Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MF má údajně desítku návrhů na zvýšení daní. Vede vyšší DPH, ale ve hře je i zdanění bohatých, uhlí či finančních transakcí

MF má údajně desítku návrhů na zvýšení daní. Vede vyšší DPH, ale ve hře je i zdanění bohatých, uhlí či finančních transakcí

04.01.2012 9:34, aktualizováno: 4.1. 10:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ministerstvo financí s ohledem na očekávaný výpadek příjmů v rozpočtu hledá cesty, jak získat více peněz na daních. Podle interního dokumentu citovaného MF Dnes operuje s desítkou návrhů, mezi nimiž jednoznačně vítězí sjednocení DPH na 19 procentech od poloviny letošního roku. Tento krok by totiž na rozdíl od většiny ostatních přinesl výsledek již letos, a to 25 miliard korun do státní kasy navíc, vypočítává deník ve středečním vydání. Na seznamu prý dále figuruje například zvýšení sazby daně z převodu nemovitostí či daně z příjmu fyzických osob, výraznější zdanění bohatých, vyšší silniční či energetická daň, ale také možnost zavedení daně z finančních transakcí.

Ministr financí Miroslav Kalousek včera zopakoval, že podle realistického scénáře česká ekonomika letos neporoste či klesne až o dvě procenta. Ministr to pokládá to za nejpravděpodobnější ze tří variant, které jeho ministerstvo pro vývoj ekonomiky zpracovalo. Potvrdil také, že příjmy státního rozpočtu v tomto případě zaostanou za plánem zhruba o 30 až 50 miliard korun, tedy zhruba o dvě procenta. Kalousek však zdůraznil, že nenechá schodek rozpočtu na rok 2012 přesáhnout stanovenou hranici 105 miliard korun.

Ministr Kalousek by si podle svých slov přál pokrýt výpadek na příjmové straně vládního rozpočtu výhradně snížením výdajů rozpočtu. "Za politickou realitu nicméně považuji v nejlepším případě dva ku jedné ve prospěch snižování výdajů," cituje MF Dnes ministra financí.

Seznam možných zásahů proti deficitnímu hospodaření státu již na konci loňského roku představila Národní ekonomická rada vlády (NERV) a ministerstvo financí následně podle MF Dnes přišlo i se svými návrhy. Kromě zmiňovaného sjednocení sazeb DPH ze současných 14, respektive 20 procenta na 19 procentech, se v interním dokumentu konkrétně mluví také o vyšším zdanění bohatých formou zavedení dalších dvou pásem u daně z příjmu. Dále o možnosti zvýšení sazby daně z převodu nemovitostí ze 3 na 5 procent a sazby daně z příjmu fyzických osob z 15 na 16 procent.

 

V seznamu návrhů však figurují i novinky. V interním dokumentu ministerstva, který cituje MF Dnes, se píše například o možném zavedené nové uhlíkové daně na uhlí a topné oleje, a později také na pohonné hmoty a plyn. Na posledním místě je zmiňovaná i daň z finančních transakcí. O té se však ministr Kalousek vyjádřil, že nepřichází v úvahu. "Považuji ji za jednu z nejhloupějších a nejškodlivějších daní a rozhodně ji do opatření proti deficitu nezařadím," cituje deník Kalouskova slova.

Podle informací deníku MF Dnes by k reálným změnám, které by ovlivnily příjmy rozpočtu ještě v letošním roce, mohlo kromě sjednocení sazby DPH patřit ještě zvýšení daně z převodu nemovitostí.

Během ekonomické krize se v mnoha vyspělých zemích světa zvýšily sazby DPH. Vyšší DPH prodražují občanům nákupy. Konečnými plátci DPH jsou totiž spotřebitelé. Z každého nákupu zboží nebo služby je státní pokladna bohatší. Ve všech členských zemích EU patří výnos z DPH mezi nejdůležitější příjmy pro státní pokladnu. Nejnižší sazba DPH je v Lucembursku (15 %), nejvyšší v Maďarsku (27 %). Jednotná sazba DPH je v EU zavedena pouze v Dánsku (25 %), některé zboží a služby jsou však od DPH osvobozeny.

