Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EK: Testy jaderných zdrojů v Evropě se zaměří na přírodní katastrofy, výbuch či pád letadla. Ne terorismus, který údajně mohl ohrozit verdikt Dukovan

EK: Testy jaderných zdrojů v Evropě se zaměří na přírodní katastrofy, výbuch či pád letadla. Ne terorismus, který údajně mohl ohrozit verdikt Dukovan

25.05.2011 10:24, aktualizováno: 25.5. 14:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Evropské unii se po složitých a zdlouhavých jednáních podařilo dohodnout na tom, jakou podobu budou mít zátěžové testy evropských jaderných zařízení. Testy celkem 143 jaderných zdrojů v EU se zaměří na rizika spojená s přírodními katastrofami, výbuch a pád letadla. Neobsáhnou na centrální úrovni riziko teroristického útoku, ze kterého podle některých zdrojů nemusely dobře vyjít tuzemské Dukovany či slovenské Mochovce. Paramentry dnes představil eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger.

"Snahou bylo poučit se z toho, co se stalo v březnu v Japonsku a vyloučit, aby se něco takového opakovalo v Evropě. Přijmout lekci z toho, že nemyslitelné se může naplnit, dvě přírodní katastrofy se mohou spojit v jednom momentě a kompletně vyřadit systém zásobování elektřinou," uvedla Evropská komise v prohlášení.

Potíže při unijních jednáních nebyla s tím, že by se testy měly v EU uskutečnit, ale právě s jejich konkrétní podobou. Rozdílné názory panovaly například v rozsahu testů a zejména aspektu, zda by měly být na evropské úrovni zkoumány hrozby teroristických útoků. To prosazovala EK, zatímco regulátoři z některých zemích, například z Francie, byli proti a prosazovali, aby si takové scénáře prošetřovaly samotné země.

V tuzemsku o problému jednala minulou středu 18. května vláda. Podle informace Parlamentních listů, kterou mají potvrzenu ze dvou zdrojů, premiér Nečas na jednání uvedl, že existuje hrozba, že by evropský test mohl být zaměřen zejména vůči reaktoru typu VVER 440. Ten se týká tuzemských Dukovan či slovenských Mochovců. Nečas měl na jednání vlády uvést, že návrhy testů jsou naprosto nesmyslné a zahrnují absurdní kritéria, například dimenzování na pád dvou letadel na elektrárnu zároveň. Výsledky takových testů by podle slov Petra Nečase, která citují listy, mohly vést i k uzavření Dukovan, ale také slovenských Mochovců.

Provozovatel českých jaderných elektráren Temelín a Dukovany společnost ČEZ uvedla, že parametry testů zná a je připravena testy vykonat. "V podstatě jsme s jejich realizací začali již na konci dubna, protože jsme začali realizovat takzvané SOER (Safety operating experience report) testy, které vydalo Světové sdružení provozovatelů jaderných elektráren (WANO). Část z těchto testů je obsahem i nyní schválených," sdělil ČTK mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Přesný harmonogram a postup testů bude podle Kříže ještě upřesněn při jednání se Státním úřadem pro jadernou bezpečnost, který testování na národní úrovni bude koordinovat.

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger dlouhodobě usiloval o mimořádně přísná kritéria, která by zahrnovala i právě teroristické riziko či případný pád letadla na elektrárnu. To odmítla například Francie a Velká Británie, které prosazovaly „jen“ testování odolnosti vůči přírodním katastrofám. Ještě nedávno eurokomisař tvrdil, že "pod odlehčené testy odolnosti se nepodepíše".

Dnes ale již ráno v německém rozhlasu řekl, že hrozba terorismu zůstane i nadále mimo celoevropské testy a nakládání s ní bude pod národními regulátory. „Otázka, jak se bránit proti nebezpečím teroru, nepatří k úkolům pro nadnárodní úřady, ale je částí vnitřní národní bezpečnosti," prohlásil na stanici Deutschlandfunk. "Proto respektuji, že některé členské země říkají, že nechtějí vykládat své karty. To by mohlo i podněcovat k terorismu," dodal.

"Projaderné vlády z Británie, Francie a České republiky jsou odpovědné za rozmělnění dohody," uvedl v prohlášení rozeslaném dnes novinářům Jan Haverkamp z Greenpeace. Testům vytkl, že nebudou nezávislé, nezahrnou všechny možné hrozby a jejich výsledky lidem neřeknou, zda jedny z možných cílů teroristů jsou opravdu chráněny či nikoli.

Jaderné elektrárny má v 27členné EU 14 zemí. K nejhlasitějším kritikům jaderné energie patří dlouhodobě Rakousko, které má problémy i s českou elektrárnou Temelín ležící poblíž jeho hranic. To uvítalo, že poprvé vznikne jaderný bezpečnostní program na celoevropské úrovni.

Šéfka SÚJB Dana Drábová již dříve uvedla, že přípravné práce na národní testy začaly už v polovině dubna. Provozovatel jaderných elektráren v Dukovanech a Temelíně, společnost ČEZ, dostane čas na zpracování testů do konce září. Kromě přírodních katastrof přijdou na řadu i možné dopady extrémně vysokých nebo naopak nízkých teplot. "Jakmile bude finální verze zátěžových testů vytvořena na odborné úrovni, nebudeme čekat na jejich politické vyhlášení a začneme je realizovat," řekl již dříve šéf ČEZu Martin Roman.

Premiér Petr Nečas řekl minulý týden na Evropském jaderném fóru v Praze, bezprostředně po onom jednání vlády k jaderným testům, že zátěžové testy musí být předmětem vysoce odborné diskuze, a nikoliv pod vlivem neopodstatněných politických zásahů. Kritéria zátěžových testů by podle něj neměla zahrnovat hrozbu terorismu.

(Zdroj: Bloomberg, čtk, Parlamentní listy, EK, ČEZ, Deutschlandfunk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m