Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Španělské banky se obejdou bez pomoci ECB, tvrdí ministryně financí. Aukce státních dluhopisů proběhla úspěšně

Španělské banky se obejdou bez pomoci ECB, tvrdí ministryně financí. Aukce státních dluhopisů proběhla úspěšně

13.01.2011 13:44

Španělský bankovní sektor nepotřebuje dodatečnou pomoc od vlády, stejně jako země nepotřebuje žádat o finanční záchranu od Evropské unie, prohlásila dnes místopředsedkyně španělské vlády a ministryně financí Elena Salgado. Vláda Španělska dnes testovala důvěru trhů ve finanční stabilitu země, když v aukci prodala 5leté dluhopisy za 3 mld. EUR s průměrným výnosem 4,542 % proti 3,576 % na začátku listopadu. Celková poptávka (6,3 mld. EUR) více než dvojnásobně překročila prodaný objem. Výsledek aukce tak nelze označit za neúspěch, stejně jako závěr včerejší aukce portugalských papírů. Ačkoli poptávka po dluhopisech Portugalska byla oproti nabídce v průměru téměř trojnásobná, země nepřesvědčila ekonomy o schopnosti financovat své závazky a tlak na přijetí nucené pomoci tak graduje.

Španělská ministryně rázně uklidňuje trhy a říká, že lze vyloučit jakoukoliv tezi o finanční výpomoci či záchraně země. Dodává však, že Španělsko, stejně jako jakákoli jiná země eurozóny, potřebuje ostatní členy ke společné spolupráci ve směru zlepšení ekonomických politik regionu. Ještě před oznámením výsledků dnešní aukce hýřila Salgado optimismem. „Velmi si věříme. Po aukci v Portugalsku myslím, že trhy jsou o něco stabilnější.“ Ačkoli není známo, zda a do jaké míry se do aukce zapojila Evropská centrální banka, podle ministryně je Španělsko schopno si zajistit financování i bez její podpory. „Nevíme s jistotou, do kterých konkrétních zemí ECB investuje, my se však domníváme, že jsme schopni situaci zvládnout vlastními prostředky,“ uvedla.

Španělský bankovní sektor byl přitom v posledních měsících velkým příjemcem pomocných opatření ECB. „Naše finanční instituce jsou ve stejné situaci jako mnoho dalších v eurozóně. Nedávalo by smysl nevyužít pomocnou ruku ECB, dokud se nabízí, pokud se nabízet přestane, zajistíme si jiné zdroje,“ dodává k věci Salgadová. Objem prostředků, které takto španělské banky čerpají, se však podle ní v průběhu loňského roku snižoval. Mezi významné věřitele španělského bankovního sektoru patří ostatní země eurozóny i Spojené státy. Podle dat Banky pro mezinárodní platby (BIS) ke druhému čtvrtletí 2010 má největší expozici vůči španělským bankám Německo (cca 210 mld. USD), podobně Francie, a třetím největším věřitelem jsou USA s expozicí cca 170 mld. USD.


Expozice jednotlivých zemí vůči bankovním sektorům v Řecku, Irsku, Portugalsku a Španělsku (v mld. USD)
Sexp
(Zdroj: CNBC)

Ze strany španělských bank nelze čekat žádná nepříjemná překvapení, což ukázaly poslední zátěžové testy, vzkazuje ministryně trhům a upozorňuje, že evropskou vlnou testů, které proběhly v červenci loňského roku, bylo prověřeno 95 procent finančního systému země, zatímco v ostatních státech to byla jen zhruba polovina. „Systém prošel velkým procesem restrukturalizace, který mimo jiné snížil počet spořitelen ze 45 na současných 17. Na konci měsíce všechny odkryjí strukturu svých aktiv, čímž se dále zvýší průhlednost systému,“ slíbila Salgadová.

Investoři se nicméně obávají, že vysoká míra nezaměstnanosti povede k hlubším problémům na hypotečním trhu. „Množství špatných úvěrů je ve Španělsku v porovnání s ostatními zeměmi velmi nízké, jelikož banky požadují vyšší záruky,“ oponuje ministryně. Nicméně definuje tři hlavní zdroje nerovnováhy ve španělské ekonomice, které je třeba omezit: realitní sektor zatěžující ekonomiku, rychlý růst soukromého zadlužení a deficit běžného účtu. „Za šedesát procent růstu nezaměstnanosti je odpovědný sektor nemovitostí, vláda se proto snaží přesunout ekonomickou aktivitu více do oblasti technologií a exportu. Druhým pilířem jsou strukturální reformy, na trhu práce uplatňujeme nový model kolektivního vyjednávání, který je podle nás cestou ke zvýšení zaměstnanosti,“ dodává Salgadová.

Spekulacím trhům o nutnosti finanční pomoci vzdoruje i Portugalsko, které je v současnosti největším adeptem. Ve středu premiér země oznámil, že v roce 2010 se vládě podařilo snížit rozpočtový schodek v souladu s cílem pod 7,3 procenta HDP. Podle včerejší zprávy portugalské centrální banky se však v prosinci poprvé od srpna zvýšila finanční závislost tamních komerčních bank na ECB, a to na 40,9 miliard eur z 37,9 mld. EUR v listopadu.

(Zdroj: CNBC, FT)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m