Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Citi: Nizozemí odpadlo z jádra eurozóny, přijde varování S&P a dražší půjčky. Také pád vlády?

Citi: Nizozemí odpadlo z jádra eurozóny, přijde varování S&P a dražší půjčky. Také pád vlády?

26.03.2012 12:14, aktualizováno: 26.3. 12:21
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Pátá největší ekonomika eurozóny, Nizozemí, neudržela krok s jejím jádrem a bude se potýkat s rostoucími úrokovými náklady. Její slabost jen stěží dovolí snížit rozpočtový schodek pod 3% limit k HDP do roku 2013. Země zřejmě udrží nejvyšší ratingové hodnocení, ale přijde přinejmenším varování v podobě negativního výhledu od Standard & Poor’s, odhadují ekonomové Citi. Na periferii tamní ekonomiku již řadí také respektovaný institut CPB.

„Slabost nizozemské ekonomiky je velmi obtížným východiskem pro snižování celkového zadlužení země. Nizozemí je v horší pozici, než Německo, Finsko či Lucembursko,“ uvedl tým ekonomů Citi v čele s Jürgenem Michelsem, hlavním ekonomem Citi v Londýně. Ekonomika země ve druhé polovině roku 2011 klesla do druhé recese za poslední tři roky, nezaměstnanost vystoupala na 6 procent. Riziková prémie na 10letých vládních dluhopisech se vůči německým bundům více než zdvojnásobila na aktuálních 0,56 % (či 56 bps).

„Finanční podmínky se pro Nizozemí utahují, což vytváří tlak skrze zadlužení domácností a povede k dalšímu poklesu nemovitostního trhu a propadu domácí poptávky,“ uvedl Michels. „Zatímco neočekáváme, že by země v krátké době ztratila svůj „AAA“ rating, očekáváme ale naopak, že nejméně S&P podrobí rating režimu přehodnocení, což samo o sobě povede k dalšímu rozšíření spreadů na dluhopisech," dodal Michels.

Menšinová vláda premiéra země Marka Rutteho musí najít v letošním rozpočtu úspory za nejméně 9 miliard eur, což odpovídá 1,5 % nizozemského HDP, pokud se má vejít do 3% cíle schodku k HDP v roce 2013 a také udržet nejvyšší rating, o který například Francie či Rakousko přišly od S&P v lednu. Celkový rozpočtový schodek má ale dle očekávání Citi dosáhnout 4,6 % HDP v roce 2013 a vysoko tak zůstat nad 3% cílem Evropské unie (jedno z maastrichtských kritérií), již pátým rokem v řadě.

Vedoucí liberálové a křesťanští demokraté mají ve 150členném parlamentu nyní 75člennou sílu, pokud se započte jejich podpora ze strany Freedom Party. Její podpora nadále ale není jistá, vláda tak bude muset hledat jednotlivé hlasy mezi opozičními stranami. Premiér Rutte spoléhá na opoziční Labour Party při podpoře dalších protikrizových kroků v rámci eurozóny, lídr svobodných Geert Wilders ji naopak odmítá a s další podporou vládě proto váhá. „Nizozemí ztratí nejvyšší hodnocení „AAA“, pokud se dostaví vládní krize a to bude stát i firmy stát miliardy eur,“ varoval šéf zaměstnaneckého svazu VNO Bernard Wientjes. „Potřebujeme rychle prosadit opatření, která povedou k posílení ekonomiky,“ dodal.

Ekonomiku Nizozemska v letošním roce bude provázet pokles, zní jeden z hlavních závěrů nezávislého nizozemského institutu pro analýzu ekonomické politiky CPB. Mírné oživení by mělo podle think tanku CPB přijít ve druhé polovině letošního roku a posílit ekonomiku k růstu o 1,25 procenta v roce 2013. Jen pomalý nárůst tempa, na 1,5 %, pak analýza předpovídá v následujících letech 2014 a 2015.

