Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tři smrtelné hříchy eurozóny a čekání, až Německo povolí

Tři smrtelné hříchy eurozóny a čekání, až Německo povolí

19.01.2012 18:48
Autor: Redakce, Patria.cz

S výjimkou Německa propadly země eurozóny třem smrtelným hříchům - optimismu, pasivitě a ignoranci. Velmi mnoho z nich je totiž příliš optimistických ohledně oživení i přesto, že důkazy poukazují na recesi postihující celou eurozónu. Klesající produkt jen prohloubí nedostatečné příjmy, které již dříve nasměrovaly tyto země na neudržitelnou fiskální dráhu. Co se týče pasivity, u politiků čelících těžkým rozhodnutím se jí možná nelze vyhnout. A ignoranci vidíme na tom, že myšlenka na fiskální konsolidaci je sice hezká, neřeší ale problém klesajících příjmů, který dnešní krizi vyvolal. Až do roku 2008 byla totiž fiskální situace mnohých zemí eurozóny v pořádku; podmínky navrhované v rámci nové fiskální reformy by tedy jistě splnily.

Fiskální konzervativci doposud tvrdili, že úsporná opatření povedou ke snížení deficitů a následně k nižším sazbám a rychlejšímu růstu. K tomu přidejme zlepšenou konkurenceschopnost, která představuje výsledek nižších nákladů dosažených úsporami práce. A najednou se zdá, že utahování se skutečně vyplatí. V eurozóně to však nefunguje a i země, které byly fiskálně konzervativní, jako například Irsko, čelí vysokým sazbám. V nadcházejících měsících se bude situace zhoršovat, protože investoři budou ztrácet důvěru ve schopnost zemí dosáhnout fiskálních cílů.

Další na řadě pak bude Německo, protože jeho exporty vysoce závisejí na obchodu se zbytkem eurozóny a německé banky tíží problémy finančního systému měnové unie. V tu chvíli se vývoj může otočit jiným směrem. Němci doposud tvrdili, že ostatní země by měly být jako Německo, ale nakonec může tato země skončit jako ostatní. Tváří v tvář hrozící recesi bude ECB možná nakonec muset rozjet kvantitativní uvolňování a za nově vytvořené peníze nakupovat vládní dluhopisy. Krizi to nevyřeší, její řešení to ale ulehčí.

Autorem je Stephen King, hlavní ekonom HSBC.

(Zdroj: Financial Times)


Váš názor
  • Spotřeba státní správy a krize
    20.01.2012 11:34

    Nestačí daně, a dluh roste. Ekonomizace státní správy nefunguje, protože politik a úředník není ochoten se chovat ekonomicky. Plat 200 tis. a zdůvodnění mimořádným nasazením a tím že dotyčný dělá i v sobotu a 12 hodin denně ? To je přeci špatná práce vedoucího a vyhazování peněz. Proč si nevemu dvě ženské za 30 tis a na poloviční úvazek. Všichni budou v pohodě a ještě šetřím 140 tis měsíčně. Bez stresu a vytvořím navíc 1 pracovní místo. Nejsou lidi ? Ve věkové kategorii nad 50 let je 40% ní nezaměstnanost. Nakupování drahých věcí ? To je feudální přístup k reprezentaci státní správy. Státní správa má reprezentovat převším úsporami, Právě levnými auty a levným nábytkem a absencí drahých věcí. tak má státní správa reprezentovat svoji efektivnost a ekonomiku a ne dělat feuály zaměřené na rozhazování a bomasticky neúčelné stavby. Smotná podstata řízení státu je špatná. není zakotvena majetková odpovědnost rozhodujícího úředníka, která by umožnila vadné rozhodnutí zohlednit zaplacením ze strany rohodujícího úředníka a to z jeho osobních peněz. Není v zákoně ustanovení, že úředník musí postupovat s maximální efektivitou a prověřit účelnost investice a vše řešit s péčí dobrého hospodáře a za to je při výkonu funkce osobně odpovědný a je pod třestní a finančním postihem a je povinen uhradit škodu vzniklou neekonomickým rozhodnutím.
    comodity
  •  
    20.01.2012 9:34

    Budu citovat p.Tomáše Baťu z r.1932. "Nevěřím v žádné přelomy, které nastanou samy od sebe.To, čemu jsme si zvykli říkat hospodářská krize,je pouze jiný název pro mravní bídu.Mravní bída je příčina - hosp.krize je následek !! V naší zemi je mnoho lidí,kteří se domnívají,že hosp.úpadek (krizi) lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných obratů ani geniálních kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a k veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy,nevyhazovat hodnoty za zbytečné věci a nevydírat pracující" !! To prohlásil před 80 lety a myslím, že to platí obecně i dnes.(tak říkajíc:"podobnost čistě náhodná" !!)
    Achjo...
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.