Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nadstandardní kapitálové požadavky omezí výplatu dividend i zpětné odkupy, říká Morgan Stanley. Největší zátěž čeká HSBC i Citi

Nadstandardní kapitálové požadavky omezí výplatu dividend i zpětné odkupy, říká Morgan Stanley. Největší zátěž čeká HSBC i Citi

20.06.2011 18:19

Evropské i americké banky, které představují nejvyšší systematické riziko, budou muset udržovat vyšší úroveň kapitálu nad rámec všeobecné hranice, plánuje Basilejský výbor. Zatímco minimální poměr bankovního kapitálu stanovený v rámci nového globálního regulačního konceptu Basel III je 7 procent, kapitálový polštář nejvýznamnějších věřitelů bude muset být podle posledních návrhů až o tři procenta objemnější. Podle analytiků Morgan Stanley by tlak tohoto dodatečného opatření měl dolehnout nejvíce na britskou HSBC, americkou Citigroup, německou Deutsche Bank a francouzskou BNP Paribas.

Požadavek na dodatečnou kapitálovou rezervu ve výši 1 až 3 procenta má být stanoven na základě velikosti rizika neblahých důsledků potenciálních potíží banky na celý finanční systém potažmo ekonomiku. Tři až 3,5 procenta kapitálu navíc pak mají být nuceny držet banky s největším vlivem, nesoucí tudíž největší systematické riziko. Rada pro finanční stabilitu (FSB) zatím žádný seznam bank, jichž se má dodatečné opatření týkat, nezveřejnila.

Banky by mohly být podle stanovené míry rizika rozděleny do několika kategorií, přičemž ta nejvyšší, s požadavkem dodatečných tří procent, zpočátku může zůstat bez zástupce. Částečně by tak mohlo jít o cíl odradit banky od akvizic, domnívají se analytici Morgan Stanley. Zhruba 2,5 % kapitálu navíc možná bude muset zadržet Bank of America, JPMorgan, Barclays nebo Royal Bank of Scotland, uvedli zástupci Morgan Stanley ve zprávě klientům. O něco menšímu tlaku spojenému s požadavkem zhruba 2 % kapitálu navíc nad stanovenou 7% hranici by mohly čelit švýcarské UBS, Credit Suisse, americká Goldman Sachs a francouzská Société Générale. Za nejklíčovější však Morgan Stanley považuje již zmíněné HSBC, Citigroup, DB a BNP.

„Mnoho z top 25 bank by mohlo naplnit stanovené standardy v dalších třech až pěti letech, ovšem na úkor výplaty dividend, zisků nebo, s vážnými důsledky, na úkor agresivnějšího snižování finanční páky,“ říká analytik banky. Poslední možnost je podle nás hlavní hrozbou pro ekonomické oživení a naše očekávání ziskovosti, dodává.

Svou roli začíná hrát také regulace na národní úrovni. Ve Švýcarsku již největší banky podléhají požadavku 10% kapitálové rezervy, dalších devět procent pak UBS a Credit Suisse drží ve formě hybridního dluhu (tzv. podmíněný kapitál). Zavedení nadstandardních pravidel je pravděpodobné také v Británii, kde se hovoří celkem až o 15 procentech, a skandinávských zemích. Místní regulátoři se přísnějšími pravidly vypořádávají s větším vlivem tamních bank na hospodářství či vyšším tržním podílem věřitelů. Striktnější podmínky tak bude muset například splnit britská Lloyds, ačkoli se nevejde do cílové pětadvacetičlenné skupiny.

Rada pro finanční stabilitu, která sdružuje zástupce ministerstev financí, regulačních entit a centrálních bank skupiny zemí G20, vznesla vloni k Basilejskému výboru požadavek mimořádných pravidel pro instituce, které lze označit za „too-big-to-fail“. Jejich podoba by měla být známa před listopadovým zasedáním G20, pravděpodobně po setkání FSB 18. července. Analytici Mezinárodního měnového fondu varovali, že požadavek 1-3 % kapitálu navíc není dostatečný a měl by být výrazně vyšší, banky však upozorňují, že zpřísnění regulace se kumulativně odrazí do ekonomiky.

Podle Morgan Stanley budou regulátoři tolerovat „postiženým“ bankám jakési přechodné období ke „vstřebání“ kapitálových pravidel, z pohledu trhu však bude rok 2013, kdy by měly být požadavky uvedeny v platnost, jakými testem zdraví bank. Jedním z důsledků pak podle MS bude nižší výplata dividend a omezení zpětného odkupu akcií.

Zatím není jasné, zda by dodatečné navýšení kapitálu mělo zahrnovat jeho nejčistší formu (tedy „common equity“), nebo bude částečně přípustná hybridní forma dluhu (formou tzv. „CoCo bonds“).

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, S&P)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m