Ekonomiku podle zprávy brzdí především kombinace rostoucí nezaměstnanosti a nízké domácí spotřeby v důsledku vyšších odvodů na penze, poklesu výše vyplácených penzí, restriktivní vládní politiky a klesajících cen domů. Na pozadí pesimistického očekávání ohledně ekonomiky celé eurozóny, které je letos předpovídán pokles o půl procenta (zatímco globální HDP by měl vykázat růst cca 2,75 %), je „paprskem světla“ sílící německé hospodářství, do něhož směřuje zhruba čtvrtina nizozemského exportu, uvádí institut.

Think tank CPB také řadí Nizozemí již mezi "periferní" ekonomiky. Jeho prognózy přitom tamní vládní kabinet používá při sestavování rozpočtu. V necelý týden staré zprávě tato výzkumná instituce zvýšila odhadované schodky vládního hospodaření s veřejnými prostředky a uvedla, že pokud země nechce zůstat na stejné lodi s okrajovými zeměmi, musejí přijít „důvěryhodné politické kroky“, které pomohou udržet důvěru investorů.

„Nizozemsko čelí stejným problémům jako Itálie a Španělsko. Rozpočtové škrty jsou zde stejně potřebné k tomu, aby vláda opět získala kontrolu nad rozpočtem, a zároveň musí dojít ve stejnou dobu k spuštění reforem, které zajistí ekonomický růst,“ vykresluje společné problematické rysy poradní think tank. Odhaduje přitom, že pokud chce nizozemská vláda rozpočtový schodek na maastrichtské úrovni 3 % HDP, budou nezbytná úsporná opatření za 16 miliard eur.

Před měsícem Citi doporučila využít širokého spreadu mezi americkými treasuries a nizozemskými dluhopisy na pětileté splatnosti (tehdy 59 bps) k nákupu nizozemských proti americkým papírům. Nyní při stavu spreadu na 25 bps (původní cíl 20) radí na současných úrovních vybrat zisky a očekává další nárůst spreadů mezi USA a jádrem eurozóny. Namísto původní pozice radí obchodovat 10leté americké treasuries proti německým bundům (nynější spread 39 bps, cíl 75 bps, stop loss 21 bps).

(Zdroj: Citi, Bloomberg, CPB)


Váš názor
  • Ako za CKP-diagnostiky...
    27.03.2012 8:34

    Do bankového euroslovníka politickej euroekonomie sa dostáva nová analyticko-preventívna formulácia ,: dôveryhodné politické KROKY! Ak predchodcom boli Janečkove KROKY -muzikantské,podotýkam?! -tak prečo nie...Ale dôveryhodné Politické KROKY - to bude asi predstihujúce eurodobu o viac ako "MERKELOVEJ 10 eurorokov 2022"?! A eurodiagnostikovanie problémov 2008-2012 - no hlavne "europrevencia" mi pripomína Švejkovský postup lapiduchov jeho Veličenstva pri zabezpečovaní bojaschopnosti CaK "army" - keď na každú vojenskú diagnózu platilo,: třikrát klystýr a poropláchnout ....a šmytec! A tak nejak je to aj s rating-diagnostikovaním národných ekonomík EU, ako aj s "liečbou a medikametami" bankosektoru. My materialistickí euroobčania zo strojárenským rodokmeňom /aj keď totalitným.../ hovoríme,a v Turci zvlášť, že " myslieť,tvoriť,konať a produkovať sa musí za každého IZMU, ale nie ako neraz za roky 1990-2012 -za financbankošvindelizmu! To neni klasika národného produktu bez profesionálnej a stavovskej hrdosti a princípu tvorby produktov a tovaru v systéme a ešte keď je CHRONICKY chorý!!!DLHO a verejnotajnostkársky až bigotne cynicky zahmlievajúco za bieleho EURODŇA!!!TO je už euroBohorúhanie sa?!...a "cesta do bankoeuropekla"-ak nie ešte do horšieho?!
    turcan
Aktuální komentáře
25.04.2024
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.