Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co je a co není New Connect

Co je a co není New Connect

26.05.2011 13:57
Autor: Ondřej Palát, Patria CF

Technologické bubliny jednak dávají investorům možnost investovat prostředky do rychle rostoucích a vysoce rizikových společností, jednak vedou k rozkvětu alternativních akciových trhů, které se na obchodování s takovými tituly zaměřují a které zohledňují jejich specifika – kratší historie, menší důraz na reporting a účetní standardy a vyšší míra rizika.

Za prapředka „nových trhů“ lze považovat vynálezce elektronického OTC obchodování NASDAQ , který stál za většinou technologických IPO v USA. Ale protože letos NASDAQ oslavil čtyřicítku, a je z něj po fúzi s OMX (8,4 USD, 0,00%) největší burza na světě, jsou rychle rostoucí společnosti odkázány spíš k trhům jako AIM v Londýně, First North v rámci skandinávské OMX, nebo Alternext v rámci Euronextu.

Protože pražská burza aktuálně takový trh nepodporuje, dává pro české rychle rostoucí firmy, které zvažují burzu jako zdroj prostředků pro rozvoj, smysl podívat se na geograficky bližší NewConnect, který organizuje burza cenných papírů ve Varšavě.

Nejprve několik faktů:
New Connect varšavská burza odstartovala v roce 2007 s cílem zlepšit investorům příležitost zhodnocení prostředků a umožnit přístup ke kapitálu společnostem, které rychle rostou, nemají dlouhou historii a bylo by pro ně jak technicky obtížné, tak neúnosně nákladné hledat investory na hlavním trhu burzy.

Seznam požadavků na uvedení společnosti na trh byl v případě NC redukován na

- Forma akciové společnosti (teoreticky i komanditní společnost na akcie)
- Neomezená převoditelnost akcií
- Průběžné, kvartální a roční reporty, ale v omezeném rozsahu proti regulovanému trhu

Ve 4 letech své historie se New Connect rozběhl velmi úspěšně, alespoň podle počtu obchodovaných akcií. K dnešnímu datu má trh 244 akcií, ale to se do okamžiku, kdy tento článek čtete, mohlo změnit, protože jen od počátku roku 2011 proběhlo už 64 debutů, z toho tři společnosti z České republiky.

Může být pro Vás a Vaši společnost NC alternativou? Záleží na tom. Pojďme se podívat na několik faktů a otázek.

1. Je NC trh jen pro IT společnosti?

Určitě ne. GPW deklaruje, že trh je primárně určen pro rychle rostoucí firmy, které nemají zatím dlouhou historii (typicky 3-4 roky, ale může se jednat i o start-up), ale pokud jde o rozdělení titulů na NC podle odvětví, na prvních místech jsou retail, média, a stavebnictví a pak až teprve následují technologie a IT.

2. Umožní mi NC rychle zpeněžit podíl ve společnosti?

Není to vyloučeno, ale je dobré si uvědomit, že průměrná výše prostředků získaných jednou společností na New Connectu v letošním roce je skoro přesně 1 milion euro, proto pokud potřebujete větší prostředky, bude obtížné je na NC získat jednorázově. Nicméně, naprostá většina emitentů nabízí při vstupu na NC pouze nové akcie, letos pouze 10 z 64 společností prodávalo i akcie už existující. U společností, které mají krátkou historii a nejsou pod drobnohledem regulátora, je logické, že investoři nenechají původní majitele jen tak odejít. Proto s monetizací vaší investice do firmy přes NC raději příliš nepočítejte.

3. NC je záruka rychlého zhodnocení prostředků investorů.

To je samozřejmě jedním z cílů, ale ne vždy se to podaří. Například akciový index NCI, který startoval na 100 bodech v roce 2007, má aktuálně hodnotu 56,49 (jenom za letošní rok klesl o 6 %). NewConnect má i biotechnologický index NCi Life Science, ale i ten má aktuálně hodnotu pouze 79 bodů ze startovních 100. Zatímco valuace akcií na NC svědčí o tom, že tituly jsou poměrně vysoko hodnocené (P/E 24,8, P/BV 2,8), dividendový výnos je jen 0,2 %. S pravidelným příjmem z těchto akcií tedy nepočítejte..

4. NC není organizovaný trh.

Není to úplně pravda. Trh je organizován GPW, i když se nejedná o regulovaný trh ve smyslu unijního práva a daleko více než na hlavním trhu platí „caveat emptor“ a ochrana investic je dána především zdravým rozumem investora. Navíc, naprostá většina burzovních debutů je formou tzv. private placement, tj. bez prospektu a na základě jen krátkého informačního dokumentu místo rozsáhlého prospektu. Výhodou je získaný čas, kdy na tento proces stačí v praxi 3-4 měsíce, oproti klasickému IPO, které trvá 6-9 měsíců.

Na druhou stranu, hlavními účastníky trhu jsou největší polské banky a jejich tradingové odnože, včetně např. KBC (28,75 EUR, 1,39%) Securities, která patří mezi Top 10 obchodníků na NewConnect.

Na trhu také sice investují individuální investoři, business angels a hedge fondy, ale i investiční fondy a polské OFE (penzijní fondy), tedy regulované subjekty.

Z pohledu společnosti – emitenta, pro listing na NewConnectu se předpokládá, že budete mít 2 průvodce: zaprvé autorizovaný poradce (Autoryzowany Doradca) – jeho úkolem je připravit společnost na vstup na NC, potvrdit správnost informačního dokumentu a minimálně rok od vstupu na trh poskytovat emitentovi informační podporu.

Dalším subjektem, který na NC vystupuje, je tzv. animátor - obdoba market–makera na pražské burze, tedy účastníka trhu, který zajišťuje titulu likviditu, s tím rozdílem, že jde o tzv. order-driven systém. Animátor by měl poskytovat podporu likvidity po dobu během nejméně 2 let od vstupu na trh, ovšem v případě, že je likvidita dostatečná, GPW animátora za každou cenu nevyžaduje.

5. NC je jen pro polské emitenty

Ukazuje se, že zájem investorů na NC o možnost diversifikovat mimo Polsko je značný – důkazem jsou emise společností Photon Energy a BGS Energy Plus v oblasti obnovitelných zdrojů a relativně nedávno iCom Vision, dodavatele IT řešení.

Z výše uvedeného je vidět, že NCV poskytuje zajímavou alternativu, která prokazatelně funguje, i když s jasnými omezeními. Je vhodná hlavně pro menší a středně velké společnosti, které hledají peníze na rozvoj, a dokáží své investory zaujmout spíše svým produktem a perspektivou než finančními výsledky. 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university