Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Španělské napětí, žádné QE3 a česká vládní krize. PX -5 %, Erste -11 %

Týden na pražské burze: Španělské napětí, žádné QE3 a česká vládní krize. PX -5 %, Erste -11 %

06.04.2012 17:57
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Čistě ztrátovou sérii a to nejvýrazněji od listopadu má za sebou pražská burza v předvelikonočním týdnu. Pražské burze se dostalo výsady užít si předsváteční týden celý – na Velký pátek zůstaly okolní trhy i hlavní světové burzy uzavřeny. Vůči zobchodovanému objemu 219 milionů korun je proto páteční příspěvek -0,7 % z části matoucí pro celotýdenní skóre, ve kterém index PX odepsal 4,69 % a na Velikonoce odchází na úrovni 927,50 bodu.

Světové trhy ovládla nepříznivá směs makrodat, obav o vývoj situace ve Španělsku kolem vývoje dluhu, schodku i reforem a ekonomiky země, a také vzkaz amerického Fedu, že s QE3 trhy spíše nemají počítat. Na tuzemské scéně vypukla vládní krize, odstartovaná výzvou Věcí veřejných, aby jejich ministři v případě nesplnění podmínek podali demise z vlády, která se po ostré odpovědi ODS i TOP09 a protiultimátu premiéra Nečase o preferenci předčasných voleb posunula zpět za stůl a ke hledání kompromisu. Občanští demokraté dali Věcem veřejným na jednání o budoucí podobě vlády ve středu týden. Premiér Petr Nečas uvedl po zasedání grémia ODS, že chce jednat s partnery o pokračování dosavadní vlády do středy 11. dubna. Dohodu čeká v úterý. ODS nabídla revizi programu a zrušení tří ministerstev, jak žádaly Věci veřejné. Pokud se dohody dosáhnout do úterka nepodaří, podporuje premiér možnost předčasných voleb, které by se měly konat ideálně v termínu 22. a 23. června letošního roku. Přistoupit nechce na menšinovou, ani vratce většinovou vládu. Trvá na bezpečné většině ve sněmovně.

Bilance týdne vyznívá nejhůře při tlaku na finanční tituly pro Erste, která ztratila 10,7 % na hladinu 381 . Do blízkosti 5% ztráty se pak řadí KB a VIG a také NWR s technologickou KITD. Mírně si v bilanci týdne polepšily akcie CETV, nejlépe si vedly defensívní akcie tabáku PM ČR. Důvody vývoje níže… 

Vítězové a poražení pražské burzy v tomto týdnu:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
PM ČR 0,86 11700,00 Erste -10,70 381,30
CETV 0,74 136,00 VIG -5,37 775,00
KB -4,65 3529,00
NWR -4,60 126,40
KITD -4,26 135,00
Telefónica CR -3,97 374,50
Orco -3,27 89,00
ČEZ -2,32 780,00
Pegas -1,24 431,70
AAA -0,88 19,08
Unipetrol -0,58 172,00
Fortuna -0,22 98,00


V úvodu prvního dubnového týdne si zvolila pražská burza, podobně jako zbytek evropského regionu vyčkávací taktiku, a při rekordně nízké aktivitě uzavřela s menší ztrátou. Hlavním viníkem byla rakouská Erste Bank, která se svoji výraznou vahou stlačila index PX do 0,55% ztráty. Výraznější ztrátu utrpěl i VIG. Akciím této rakouské pojišťovny nepomohl ani fakt, že analytici banky Berenberg zvýšili cílovou cenu na 46,9 EUR (1162 Kč) z 46,0 EUR při ponechaném doporučení "koupit". V červených číslech končila i Komerční banka. Volatilní vývoj předvedl KIT digital. Odpolední nervozitu investorů pramenící z pátečního reportu auditovaných výsledků následně vystřídal 5% růst v úvodu obchodování na primárním trhu v zámoří. KIT digital (a Groupon) reportoval(y) nedostatky ve vnitřní kontrole účetnictví, které měly za následek úpravu výsledků za rok 2011. KIT digital v regulatorním hlášení, datovaném k pátku 30. března 2012, doznala „faktickou chybu vnitřní kontroly“. Podle auditorů KITD - Grant Thornston - „společnost nyní nedisponuje dostatkem účetního personálu s adekvátní mírou porozumění americkým účetním standardům US GAAP tak, aby zajistila včasnost a správnost reportovaní všech transakcí v souladu s US GAAP“. Auditoři vyslovili souhrnné uspokojení s čísly za rok 2011 tak, jak byla reportována a nedostatek nevnáší pochybnost do budoucích tržeb společnosti či jejího podnikatelského modelu. Auditovaná čísla nicméně přinesla dodatečnou jednorázovou položku v rozsahu 2,1 milionu USD v oblasti investic, čímž celková čistá ztráta roku 2011 narostla na 27,1 mil. USD z dříve reportované ztráty 25,4 mil. USD. Provedeny byly ještě některé další dílčí změny menšího rozsahu, avšak bez dopadu na cash-flow společnosti. Podobná událost nastala u společnosti Groupon, místo oblasti investic u tržeb. Obě společnosti mají řadu společných znaků (komplexní struktura s řadou dcer a trhů, cizoměnové převody, progresívní sektor, mladá a ještě ne zisková společnost) a „omyly“ či „interní nedostatky“ otevírají diskusi o kvalifikované práci účetních a auditorů i nastavení samotných účetních standardů, pokud jde o tento typ „nových společností“.

