Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
S&P: Rakouské banky podkapitalizované, maďarský plán hrozbou. Rating hned nesnížíme

S&P: Rakouské banky podkapitalizované, maďarský plán hrozbou. Rating hned nesnížíme

19.09.2011 9:38, aktualizováno: 19.9. 11:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Za nedostatečně kapitalizované ve srovnání k nadnárodně působícím bankám označila ratingová agentura Standard&Poor’s rakouské banky Erste a Raiffeisen Bank International. Uvedla ale, že blízké snížení ratingu nechystá. Za rizikový označila a výrazné kritice podrobila S&P maďarský plán uměle výhodnějších měnových kurzů pro předčasné splácení cizoměnových hypoték, které dopadnou do ziskovosti bank, napsal v dnešním vydání list Wirtschaftsblatt.

Standard & Poor’s ve svém modelu vidí rizikově vážený kapitál Erste na úrovni 5,6 procenta, u RZB, která ovládá tři čtvrtiny Raiffeisen Bank International, pak na úrovni jen 4,1 procenta. „Obvyklou úrovní u nadnárodních bank je rozmezí sedmi a osmi procent,“ cituje S&P Wirtschaftsblatt. Ratingová agentura proto Erste i Raiffeisen vyzývá k navýšení své kapitálové pozice. Zatímco Raiffeisen tak slíbila učinit do léta roku 2012, Erste opakovaně říká, že jí postačují vlastní zdroje ze zisku.

Obě banky od ratingové agentury drží hodnocení „A“. „Ani jednu v tuto chvíli nemáme v režimu Credit-Watch, v krátkém období tedy jejich rating nesnížíme,“ uvádí Markus Schmaus, analytik sektoru bank v S&P . Poznamenal ale mimo jiné také to, že nynější rating obou bank je tak vysoký proto, že figurují jako systémově významné. „Vycházíme z toho, že v případě krize by bankám rakouský stát pomohl,“ uvedl Schmaus s tím, že pokud od tohoto ratingová agentura odhlédne, rating Erste by byl „A-„ a u skupiny Raiffeisen pak dokonce „BBB+“.

Velmi podrobně dle svých slov S&P sleduje vývoj v Maďarsku, kde se vláda premiéra Orbána chystá přenést na banky část nákladů skrze uměle výhodnější směnný kurz u cizoměnových hypoték pro účely jejich předčasného splacení. „U rakouských bank se jedná o nemalé objemy, kterými jsou v tomto druhu aktiv v Maďarsku anagažovány. U Erste to jsou zhruba tři miliardy eur, u Raiffeisen pak asi 1,6 miliardy,“ uvedl Schmaus. Za mnohem okrajovější oproti maďarským hypotékám považuje S&P expozici obou bank vůči dluhovou krizí zasaženým zemím PIIGS. Erste podle S&P eliminovala podstatnou část své expozice a zůstává jí v Řecku zhruba 50 milionů eur, u Raiffeisen je to dle S&P 118 milionů eur, uvádí agentura k nejzasaženější zemi eurozóny.

Za podstatně jiný obrázek pro budoucí hodnocení Erste i Raiffeisen ratingová agentura uvedla vývoj, kdy by západní Evropa padla opětovně do recese. „To by dopadlo nejen na hospodářství Rakouska, ale těžce také na celé ekonomiky střední a východní Evropy, tedy klíčové trhy České republiky a Slovenska a také Ukrajinu,“ řekl Schmaus. „Dle našich modelů by v takovém případě Erste a Raiffeisen padly v mezinárodním srovnání výrazně hlouběji,“ cituje slova Schmause Wirtschafsblatt.

U Erste S&P dodala, že na její rating nebude mít vliv akvizice dodatečného 24% podílu v rumunské bance BCR, ve které dosud ovládala 69 procent. Nicméně i v rámci této zprávy S&P uvedla, že kapitálová pozice Erste je její slabinou směrem k ratingu a banka své polštáře proti rizikům potřebuje posílit. "Očekáváme, že Erste bude pokračovat v posilování svého kapitálu jako bufferu pro případ naplnění negativního vývoje a významně vyšší úvěrové riziko v souvislosti cizoměnových půjček v Maďarsku a menších rozsahu také v Rumunsku," uvedla S&P ve zprávě.

O potřebě doplnit kapitál německými bankami píše německý FAS. Deset největších bank v Německu potřebuje posílit kapitál v úhrnu až o 127 miliard eur (asi 3,1 bilionu Kč), napsal nedělník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, který se odvolává na studii německého ekonomického institutu DIW. O nutnosti zvýšit kapitál, a to nejen v německých bankách, v posledních dnech hovořilo už více zdrojů, převážně kvůli riziku odpisu řeckých dluhopisů.

(Zdroj: Wirtschaftsblatt, Bloomberg)


Váš názor
  • raiting
    19.09.2011 9:54

    hned nesnížíme ale až zítra až krachne řecko musíme mít střelivo na shost
    Deny:-)
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m