Výnos z DPH se v posledních letech ještě zvyšuje, protože světovým trendem je přesouvat zdanění do nepřímých daní. Pro rok 2012 zvyšuje sníženou sazbu DPH ČR(z 10 % na 14 %), Maďarsko zvyšuje základní sazbu z 25 % na 27 % a Irsko zvyšuje základní sazbu DPH z 21 % na 23 %, od 1. března 2012 se zvýší základní sazba DPH na Kypru (z 15 % na 17 %), ve Francii se zvýšila dolní sazba DPH z 5,5 % na 7 % (základní potraviny zůstávají na úrovni 5,5% sazby daně) a v Itálii se má zvýšit základní sazba DPH v září 2012 z 21 % na 23 % a snížená sazba DPH z 10 % na 12 %.

(Zdroj: MF Dnes, ČTK, MF)


Váš názor
  • Ekonomičtí diletanté
    04.01.2012 11:05

    už asi zapomněl jak to dopadlo se spotřební daní u nafty blbeček. Aby se více vybralo musí se zvýšit příjmy a ne naopak, dan může být třeba 90% ale z hov..na nic nevybere. Daň z nemovitostí nebo z jejich převodu je největší debilkárna asi ještě větší než současné 65% zdanění příjmů. Přeci, když si někdo koupí starší dům, tak většinou udělá rekonstrukci tak si stát stejně hrábne. Vede to jedině k zvýšení šedé ekonomiky takže to se jim daří dobře. Naděje ale je, až nebude kde brát tak budou muset vykopat všechnu úřednickou svoloč a i snížit důchody. Sebedestrukci státu zdar
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Ekonomičtí diletanté
      04.01.2012 11:15

      To nebude tak jednoduchý. Kam myslíš, že půjde ta úřednická svoloč? Bude dělat kontrolory, exekutory a reformátory. Tuhle reagoval Ruphej na mou zprávu o propouštění brokerů zprávou o velkém náboru "pawnbrokers" - zastavárenských brouků - holt strukturální změna, nový normál... ;-)
      Kalka.
    • Re: Ekonomičtí diletanté
      04.01.2012 11:12

      Je otřesné,kolik stojí jen ten jejich parlament http://eur-lex.europa.eu/budget/data/DB2012/CS/SEC01.pdf
      ?
    • Re: Ekonomičtí diletanté
      04.01.2012 11:10

      Asi to nebudou diletanti, kdo vládnou naší ekonomice. Jsou to exekutoři. Je to prosté, chtějí si nahrabat. Zvýšení těchto nesmyslných daní spolehlivě vygeneruje exekutorům práci. Zde se odehrává zločin v přímém přenosu.
      Jesse
  • SOUHLAS
    04.01.2012 10:37

    Souhalím s Homem a Investorem. Přidala bych 3. defenestraci. Ať ctíme tradice.
    ALBION
  • DANĚ
    04.01.2012 10:30

    Do poslední věty se asi vloudil šotek. Ale to není tak podstatně. podstatné je to kalouskovo škrcení české společnosti. Tak ve Švýcarsku jen tak prošvihl 12 miliard, mámám utrhuje od úst snížením mateřské, dětem sebral porodné, životní minimum je 2020 kč, platy poslanců s prebendama kolem 250 ooo Kč. A platy europoslanců? Kolik vyžírků, kteří přivedly tento stát k téměř bankrotu, korupcema, nepotismem a obyčejnéma zlodějnama musíme vlastní dřinou živit? kam přišly peníze z FNM? Atd. Seznam podvodů je nevyčerpatelný a každý den na TV slyšíme nový případ. Jak dlouho budou ještě pokoušet naší trpělivost? A daň z nemovitosti? Vždytˇjsme platili daň z každé cihly? Platíme na laiky a podvodníky, kteří neumějí řídit stát. Chodili byste k takovému doktorovi?
    ALBION
    • Re: DANĚ
      04.01.2012 10:48

