Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Strach opadává, ale neradujme se - hamižnost se ještě nevrátila

Strach opadává, ale neradujme se - hamižnost se ještě nevrátila

01.02.2012 16:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle zpráv, které přicházejí z Davosu, vládne přesvědčení, že nejhorší fáze krize v Evropě je možná už za námi. Hrdinou dne je Mario Draghi, protože ECB podnikla agresivní kroky proti zamrznutí trhu s úvěry a eliminovala obavy z další události podobné pádu Lehman Brothers. Strach tedy opadává, hamižnost se ale zatím nevrátila a centrální banka má tak před sebou ještě hodně práce.

Je překvapivé, nakolik se nálada na trzích od prosince, kdy ECB záchranné kroky podnikla, zlepšila. Současné problémy Řecka a Portugalska nevyvolaly šíření nákazy, i když minulý rok by ji jistě spustily. Navíc tu vidíme známky šíření větší důvěry i do reálné ekonomiky, jak je patrné například z posledních průzkumů PMI či IFO. Eurozóna by tak v prvním čtvrtletí mohla dosáhnout nulového růstu, povzbudivě působí zejména vývoj v Německu.

Jen extrémní optimista by však věřil tomu, že v eurozóně je opět vše v pořádku. Významné obavy budí zejména prosincový růst peněžní nabídky zveřejněný v pátek. Finanční sektor se totiž pohybuje směrem k prudkému oddlužení, kdy rychle klesají vklady i úvěry. Depozita klesla o 25 miliard eur a dá se předpokládat, že tomu tak bylo zejména ve slabých ekonomikách. To banky nutí k omezení úvěrů firmám a domácnostem a pokud bude tento trend pokračovat, přijde pohroma v eurozóně, ale i v mnoha rozvíjejících se ekonomikách. Ty totiž na úvěrech od evropských bank silně závisejí.

Patria blog

Likvidita, kterou ECB v prosinci poskytla, většinou nahradila mezibankovní trh. Ten by při pohybu vkladů z Itálie do Německa normálně reagoval tak, že by německé banky poskytly bankám italským krátkodobé úvěry. Dnes ale německé banky k tomuto kroku ochotné nejsou a ECB tudíž musí zasahovat. Nárůst úvěrů od ECB a vkladů bank u ECB, ke kterému došlo, ovšem neznamená, že stejné banky si půjčují a zároveň drží likviditu u ECB. Ve skutečnosti dochází k tomu, že banky v problémech si půjčují, zatímco ty silné si u ECB ukládají. ECB se tak stala v podstatě mezibankovním trhem.

Na uvedeném mechanismu není nic špatného a v současné době je jeho fungování nezbytné. ECB ale podstupuje velkou míru kreditního rizika. Úvěrované banky mají minimální vlastní jmění jako rezervu pro krytí dalších ztrát; kolaterál pro ECB představuje vládní dluh, který může být předmětem defaultu. Není jasné, jak ECB dokázala přesvědčit sama sebe, že současný postup není to samé jako přímé půjčky vládám. Problém, kterému ECB čelí, ukazuje současný vývoj v Řecku. Jeho dluhopisy, které jsou předmětem jednání o snížení hodnoty, kupovala stejně, jako nyní nakupuje italské a španělské obligace. ECB tak sází na to, že Řecko bude skutečně jen výjimkou.

Pro trhy dnes visí otazník hlavně nad tím, zda ECB bude v poskytování likvidity pokračovat. Dá se předpokládat, že odpověď zní „ano“, protože žádná jiná alternativa neexistuje. V delším období trhům vládne strach a chamtivost. Strach polevuje, chamtivost se ale ještě nevrátila. Pokud se vrátí, může se do zemí na periferii vrátit i soukromý kapitál. To pak bude spolehlivější známkou schopnosti finančního systému přežít i bez podpory centrální banky. V tomto bodě ale ještě nejsme.

Zdroj: Blog Gavyna Daviese


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m