Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
A co od „toho“ čekáte Vy?

A co od „toho“ čekáte Vy?

09.12.2011 12:38
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Pravděpodobně nejčastější otázka, kterou já a moji kolegové tento týden od klientů dostáváme je: „Co si myslíte, jak to v pátek dopadne“? Tím „to“ je samozřejmě myšlen probíhající summit Evropské unie, který si (jako již mnohokrát) vytkl za cíl vyřešit třicet či čtyřicet let kumulované dluhy jedním šmahem. Abstrahuji nyní pro zjednodušení od toho, že nejčestnější odpověď by byla „vůbec nic“ a pokusím se s Vámi na toto téma sdílet několik myšlenek.

Primárním problémem je vůbec kvalita informací, které se během tohoto týdne stávaly podkladem pro často velmi obšírné analýzy. Osobně nemám ve svém okolí nikoho, kdo by se uvedeného setkání účastnil (stejně jako většina analytiků a komentátorů) a byl by mi schopen poskytnout jasné, přesné, vyčerpávající a hlavně nezkreslené informace. Všichni svá tvrzení a své hypotézy zakládají na více či méně předžvýkaných a přežvýkaných televizních, novinových a webových textech. Ty jsou pro změnu založené na útržcích tiskových prohlášení, rozhovorů nebo kuloárních informací předsedů vlád, jejich ministrů či náměstků. Prostor pro chybu nebo (záměrnou?) dezinterpretaci je proto obrovský a je namístě ptát se, zda má snaha tyto informace analyzovat vůbec nějaký smysl.

Druhá lapálie je spojená s podstatou summitu jako takového. Principálně jde o setkání politiků s výsostně politickým podtextem, nikoliv o pragmatické jednání ekonomů. Americký STRATFOR před nějakou dobou vyjádřil názor, že eurozóna se z ekonomických důvodů nikdy nerozpadne, protože důvody jejího vzniku byly politické a nikoliv ekonomické. Pouze za předpokladu politického „drolení“ je podle STRATFOR možno připustit také rozpad „měnové“ eurozóny. Nikdo totiž ještě nikdy neviděl politika nebo byrokrata, který by si dobrovolně podřezával větev, na které sedí. Současně je však pravdou, že Německo má v podstatě poprvé od konce války reálnou možnost zformovat Evropu podle toho, jak chce. Kdo platí, ten poroučí. A panické poskakování Nicolase Sarkozyho kolem německé kancléřky Angely Merkelové rozhodně není důkazem geopolitického významu Francie – jde naopak o panickou obavu francouzského prezidenta, aby nebyl „stranou dění“. Pokud by k tomu totiž došlo, Francie by se stala (minimálně přeneseně) součástí jihovýchodního bloku zemí Evropské unie a to je to poslední, co by N. Sarkozy chtěl. Jako hlava celého summitu by byl rád vnímán on, krkem je však bezpochyby Německo.

Třetí faktor, který nelze opomíjet, jsou zištné motivy. Ideje jsou sice hezká věc, ale v současné postindustriální společnosti jsou mnohem významnějším hybatelem dění prachy. Historickým faktem je pak velmi těsná vazba evropského bankovního sektoru a národních vlád. Kultura financování podnikatelských subjektů prostřednictvím kapitálového trhu je doménou druhé strany Atlantického oceánu, v Evropě si to děláme tak „nějak po svém“. Mnoho evropských bank začalo svoji komerční dráhu výhodnými půjčkami státům a vládám v období napoleonských válek, od té doby se míra „vzájemnosti“ v zásadě jenom upevňovala. Kontinentální bankovní sektor (a jemu přidružené subjekty) patří mezi největší věřitele států a je nabíledni, že všechen ten politický křik o „rozpadu Evropy“ je jenom parafráze výkřiku „zachraňte naše bilance“. Solidarita se slabými je sice hezká věc, ale z celé debaty se časem malinko vytratil jeden důležitý bod – nikdo nikdy nenutil vlády Řecka (nebo kterékoliv jiné země) utrácet nad své možnosti. Konspirátoři budou argumentovat tím, že za vším je spiknutí globálního kapitálu, ale já budu pro účely tohoto textu (nejspíše naivně) považovat představitele států za svéprávné a zodpovědné jedince. Mě je v principu taky jedno, jestli se švagr zadluží až po uši – já jsem ho k tomu nenutil a nevím, proč bych měl být solidární s jeho nezodpovědností.

Za nejpravděpodobnější výsledek dnešního jednání tak považuji „dohodu o tom, že se dohodneme“. Tlaky na oslabení národní suverenity ve smyslu jakéhosi před-souhlasu EU s národními rozpočty budou nepochybně růst, opět je však nutné připomenout, že například takové Řecko má s „modifikováním“ rozpočtových údajů (za vydatné pomoci banky Goldman Sachs) poměrně bohaté zkušenosti. Lze dovozovat, že v případě smluvně zakotvených sankcí nebudou případní hříšníci příliš váhat.

