Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dobeš vysvětlil Nečasovi problémy s čerpáním evropských fondů, za většinu problémů prý mohl náměstek

Dobeš vysvětlil Nečasovi problémy s čerpáním evropských fondů, za většinu problémů prý mohl náměstek

03.01.2012 13:21
Autor: mediafax

Ministr školství Josef Dobeš (VV) vysvětloval premiérovi Petru Nečasovi (ODS) důvody, proč Evropská komise přemýšlí o pozastavení proplácení dotací v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Většina problémů jde na vrub bývalého náměstka Jana Vituly (TOP 09), řekl včera Dobeš.

Ministr řekl premiérovi o stavu čerpání programu, ve kterém mohlo ministerstvo mezi roky 2007 a 2013 získat z Evropské unie přibližně 45,7 miliardy korun. Spolu s národními penězi je v programu alokováno skoro 54 miliard korun.

"Odchodem pana Vituly jsme odblokovali čerpání," uvedl Dobeš s tím, že Vitula po dvou a půl letech na ministerstvu dokázal požádat Evropskou komisi pouze 0,32 procenta možných peněz. Nyní jsme na 10,3 procentech. Po roce, on na to měl dva a půl roku, aby dosáhl 0,32," vysvětlil ministr s tím, že drtivá většina problémů s čerpáním programu je problémem bývalého náměstka.

Vitula, který je zároveň šéfem jihomoravské TOP 09, vidí okolnosti svého odchodu a následného zrychlení čerpání jinak. V prvních fázích, kdy on byl na ministerstvu, podle něj k certifikacím většinou nedochází, v úvodních částech operačních programů se vydávají peníze příjemcům a teprve poté dochází k certifikacím a posílání peněz z Evropské unie pro jednotlivé členské státy. Ministr se podle něj zaměřuje na jedno číslo, které není příliš relevantní. Navíc podle něj Dobeš pozdržel čerpání v Operačním programu Výzkum a vývoj pro inovace o několik měsíců, když "schoval" 17 hotových projektů za 5,5 miliardy korun. "Pak je slavnostně znovu objevil," dodal pro Mediafax Vitula.

Dobeš cítí Nečasovu podporu. "Ještě než jsem u něho byl, tak mne podpořil," dodal. Sám premiér v tiskovém prohlášení podotknul, že většina problémů v programu skutečně spadá do let 2008 až 2009. "Vzniklé problémy týkající se současné vlády jdou na vrub především některým krajům. Zdůraznil jsem panu ministrovi nutnost vyřešit všechny tyto problémy do dubna letošního roku, aby nedošlo k zastavení proplácení prostředků pro tento operační program. To mi bylo jednoznačně přislíbeno," napsal Nečas.

Ministr školství okomentoval i odchod vrchního ředitele sekce evropských fondů Roberta Plagy, který byl ve funkci osm dní. "Pan Plaga měl jinou představu pracovního vytížení. Mimo jiné si sjednával čtyři dny pracovní doby v týdnu a pátý den v Brně, to je podle mne nepřijatelné," myslí si Dobeš.

Zatím má ministerstvo pouze neoficiální vyjádření Evropské komise, poté dostane oficiální a k němu bude moci poslat připomínky a připravit nápravná opatření. Ty už ale rezort školství podle jeho šéfa připravuje nyní. Nakonec by měl přijít z komise nový auditní tým, který by měl zjistit, že chyby byly napravené. "Celý proces se budeme snažit zrychlit, abychom nový audit stihli do léta, tedy do června 2012," upřesnil Dobeš.

Ministerstvu školství hrozí, že mu Evropská komise zastaví proplácení dotací v operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Ve zprávě, kterou Evropská komise ministerstvu zaslala, se píše, že program má problémy v oblasti veřejných zakázek a nedostatky v kontrolním systému, a to jak v krajských projektech, tak i v národních, které jsou v gesci ministerstva. Navíc má program nedostatky v oblasti osobních nákladů zaměstnanců.

Dokud ministerstvo nenapraví chyby, očekává se, že se proplácení dotací. "Evropská komise nás upozorňuje na nedostatky, které se staly v letech 2008 a 2009. Kontrolní systém byl nastaven během působení předchozího managementu EU fondů a na základě doporučení auditu Evropské komise budou neprodleně přijata opatření ke zvýšení kontrolních mechanismů," uzavřel náměstek s tím, že se nejedná o zastavení programu jako takového. V letech 2008 a 2009 byl ministrem školství předseda Strany Zelených Ondřej Liška. Českému rozhlasu ale zaslala Evropská komise sdělení, že auditoři hodnotili i loňský rok. "Kontrola měla probíhat až do konce května 2011," řekl v České televizi Ondřej Houska, rozhlasový zpravodaj. To by znamenalo, že je za nedostatky zodpovědný i ministr školství Josef Dobeš. Dobešův odchod požaduje ČSSD a zástupci strany NS-LEV 21.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m