      Ja jsem spokojeny , me nikdo neskrti. Kdo plati dane tak vi, ze ted jsou nejnizsi od roku 1989. Ti co je neplati by radi brali porodne a podobne nesmysly.
      bramborový knedlík
      •  
        04.01.2012 10:59

        Knedlíkovi je líto, že nemůže brát porodné...
        Kalka.
        •  
          04.01.2012 11:43

          Knedlík asi bude jeden z těch co patří do jedné ze stran vyžírek a sedí na teplém ministerstvu a jen inkasuje z leváren, daně platí do stranické pokladny. To je nejjistější krytí, Drobil a další by mohli vyprávět.
          blabla
          • Knedlík
            04.01.2012 14:59

            má rozum,poslouchá blues a je v pohodě.Škoda,že ty si jen závistivá blabla...
            Velkamedvědice
          •  
            04.01.2012 11:54

            To by ses divil, ale knedlík takový člověk vůbec není !! Patří ještě stále do skupiny lidí, kteří si stojí za tím, že korupci a defraudace vyřeší spolehlivě 100% soukromé vlastnictví a já osobně mu dávám za pravdu.
            Jesse
      •  
        04.01.2012 10:58

        V podstatě máš nortone pravdu, ale ještě žije ve státě velmi početná skupina lidí, kteří i když mají dostatek a daně platí, tak se jim protiví (patřím mezi ně), že jsou nuceni platit zlodějny, defraudaci, zadlužování atd... Z principu je to špatně !! To by znamenalo, že důchodce by měl chodit nuzně oblečený a páchnout - protože je důchodce. Nebo stát si musí půjčovat - protože se to může. NE, říkám ne. Mám peněz dost, ale to není důvod, že musím platit mafii. Chápeš?
        Jesse
        •  
          04.01.2012 11:27

          Chapu. Ale zaroven tvrdim, ze na lidi se nesmi klast moc velke naroky. Jsou to jenom zvirata oblecena do hadru. Kazdy by si po pravde mel priznat co by delal, kdyby mel moznost si ukrast par mega. Nekteri tady vkladali nadeji v mladou generaci. Ale me napr. takova Koci s Halou utvrzuji v tom, ze lidi jsou svoloc a cesi v tom vynikaji. Na zaver napisu, ze ve statni sprave jsem nikdy nepracoval, zadnou pujcku jsem nikdy nemel a od revoluce jsem nemel zadneho sefa. A snad jeste k nadeji, ze korupci vyresi soukrome vlastnictvi. Je naprosto bezne, ze hajzlici z nakupnich oddeleni ruznych retezcu si berou vypalny v radu nekolika procent, aby jsi tam dostal svoje zbozi nebo sluzby. Klidne ti to vyfakturuji na kamose jako provizi.
          bramborový knedlík
    • Re: DANĚ
      04.01.2012 10:36

      Vždyť zrovna předevčírem Drábek tvrdil, že platy poslanců atd. jsou jenom marginálie, které nic nevyřeší - naopak si je prý poslanci snižují (jj, omylem ;-))
      Kalka.
      •  
        04.01.2012 10:47

        Argument, že se platy ústavních čuníků v rozpočtu ztratí mě vždycky spolehlivě dostane. Prý jich zase není tolik, aby těch 40 miliard ročně stálo za to krátit. Neuvěřitelná arogance.
        Jesse
  • Návrh
    04.01.2012 10:14

    Uředníků je hodně, proto mají chuť vymýšlet krávoviny. Navrhuju zrušit každý druhý úřad podle abecedy a z pěti úředníků na těch zbývajících propustit čtyři. Pro jistotu, ještě zavřít každého druhého ministra a náměstka minimálně na pět let, oni už budou vědět proč.
    Homo
  • A to
    04.01.2012 10:08

    jste všichni rozuměli poslední větě redakce? ;-)
    Kalka.
    • Re: A to
      04.01.2012 10:14

