Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ přizval Světovou banku k řešení situace v Albánii. Čelí zdražení dodávané elektřiny o 91 % a ztrátám

ČEZ přizval Světovou banku k řešení situace v Albánii. Čelí zdražení dodávané elektřiny o 91 % a ztrátám

27.03.2012 9:05, aktualizováno: 27.3. 14:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

ČEZ čelí potížím na albánském trhu. Tamní regulátor meziročně zdražil skrze státní energetiku distribučním společnostem elektřinu o 91 procent. ČEZ se obrátil na Světovou banku s žádostí o zapojení do situace. Jde o otázku garancí vztažených k investici do albánské distribuce v rámci privatizace v roce 2009.

Albánský regulátor se rozhodl pro meziroční zvýšení ceny elektřiny u státem ovládané energetiky o 91 procent. Ta je ale dodavatelem elektřiny pro distributory včetně albánského ČEZu a regulátor zároveň neučinil nic, co by umožnilo tento zásadní cenový nárůst promítnout do koncových cen pro spotřebitele, uvedla firma.

Albánská distribuční společnost ze skupiny ČEZ zaslala Světové bance dopis, ve kterém ji žádá o podniknutí kroků v otázce garancí vztažených k privatizaci distibuční společnosti v Albánii v roce 2009, uvedl ve zprávě pro investory ČEZ. Za hlavní důvod označil právě zásadní skokové zdražení dodávané elektřiny, jejíž dodávky jsou kontrolovány státem. “Regulátor krokem veškerou zátěž přesunul na naši (albánskou) společnost a ta v důsledku tohoto kroku od úvodu roku 2012 generuje každým dnem narůstající ztrátu,” uvedl ČEZ k situaci na albánském trhu.

ČEZ převzal 76% podíl v albánské distribuční společnosti v privatizaci v červnu roku 2009. „Kupní cena činila 100 milionů eur, od té doby odhadujeme další investice ČEZu ve společnosti okolo 50 milionů eur. Zprávu považujeme pro ČEZ za mírně negativní, neboť jednání s albánskou vládou stále nepřinesla rozumné řešení a trvá tak hrozba znehodnocení investice v Albánii,“ uvádí analytik Patria Finance Tomáš Sýkora.

Světová banka v květnu 2009 vydala záruky za 60 milionů eur na částečné krytí rizik při privatizaci albánské energetické distribuční společnosti. Důvodem garancí byly právě obavy investorů ze zásahů tamního regulátora, které mohly ohrozit celou transakci. Teprve po poskytnutí záruk Světovou bankou došlo k dohodě mezi ČEZ a albánskou vládou. 

Po týdnech jednáních došlo před třemi týdny k dohodě, ve které se albánská CEZ Shpërndarje s albánskou vládou dohodla na vzájemném zápočtu pohledávek – CEZ Shpërndarje vůči státu a jeho organizacím a opačně. Realizace dohody byla podmíněna dofinancováním CEZ Shpërndarje ze strany majoritního vlastníka výměnou za narovnání tarifního rozhodnutí. Bohužel do dnešního dne nebyly nastaveny odpovídající regulatorní podmínky, které by zajistily návratnost vložených prostředků, uvedla firma. CEZ Shpërndarje tak musela přistoupit ke krokům, které mají předejít uplatnění garance Světové banky pro neplnění regulatorních závazků ze strany albánské vlády, ke kterým se albánské úřady zavázaly při privatizace jediného albánského distributora do rukou ČEZ v roce 2009. Vedle toho ČEZ v Albánii vyrozuměl tamní úřady a dodavatele o finančních těžkostech, které přináší vzniklá situace, uvedla firma.

ČEZ uvádí, že má několik možností, jak nastalou situaci řešit. ČEZ sám, nebo jeho albánská distribuční společnost, mohou po vládě žádat kompenzace ztrát, vzniklých kroky regulátora. Část kompenzací je kryta garancemi Světové banky. „Pokud situace nebude vyřešena v nadcházejících dnech, garance Světové banky mohou být vynuceny a použity další mechanismy,“ uvedl ČEZ s tím, že jej nijak netěší kroky, které je nucen nyní podnikat, ale na druhé straně je jednoznačně zavázán postupovat v ochraně hodnoty společnosti pro investory i akcionáře. „Paralelně s těmito kroky CEZ Shpërndarje nadále vyjednává s albánskými úřady a doufá v smírné řešení,“ uvedla firma.


(Zdroj: ČEZ, Světová banka)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.