Akcie ČEZ v pondělí mírně posílily. Dostavba Temelína zůstává prioritou vlády, potvrdil ministr průmyslu a obchodu Kuba po páteční návštěvě elektrárny. Po dostavbě 3. a 4. bloku temelínské elektrárny by jaderné zdroje měly tvořit více než 50 procent energie v Česku, řekl. Podle něj je jaderná energie do budoucnosti stabilní komoditou a ČR se prý nemůže příliš spoléhat na obnovitelné zdroje. Předpokládá se, že náklady na dostavbu JETE se vyšplhají na 200 až 300 miliard . Analytici Goldman Sachs s koncem prvního čtvrtletí roku 2012 aktualizovali svůj model a cílové ceny pro evropský energetický sektor. ČEZ se díku posunu v očekávané ziskovosti (o kvartál kupředu) dočkal zvýšení cíle na 1102 z dosavadních 1034 , a patří tak k těm úspěšnějším z pokrývaných energetických titulů. Investiční doporučení zůstalo „neutral/attractive“.

Úterní obchodování přineslo na lokální trhu zvýšenou aktivitu oproti předchozím seancím avšak bez výraznějšího dopadu na změnu v rámci celého indexu. Představenstvo ČEZ navrhne letošní valné hromadě akcionářů hrubou dividendu ze zisku roku 2011 ve výši 45 korun na akcii. To je plně v souladu s odhady analytiků. Výše navrhované dividendy za rok 2011 představuje 59,4% výplatní poměr a je tak na horní hranici rozmezí stanového dividendovou politikou společnosti (50 – 60 %). Řádná valná hromada by měla být svolána na 26. června 2012. Cena evropských emisních povolenek (ETS) klesla o 4,6 % až na historické dno 6,05 EUR/t a navázala tak na pondělní propad o více než 10 %. Cena emisních povolenek je přitom podle nedávných slov šéfa ČEZu Daniela Beneše klíčovým faktorem při rozhodování o dostavbě Temelína. Pokud se záchrana evropského systému emisních povolenek CO2 nepodaří, budou levnější uhelné elektrárny zvýhodněny oproti čistým, ale drahým zdrojům, jako je například jádro.

Ranní pozornost se nejvíce soustředila na CETV, které včera vystřelilo na primárním trhu v zámoří o 20% výše. Stalo se tak po té co jeden z analytiků z Bank of America/Merrill Lynch v analytické zprávě „černé na bílém“ vyslovil očekávání, že největší akcionář Time Warner plánuje navýšit svůj současný podíl. Soudí, že již do roka je možné očekávat ohlášení nějaké formy dohody o (postupném) převzetí, které přinese CETV vyšší ziskovost a vyřešení problémů rostoucí dluhové zátěže. BoA/ML proto doporučuje „koupit“ a stanovuje cílovou cenu na 16 USD (asi 297 Kč). Vše je však zatím pouhá spekulace, která si však například minulý týden podobným způsobem dokázala velice intenzivně „pohrát“ s akciemi KIT digital.

Středa přinesla negativní sentiment poté, co Fed dle aktuálního naladění spíše nepočítá s QE3, jak ukázal zápis. Index PX ztratil 2 %. Výprodeje akcelerovala Evropa, kde Španělé neupsali zamýšlený objem dluhopisů. V této atmosféře silně tratily banky, Erste až -5 %. Na CETV přibyla zpráva, že zakladatel a současný šéf představenstva CETV Ronald S. Lauder využil své opce a v pondělí 2. dubna nakoupil 16 tisíc akcií CETV. Celkem tak nyní Lauder přímo vlastní 26 tisíc akcií, nepřímo skrze ovládané společnosti potom další téměř 3 miliony akcií a ještě do května 2013 drží rozhodovací práva spojená s 4,5 mil. akcií typu B společnosti Time Warner v souladu s 3 roky starou dohodou. U NWR mohla dnes kormě zřejmého vlivu klesajícího trhu komodit negativně působit i zprávy z Evrazu, který uvedl, že kvůli povolenkám by mohl ukončit výrobu oceli. Evraz Vítkovice Steel totiž odebírá surové železo od ArcelorMittal Ostrava, kterému NWR dodává 34 % ročních prodejů koksovatelného uhlí a 7 % prodejů elektrárenského uhlí. Společnost AAA Auto oznámila, že po březnových prodejích, které byly nejvyšší od srpna 2008, se těší za celé první čtvrtletí letošního roku z nejsilnějších prodejních výsledků od třetího čtvrtletí roku 2008. Dvojice aktualizací cílových cen se dnes sešla na akcích VIGBarclays snížila cíl na 39,48 EUR z 41 EUR s nezměněným doporučením "overweight". Raiffeisen zvyšovala na 37 EUR z 34,75 EUR.