      Samozřejmě, věta je naprosto v pořádku, pěkný příklad tautologie :-)
      oh171
      • Co to?
        04.01.2012 10:20

        Vidím dobře, tu poslední větu místo opravy raději smazali? :-)
        oh171
      • oh171
        04.01.2012 10:19

        Mezitím bylo Portugalsko vypuštěno - pak že admin nesleduje ;-) Stejně si někde budu muset zjistit, jak to tam je...
        Kalka.
    • Re: A to
      04.01.2012 10:10

      Navrhuji občansky bojkotovat vše v této zemi ,jenž odporuje rozumnému myšlení.
      ?
  • zmetci, fakt
    04.01.2012 9:56

    A co tak zdanit politikům ztráty ze státní pokladny ??? A nebo zdanit předražené zakázky u dodavatelů? O Kalouskovi jsem přesvědčen, že je to šmejd a slouha zdnářské lóže, která má za cíl zdevastovat zbytky potenciálu v ČR. Musí se za tu medajli nějak odvděčit.
    Jesse
    • Re: zmetci, fakt
      04.01.2012 9:58

      http://dotsub.com/view/aa4dd960-8c1d-40a8-b772-512b4f98b80d?utm_source=player&utm_medium=embed
      ?
      •  
        04.01.2012 10:29

        To byla fantazie :-)) díky za ni.
        Jesse
  • Daň z převodu nemovitosti
    04.01.2012 9:53

    Největší zlodějinou je daň z převodu nemovitost. Ta by v žádném případě neměla být zvýšena, naopak by měla být úplně zrušena. Proč mám platit za něco, na co jsem si poctivě vydělal a po celou dobu stavby nemovitosti a také v několikalétem splácení si musel "odtrhávat od huby". Jen proto, aby byly peníze na ty líné černé k....???
    Henry
    • Re: Daň z převodu nemovitosti
      04.01.2012 10:10

      Souhlasím. Největší problém je však v koncepci, tedy spíš, že chybí. Rozhodneš se, že si postavíš dům a poté zjistíš, že Kalousek už nemá kde brát, tak zvedne postupně kdeco, koeficienty na pozemky, daň z nemovitosti, daň z převodu, ... K tomu se přidají další pijavice a lobbisti, vyšší cena za pojištění majetku, poplatky za zápis do katastru, povinnost ročně platit kominíkům a různé další revize či razítka. Někdy mám chuť jim to odevzdat, ať se třeba pose.ou.
      oh171
    • Re: Daň z převodu nemovitosti
      04.01.2012 9:59

      S tím musím souhlasit. Měla by být daň když tak ze zisku z prodeje nemovitosti (třeba do 10 nebo do 5 let držby), ale jen z převodu nemovitosti je kravina. Dovedu si představit mírné navýšení roční daně z nemovitosti, třeba i progresivně.... Kdo má velký barák třeba za 20 mega, tak ať platí o pár stovek ročně víc. Rozhodně je ale prostor pro snižování výdajů státu stále veliký.
      tk69
    • Re: Daň z převodu nemovitosti
      04.01.2012 9:59

      S tím musím souhlasit. Měla by být daň když tak ze zisku z prodeje nemovitosti (třeba do 10 nebo do 5 let držby), ale jen z převodu nemovitosti je kravina. Dovedu si představit mírné navýšení roční daně z nemovitosti, třeba i progresivně.... Kdo má velký barák třeba za 20 mega, tak ať platí o pár stovek ročně víc. Rozhodně je ale prostor pro snižování výdajů státu stále veliký.
      tk69
  • nevím
    04.01.2012 9:52

    možná jsem to blbě pochopil, ale Kalousek chce víc škrtat než zvyšovat daně. Teda alespoň to říká, tohle jsou jen návrhy a možná špatně napsaný. Já si totiž myslím, že největší pakáž je v NERVU.
    tk69
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university