Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Erste – Reálné náklady na směnu FX hypoték budou pro banky výrazně nižší než oznámených 600 mld. HUF, uvedla MNB

Erste – Reálné náklady na směnu FX hypoték budou pro banky výrazně nižší než oznámených 600 mld. HUF, uvedla MNB

23.12.2011 9:40, aktualizováno: 23.12. 9:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ztráty maďarského bankovního sektoru ze směny cizoměnových hypoték v rámci vládou prosazeného zákona dosáhnou zhruba 325 miliard forintů, odhadla tamní centrální banka. To je takřka polovina očekávaných nákladů oznámených ministrem hospodářství Gyorgym Matolcsym při podpisu smlouvy s bankami, kdy hovořil o nákladech 600 mld. HUF pro banky a 300 mld. HUF pro vládu. Erste v Praze v úvodu reaguje růstem o 1,6 % nad 342 .

Maďarská centrální banka uvedla, že banky budou schopny část ztrát pokrýt z rezerv, které si vyhradily na špatné úvěry v zemi, část nákladů pak bude započtena proti odváděné bankovní dani. „Příznivý střednědobý dopad dohody na kvalitu bankovních portfolií a částečná kompenzace ztrát bank vládou by měla vést ke snížení tlaku na kapitál bank a oživit jejich úvěrovou kapacitu. Dohoda je jednoznačným přínosem pro růstový výhled maďarské ekonomiky,“ uvedla centrální banka.

Asociace maďarských bank uzavřela s vládou dohodu na řešení problému cizoměnových hypoték v zemi 15. prosince. Banky ponesou s vládou náklady na předčasné splacení FX hypoték v poměru dvě třetiny ku jedné třetině, dlužníkům více jak 90 dní po splatnosti bude 25 % jejich dluhu odpuštěno. Výměnou za tuto dohodu získávají banky možnost započíst si náklady na tuto směnu FX hypoték proti bankovní dani a ta bude navíc od roku 2013 snížena na 50 procent. Od roku 2014 nemá bankovní daň v Maďarsku převyšovat úroveň EU.

„Skupina Erste dosud vytvořila rezervy v souvislosti maďarských FX hypoték v rozsahu 200 milionů EUR. Dodatečné ztráty plynoucí s dohody mezi vládou a bankami odhadujeme na dalších 200 milionů EUR, avšak většina z tohoto dopadu by měla být utlumena zápočtem proti odvodu v podobě bankovní daně. Celkový dodatečný dopad dohody na hospodaření Erste tedy vnímáme v podstatě neutrálně. Na základě propočtů tedy dohodu považujeme pro Erste za příznivou, jelikož trh se obával, že banky z FX hypoték ponesou další výrazné ztráty. Dohodu hodnotíme jako kompromis mezi nejlepším možným a nejhorším možným scénářem. Ten by náklady na směnu FX hypoték plně ponechal na bankách," uvedl již k uzavřené dohodě mezi vládou a bankami v Maďarsku analytik Patria Finance Tomáš Tomčány.

Celkově banky v Maďarsku již vůči svým úvěrovým portfoliím vyhradily rezervy v rozsahu 35 procent jejich objemu. Z tohoto pohledu je tedy nazasahuje dohoda o odpisu 25% dluhu u úvěrů více jak 90 dní po splatnosti. Úlevu z bankovní daně centrální banka odhaduje na 84 miliard forintů. Centrální banka dále odhadla, že náklady vlády z dohody do roku 2016 dosáhnou 324 miliard forintů, zejména ztraceném příjmu z bankovní daně a krytí úroků dlužníků. Pro ty dohoda znamená úlevu v celkovém rozsahu 518 miliard forintů. Centrální banka dále uvedla, že uvolní 1,3 miliardy eur měnových rezerv, aby bankám umožnila pokrýt devizové pozice vyplývající z konverze FX úvěrů.


Celý boom FX hypoték zača v Maďarsku v roce 2003, kdy maďarská vláda přestala podporovat dotované úvěry v HUF. Zahraniční banky hlad klientů vyplnily, využily přístup mateřských subjektů k EUR a CHF a podtrhly podíl OTP Bank. Jak je to s argumentací vlády o tom, že banky v zemi za 10 let pořádně zbohatly? Ziskovost bankovního sektoru v Maďarsku mezi lety 2003 až 2007 rostla o 20 až 30 procent ročně. Když maďarská vláda začala v roce 2006 omezovat výdaje, Maďaři si nabrali ještě více úvěrů – tentokrát na krytí spotřeby a jištěných nemovitostmi.

Devizové hypotéky v nízkoúročených eurech a zejména švýcarských francích se pro Maďarsko staly vážným problémem v roce 2008 po prudkém poklesu kurzu forintu a byly jednou z příčin, proč si muselo Maďarsko tehdy vzít stabilizační úvěr od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie. Maďarským domácnostem na devizových hypotékách nabobtnal dluh na zhruba pět bilionů forintů.


Váš názor
  •  
    23.12.2011 10:52

    Priemerná hypotéka v Maďarsku je dnes 20 000 EUR ( 500 000 CZK ). Výrazne menej ako v ČR alebo SR ( 40 000 EUR). Takže aj splátky sú polovičné a to aj po posilnení CHF ( predtým to bolo len 15 000 EUR ). Mzdy v Maďarsku sú približne rovnaké, takže celé je to blbosť o bolesti pri splácaní hypoték v Maďarsku. Potom by u nás musela byť bolesť dvojnásobná.
    vlado
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m