Čtvrteční obchodování skončilo pro lokální trh další více než 1% ztrátou, když většina zdejších zástupců kopírovala vývoj západoevropského regionu, který stáhly níže obnovené obavy o osud Španělska. Český telekomunikační úřad přiznal, že na mobilním trhu není plná konkurence. Nyní chystá jeho analýzu a poté navrhne jak trh případně regulovat. V důsledku to může znamenat otevření cesty pro vstup virtuálních mobilních operátorů, kteří by využívali sítě GSM nynějších operátorů a přitom by jim konkurovali, vyplývá ze zprávy úřadu. Akcie ČEZu začaly výrazněji ztrácet během odpolední části seance a to po zprávách o možném budoucím snížení dividendy z důvodu nákladů spojených s dostavbou Temelína. Šéf pro strategii a člen představenstva ČEZ Pavel Cyrani připustil, že by firma mohla být kvůli dostavbě jaderné elektrárny Temelín a Dukovany a za předpokladu nízkých cen elektřiny nucena přistoupit k redukci v dividendové politice. Mluvčí ČEZ Eva Nováková ale následně uvedla, že snižování dividendy je „čistě teoretickým“ scénářem, na který by došlo pouze v případě „extrémně nepravděpodobného vývoje“ a nemusí být vůbec spojován s Temelínem. V Bulharsku se pak ČEZ potýká se zastaralou přenosovou soustavou, která je v nejvytíženějších oblastech na hranici životnosti. V rozhovoru pro bulharský deník Trud to řekl regionální manažer ČEZ pro Bulharsko Petr Dokládal. Kolem 40 procent sítě je staré 40 let, což znamená, že jsou téměř u konce své provozní doby, uvedl. Pokud by chtěl ČEZ dosáhnout standardů EU, tak by podle Dokládala musel zdvojnásobit své investice ze současných 70 milionů leva na zhruba 150 milionů leva, ČEZ proto letos požádá o 152 milionů leva. Po závěru trhu byla oznámena na NWR dohoda mezi vedením OKD a odbory na nárůstu mezd. Základní mzdy efektivně od 1. dubna 2012 vzrostou o 3 procenta. K tomu, návazně na předchozí dohodu z roku 2011, dostanou zaměstnanci ekvivalent 14násobku průměrné denní mzdy jako odměnu na letní dovolenou a 16násobek průměrné denní mzdy jako odměnu na Vánoce. Na základě této dohody NWR očekává, že celkové mzdové náklady pro rok 2012 zůstanou v zásadě stabilní vůči roku 2011 při vyjádření v , což je v souladu s očekáváním společnosti pro stabilní náklady těžebních aktivit.

Ani samotný závěr týdne, který pražská burza zobchodovala „navíc“ proti okolním i hlavním světovým trhům nepřinesl zeleň a trh utrpěl další ztráty. Jednalo se o pátou týdenní ztrátu v řadě a zároveň o nejhorší týdenní propad od začátku listopadu. Faktem ale je sváteční objem při zavřených okolních i hlavních světových trzích – 219 milionů korun. Strůjcem dnešního propadu byly především bankovní tituly, které v průběhu dopoledne táhly pražskou burzu vzhůru. Po horších makrodatech akcie Erste Bank rychle otočily a propadly se o 2,4 %, za posledních 14 dní posílily jenom jednou. Nejhůře se ale dařilo duálním emisím s americkým trhem - akcie CETV i KIT digital odepsaly přes 3 %. Analytici Komerční banky v pátek aktualizovali svůj pohled na akcie ČEZ a Pegas. Na ČEZu zvyšuje KB cílovou cenu na 830 z 804 , doporučení ponechala "držet". U Pegas Nonwovens pak KB zvyšuje cílovou cenu na 539 z 530 , doporučení ponechává "koupit".

Přehled jednotlivých zpráv k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m