Belgie.
 
Příval negativních zpráv a emocí samozřejmě nenechal v klidu akciové trhy, které měnily směr podle aktuálního sentimentu a vykazovaly tak v uplynulém roce velmi vysokou volatilitu. Celkově však letos celoroční změny hlavních indexů (do 20. prosince 2010) v porovnání s loňskou rally dech beroucí nebyly: americký index DJIA získal mírně přes 10 procent (loni +21,4 %), Nasdaq +16,8 % (loni +43,9 %), S&P 500 +11,8 % (loni +26,5 %); německý DAX si vedl lépe a získal 18,5 procenta, rakouský ATX +15,6 %, francouzský CAC 40 naopak ztratil 0,75 %, čínský Hang Seng +5,1 % a japonský Nikkei odepsal 1,7 procenta. Z celkového pohledu byl na akciových trzích překvapivý zejména vstup do podzimní sezóny, když se letošní září stalo nejúspěšnějším měsícem na amerických burzách od roku 1937 a nad očekávání dobrý byl také vývoj v říjnu. V prodejích investorům bránilo především později naplněné očekávání druhého kola uvolňování měnové politiky ze strany amerického Fedu.

Vývoj indexu S&P od počátku roku od 21. prosince

SaP 2010.bmp

Český index PX od počátku roku do 20. prosince odepsal téměř přes 8 procent své bodové hodnoty, ale výkonnost jednotlivých titulů byla velmi různorodá. Nejvíce mohla za letošní rok vynést sázka na NWR, jehož akcie vzrostly o více než 60 procent, přes 70 procent naopak na druhé straně spektra odepsaly akcie ECM. V případě té správné trefy do letošních minim nabídly dodnes akcie NWR až 66% či akcie Unipetrolu až 63% zhodnocení. S nepřízní zpráv se naopak po lednové rally a vyrovnání těchto hodnot v červnu celoročně potýkaly akcie ČEZu, které z dosažených úrovní pod 950 končí rok až o 200 níže (další pořadí a bližší informace čekejte v pravidelném celoročním žebříčku).

Roční ohlednutí sice podle hesla „po bitvě každý generálem“ skýtá jasné investiční favority, ale pohyby na trzích vykazovaly vysokou volatilitu, a proto investice chtěly ještě pevnější nervy než obvykle. Jak se dařilo letos krotit akciové trhy Vám? Byli jste chyceni do vleku událostí nebo jste naopak zdatně surfovali na jejich vlnách a připsali si zisky?

Podělte se s námi o Vaše letošní úspěchy i neúspěchy při obchodování a hlasujte (a diskutujte) v naší anketě ZDE!


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data