Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Natixis: ČR obětí své otevřenosti, Polsko s nejvyšším růstem v regionu

Natixis: ČR obětí své otevřenosti, Polsko s nejvyšším růstem v regionu

17.02.2012 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Prohlubující se dluhová krize v eurozóně má stále silnější přímý i nepřímý vliv na země střední a východní Evropy a poškozuje jejich růstový výhled v tomto roce. Polský HDP výrazně zpomaluje, udrží se však nad růstem dalších ekonomik v regionu, a to zejména díky silnému domácímu trhu. Maďarsko poškozuje jak nákaza šířící se z eurozóny, tak jeho vlastní vnitřní problémy a rizika. Ta jsou politické, ekonomické i finanční povahy a výsledkem bude letošní recese.

Česká republika je v současnosti obětí své otevřenosti, růst HDP by měl být mírně pozitivní, ale do záporu by ho mohla poslat úsporná opatření. V Rusku se ani přes vysoké ceny ropy nepodaří dosáhnout předkrizové rychlosti růstu, ekonomiku tíží závislost na ropě a nárůst politického rizika. Výrazně zpomalí růst v Turecku, vysoký deficit běžného účtu a jeho problematické financování dokonce hrozí spuštěním recese.

Polsko dnes těží z toho, že jeho bankovní trh je méně propojen s bankovním systémem eurozóny a jeho růstový model tolik nezávisí na exportech. Přesto ale tato země pocítí slábnoucí zahraniční poptávku, domácí poptávka bude oslabena snahou o konsolidaci rozpočtu a horší situací na trhu s úvěry. Díky domácímu trhu a monetární politice, která podporuje růst, se ale růst polské ekonomiky udrží nad okolními zeměmi. Zloty by se měl nadále pohybovat v souladu s posuny averze k riziku, po jeho prudkém oslabení v roce 2011 má nyní zajímavý potenciál pro rally.

Maďarsko tíží krize eurozóny i vlastní problémy. Jeho veřejný dluh převyšuje 82 % HDP, rozpočet je předmětem kosmetických změn a země tento rok spadne do recese. Tomu odpovídá postoj ratigových agentur i investorů. Spotřeba stagnuje a růst nepodpoří ani churavějící finanční sektor. K tomu se přidává politické riziko pramenící z nevypočitatelné vládní politiky. Ani centrální banka nemá v krátkém období velký prostor pro manévrování, protože její politiku omezuje volatilita měnového kurzu.

Českou republiku bude tížit její závislost na exportech. Jejich poměr k HDP dosáhl v roce 2011 103 %, což je dvakrát více než u spotřeby soukromého sektoru. Recese v eurozóně, kam proudí dvě třetiny celkových exportů, bude tudíž růst české ekonomiky výrazně brzdit. Recese již začala, protože produkční cyklus české a německé ekonomiky je vysoce synchronizovaný. Jak ukazuje vývoj maloobchodních tržeb, slábne i domácí poptávka soukromého sektoru. K tomu se přidává vládní plán na rozpočtovou konsolidaci.

Zvýšení DPH by mělo v letošním roce zvýšit inflaci minimálně o jeden procentní bod. Reálné sazby jsou již delší dobu záporné, centrální banka by ale měla držet svou politiku kvůli hrozbě recese nezměněnou. Měnový kurz se bude pravděpodobně pohybovat mezi 25,5 – 24,0 korunami za euro. Politický vývoj by měl mít jen omezený vliv. Rozdělení meziročního růstu českého HDP na jednotlivé komponenty ukazuje graf (spotřeba soukromého sektoru, veřejného sektoru, investice, čisté exporty).

gdp_nat1.jpg

Projekce růstu HDP, inflace, rozpočtové bilance k HDP, veřejného zadlužení k HDP a běžného účtu k HDP pro Českou republiku, Maďarsko a Polsko shrnují následující tabulky:

gdp_nat2.jpg

Zdroj:Natixis


Váš názor
  • Export/HDP
    17.02.2012 9:55

    Chcete snad tvrdit, že naše tržby z exportu jsou větší než HDP?? To asi sotva!
    Tom
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů