Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Věřitelé dánských bank jsou chráněni nejméně v Evropě. Riziko odradí investory, varuje Moody’s a letos podruhé snižuje rating

Věřitelé dánských bank jsou chráněni nejméně v Evropě. Riziko odradí investory, varuje Moody’s a letos podruhé snižuje rating

19.05.2011 18:13

Ratingová agentura Moody’s dnes oznámila snížení hodnocení závazků sedmi dánských bank včetně největší Danske Bank nebo dánské dcery největší severské banky Nordea. Downgrade dánského bankovního systému ze strany Moody’s letos přichází již podruhé a je důsledkem nového regulatorního režimu, zavedeného tamní vládou. Ten spočívá v mnohem nižší míře ochrany investorů v porovnání s jinými zeměmi, resp. v uvalení prakticky veškerého rizika na investory, a to včetně seniorních věřitelů, tedy těch s přednostním právem splácení. Dánsko je tak jedinou členskou zemí EU, která v tomto směru seniorní věřitele nechrání.

Dlouhodobý rating Danske byl snížen o jeden stupeň na „A2“ z „A1“, Nordea Bank Denmark se dočkala zhoršení hodnocení dlouhodobých závazků i vkladů na „Aa3“ z „Aa2“, hodnocení finanční síly zůstalo v obou případech na stupni „C“, u Nordea se změnou výhledu na „stabilní“ z „negativního“. Zhoršení hodnocení v obou ohledech o jeden stupeň se týká také Jyske Bank, Sydbank, Spar Nord Bank, Ringkjobing Landbobank a BankNordik.

K prvnímu snížení ratingu došlo u pěti bank již v únoru poté, co zbankrotovala malá tamní banka Amagerbanken a vkladatelé i seniorní věřitelé utrpěli významné ztráty (dle FT zhruba ve výši 41 % aktiv banky). Tato skutečnost potvrdila, že ochota Kodaně chránit věřitele bank na úkor daňových poplatníků se za několik měsíců výrazně snížila. Amagerbanken se stala jedenáctou dánskou banku v bankrotu od začátku finanční krize, byla ovšem první od loňského září, kdy vypršel původní systém garancí ve prospěch investorů a vkladatelů. Vláda v reakci na krizi zavedla přísnou regulaci pod názvem Bank Package III, která stále počítá s garancí vkladů do výše 100.000 eur, depozita nad tuto částku však již státnímu jištění nepodléhají. Ačkoli byl postup dánské vlády v tomto směru kvitován některými ekonomy, kteří navrhovali, aby se Bank Package III stal precedentem pro Irsko a další evropské země zatížené finančně slabými bankami, nestalo se tak. A obavy ze ztrát investory od dánských bank spíše odrazují.

Moody’s jako první upozornila na to, že pád první banky od vytvoření nových regulačních pravidel ukázal, že se je vláda nezdráhá použít v praxi. „Dokud bude rozdíl přetrvávat, apetit investorů financovat dánské banky nebo ostatní banky v Evropě se bude značně lišit,“ říká Simon Harris z vedení Moody’s. „Tato skutečnost bude nadále dánské banky ovlivňovat, dokud bude míra jejich regulace vyčnívat,“ dodává. Jako důvody k obavám agentura uvádí nižší schopnost dánských bank získat financování na trhu, slabší výhled ziskovosti na pozadí nízkého ekonomického růstu a pokračující obavy o kvalitu aktiv, a to především z hlediska expozice vůči malým a středním podnikům.

(Zdroj: FT, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.