Ať se na to dívám z jakéhokoliv konce, stále se tak nemohu zbavit dojmu, že všechny dosavadní summity (nádherné slovo, setkání či sjezd už nejspíš nezní dost vznešeně) jsou jenom ztrátou času a peněz. Přírodní zákony nelze z definice nikdy „občůrat“ a stejně jako nemůže být pořád jenom léto, není reálné očekávat nekonečný ekonomický růst. Systém si občas musí oddechnout, neproduktivní byznysy musí zdechnout a zdroje se musí uvolnit pro projekty nové, čerstvé a inovativní. Čím déle se této situaci budeme vyhýbat, tím větší náraz do zdi nás čeká…

Mimochodem, hezký advent přeji!


Váš názor
  • Pricina -dosledok -ciel
    10.12.2011 12:04

    Reagujem na tuto vasu poznamku pan Petr Žabža : Mne je v princípe tiež jedno, či sa švagor zadlží až po uši - ja som ho k tomu nenútil a neviem, prečo by som mal byť solidárny s jeho nezodpovednosťou. Ano suhlasim do urcitej miery. U nas na Slovensku uz niekolki politici slubovali, ze odskodnia ludi ktorych nebankove financne skupiny "oskubali" o peniaze. Pytam sa preco by som ja otec 4och deti poctivo pracujuci a platiaci dane mal platit za hazardne hry nejakych nezodpovednych diletantov. Ale tu ani tak neznie otazka preco sa tito ludia nezodpovedne zadlzili. Tu je otazka polozena preco sa takemuto nezodpovednemu biznisu dava vobec zelena. Ved je nad slnko jasne ze akykolvek bankovy i nebankovy financny system je zalozeny na pyramidovom sposobe a to odvtedy kedy sa zacalo poziciavat na urok a odkedy bolo zrusene krytie zlatom. Avsak ak by sa moj svagor z daneho problemu poucil bol by som mu v najvacsej mozej miere napomocny....Osobne si ale myslim ze tento system je vo svojej podstate umyselny. Ide tu o akesi cudne hranie hry monopoly kdeale skutocne osudy ludi sa neodohravaju ne led obrazovke a le v skutocnom svete. Beda vsetkym ktori takto cinia vedome a zlomyselne. Dostanu svoju odmenu.
    Zihos
  • Ako by asi vypadal EUROSUMIT,
    09.12.2011 23:43

    Kde by primárnym faktorom stretnutia i obsahová náplň SAMITU bo - ZDRAVÝ EUROSEDLICKY ROZUM aj s personálnym zabezpečením s každého štátu eurozóny. Tam by potom mohol h i s t o r i c k y prvýkrát zaznieť aj hlas EUROĽUDU a nie ako doteraz, v zastúpení EUROhejpolitikov a ich nohsledov....ale to je len taký "eurosen 2021" -možná?!
    turcan
  • Zásadní
    09.12.2011 14:07

    je pro mne předposledné odstavec. Kreativní účetnictví je předprogramované, a to právě proto, že Eurozóna (a i celé EU) vznikly z důvodů dobyvatelsko-strategických, ne k prostému usnadnění přeshraničního styku. GS a jiní pomáhali s vědomím iniciátorů Eurozóny modifikovat bilance Řecka, Portugalska aj., přičemž i další banky určitě rády využily tohoto sentimentu a poskytovaly (nebo dokonce vnucovaly) s radostí další a další půjčky, které vlády takto anektovaných zemí nebyly moc svéprávné odmítnout. Vyššími platy a bonusy ve státní správě si zase vykupovaly jakous takous loyalitu obyvatelstva. Ale vzhledem k tomu, že minulé dva pokusy Německa v úsilí o nový Lebensraum nedopadly dobře, tak doufám, že Evropa někdy spíš sroste dohromady, než aby byla takto nadirigována a slepena za vrtění německého krku, který si hlavu chrání různými 'vznešenými' maskami.
    Kalka.
    • Re: Zásadní
      09.12.2011 14:22

      Kalko, promiň, ale co to meleš o Lebensraum, moc dobře víš jako to je, Němci tento systém nevytvořili.
      Zdar
      •  
        09.12.2011 15:42

        A můžeš mi říct, proč se Němci hnali nadšeně spolu se svým vůdcem někam do Ruska, ale i do ostatních světových stran, kdyby neměli utkvělou představu, že oni zorganizují svět líp? Samozřejmě nepopírám, že i jiní věří, že je třeba svět přetvořit k jejich obrazu, ale třeba se zvedne vlna odporu i tentokrát a posléze bude prostor "pro projekty nové, čerstvé a inovativní". ;-)
        Kalka.
      •  
        09.12.2011 14:36

        Smím se zeptat, kdo současný systém tedy vytvořil? Marťané? Nebo kdo?
        Jesse
  •  
    09.12.2011 13:41

    Oravdu pěkný a trefný článek.
    lalabus
  • Souhlas
    09.12.2011 12:57

    Souhlas s textem, protože to co vidíme není problém eura, politický, ale dluhů. A autor správně píše že je to volání "zachraňte naše bilance, zachraňte naše bonusy za zisky banky". Doufám, že se to nějak uvláčí, že manažeři budou muset dluhopisy Řecka Itálie potichu odepsat a že se za půl roku, či rok, zjistí, že se nic neděje. Mít vyrovnaný rozpočet v době míru je snadné, a mělo by to být zakotveno do ústavy. Je to důležitější než "péče o zdraví".
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data