Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek: V letošním rozpočtu musíme ušetřit nejspíše 30 miliard, další dva roky přinesou mix daňových změn

Kalousek: V letošním rozpočtu musíme ušetřit nejspíše 30 miliard, další dva roky přinesou mix daňových změn

09.01.2012 9:17
Autor: Redakce, Patria.cz

Ministerstvo financí nyní předpokládá, že tento rok bude nutno ve výdajích státního rozpočtu ušetřit dalších 30 miliard , aby bylo možno udržet schodek rozpočtu při očekávaných slabších příjmech. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Šetření se dle něj jistě dotkne provozu a režie státu i některých investic, které budou pozastaveny. O přesné podobě opatření rozhodne až prognóza, zveřejněná na přelomu ledna a února.

Podle Kalouska je uvedených 30 miliard jednou z nynějších variant, tou, kte které se v tuto chvíli MF ČR přiklání jako k nejpravděpodobnější. "Zatím ze všech těch informací, které máme, pracujeme s variantou úspor na výdajové straně zhruba 30 miliard korun," řekl.

Ministerstvo financí má na přelomu ledna a února představit úsporný balíček, který bude vycházet z lednové makroekonomické prognózy ministerstva. Součástí balíčku by mělo být právě i snížení výdajů státního rozpočtu. V příštích letech šéf úřadu financí nevylučuje například ani změnu valorizací důchodů.

Odbory jsou k plánům na další úspory kritické. "Hlavně je potřeba něco řešit na příjmové straně," řekl v diskusi předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. "U výdajů je nutný komplexní audit veškerých veřejných financí," dodal. Generální stávka proti vládním reformám ale letos podle Zavadila asi nebude, lidé prý zatím příliš protestovat nechtějí.

Hlavní ekonom Patria Finance David Marek považuje krok ministerstva svým načasováním a výší za adekvátní tomu, co lze ve vývoji ekonomiky očekávat. "Tato částka vychází z toho, o kolik se může zhoršit saldo státního rozpočtu vzhledem k vývoji ekonomiky, který zřejmě bude horší, než se původně při návrhu rozpočtu počítalo," řekl pro ČTK Marek. Dodal, že pokud by v rozpočtu chybělo více než 30 miliard, může ministr během roku zareagovat dodatečnými kroky.

V průběhu roku může stát podle Kalouska uskutečňovat hlavně škrty, které nevyžadují změny zákonů. Na roky 2013 a 2014 ale ministerstvo chystá mix daňových změn, které se mají týkat přímých, nepřímých i energetických daní, včetně tzv. uhlíkové daně. "Zcela jistě předložím úpravu paušálů živnostníků," nastínil další možnou změnu Kalousek. Takzvané výdajové paušály bude chtít šéf MF snížit na úroveň, na níž byly do roku 2005. Současně by lidé, kteří tyto paušály uplatňují, přišli o možnost získat od státu vratky na daních.

Výdajové paušály využívají osoby samostatně výdělečně činné k výpočtu daní a jejich výše se liší podle profese. V současné době si nejvíce mohou obecně odečíst řemeslníci a zemědělci, a to 80 procent. Toto opatření nemíří proti poctivým živnostníkům, ale proti zneužívání velkoryse nastavených paušálů, řekl Kalousek.

Schválený státní rozpočet počítá pro letošní rok se schodkem 105 miliard korun. Vláda už dříve opakovaně připustila, že v případě nepříznivého vývoje ekonomiky přijde do sněmovny s úpravou rozpočtu.

Riziko pro stav státní pokladny představuje také špatné čerpání peněz z evropských fondů. Kvůli problémům některých programů, přes které do Česka proudí dotace z EU, se schodek státního rozpočtu v roce 2011 prohloubil asi o 12,8 miliardy korun. Kalousek dnes uvedl, že Česko velkou část této sumy už z Bruselu nezíská.

Ministr připustil, že ztráty kvůli špatnému získávání peněz z Bruselu se můžou v příštích dvou letech ještě prohloubit. Současně připomněl, že nynější systém pro čerpání unijních dotací vznikl ještě za vlád ČSSD. Sociální demokraté nyní požadují kvůli potížím při získávání dotací svolání mimořádné schůze sněmovny.

(Zdroj: ČT, čtk)


Váš názor
  •  
    09.01.2012 11:42

    Ne nadarmo byl při hodnocení evropských minisrů financí mnohem lépe hodnocen slovenský než český. Nyní se ukazuje, že náklady ne emise dluhopisů na Slovensku klesají zatímco v Česku, jako v jedné z mála zemí Evropy, rostou. Sysém řízení státních financí metodou neustálých pokusů a omylů je trestuhodný. Proboha jak dlouho ten diletant na ministerstvu financí bude ničit nejen českou ekonomiku ale i dobrou pověst Česka.
    juniper
  • Co se státním rozpočtem?
    09.01.2012 11:01

    Zvýšit příjmy státního rozpočtu, zvýšením daní u těch subjektů, jež to ve své spotřebě téměř nepocítí a na druhé straně tedy výdajové provést restrukturalizaci i za cenu změn zákonů. To není nic nového, mám-li dluhy, musím snížit svoji spotřebu a na druhé straně zvýšit přísun peněz. Platí to pro občana, rodinu, obec, stát či firmu. Nic složitého. Všem státním zaměstnancům snížit platy o 20-25 %, všem nepracujícím snížit sociální dávky na úroveň 20 % původních příjmů, přehodnotit či překlasifikovat jejich statut a nahnat do ulic s koštětem. Ti, co už pracovali a hledají skutečnou práci, nabídnout alternativu nikoli hned po 30-ti dnech evidence na úřadech práce, ale nejprve po 180-ti dnech či později dle věkových kategorií. Celý systém je třeba zprůhlednit, nikoli zamotat do složitějších sociálních situací.
    KONTO
    • Re: Co se státním rozpočtem?
      09.01.2012 11:32

      Já tomu člověku nevěřím ani slovo, možná, že nepařím mezi TOP lidi. Ze zkušenosti s tímto pánem vím, že dokáže zdůvodnit cokoli i svou vlastní chybu. Rána za x miliard a pak, lživé zdůvodnění a poukaz na to jak je nutné šetřit a další opatření na straně davu ve prospěch vyvolených
      Homo
Aktuální komentáře
16.04.2024
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m