Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bartuška: Hrozby nedodání ruské ropy jsou komerčním bojem, máme druhý ropovod

Bartuška: Hrozby nedodání ruské ropy jsou komerčním bojem, máme druhý ropovod

04.05.2012 16:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Rusko je připraveno dodat v květnu do ČR jen asi 73 tisíc z požadovaných 350 tisíc tun ropy, uvedl ruský list Vedomosti. České Ministerstvo průmyslu a obchodu žádnou oficiální informaci nemá. Hlavní tuzemský obchodník s ropou, kterým je Unipetrol, o dodávkách ropy za květen se stále jedná. „Jde o komerční boj, ČR má výhodu druhého ropovodu z Německa,“ reagoval velvyslanec pro energetickou bezpečnost ČR Václav Bartuška.

Dodávky ruské ropy do ČR byly nižší i v dubnu, kdy monopolní přepravce Transněfť místo 410 tisíc tun ropy přepravil pouze 230 tisíc tun. Většina výpadku, skoro 165 tisíc tun, jde na vrub ruského Lukoilu, který vývoz do ČR od začátku roku zcela zastavil. Údajně nedostal objednávky od českých odběratelů na první, ani na druhé čtvrtletí. Výpadem v dubnu částečně kompenzovala Gazprom Něfť. Ta minulý měsíc zvýšila své dodávky do ČR o 58 procent z původně plánovaných 146 na 230 tisíc tun, když své kvóty v ropovodu předala dceři Gazpromu další firma, Rosněfť.

Gazprom Něfť o objemu květnových dodávek neinformovala, podle zdrojů mají činit okolo 75 tun a celkově ve 2Q12 cca 400 tun ropy, z nichž již 230 tisíc bylo dodáno v dubnu.

Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Tomáš Paták sdělil, že dodávky ropy do ČR zajišťují vlastníci České rafinérské, firmy Unipetrol, Shell a Eni. "Stát do jejich kontraktů nemůže žádným způsobem vstupovat, ani je ovlivňovat," řekl. Unipetrol podle něj MPO sdělil, že žádné informace či náznaky, že by měly být sníženy dodávky ruské ropy, nemá. "Situaci budeme nadále monitorovat," dodal Paták. "Jednání o dodávkách ropy na měsíc květen stále probíhají. Dodávky ropy budou zahájeny, jakmile se podaří oběma stranám najít shodu ohledně podmínek kontraktu," reagoval mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda. "Chci věc řešit s majiteli České rafinérské, abychom měli zajištěny dlouhodobé a stabilní dodávky ropy a ropných produktů do České republiky a abychom nebyli vystaveni riziku, že během čtvrtletí budou výpadky," řekl ministr průmyslu a obchodu Kuba.

"Je to podobné jako v dubnu, kdy se takovéto zprávy objevily hned dvakrát. V takových situacích je vždy potřeba ověřit si fakta. Jedna věc jsou zprávy v médiích, které jsou podle mě součástí komerčního boje. Když se pak ale podíváte na reálné dodávky ropy za duben letošního roku, tak jsou více méně standardní v rámci našeho průměrného dovozu," zahání obavy velvyslanec pro energetickou bezpečnost ČR Václav Bartuška.

Ruští exportéři ropy mají nyní k dispozici přebytek vývozních kapacit, a tak dávají přednost cenově výhodnějším destinacím. ČR snížení dodávek ruské ropy kompenzuje dodávkami přes ropovod IKL. Objem ropy dopravené ruským ropovodem Družba do ČR v posledních letech klesá. Loni Družbou přiteklo zhruba 57 procent dovážené ropy, v předchozích letech to bylo často kolem 70 procent. Každoročně naopak rostou dodávky ropovodem IKL z Ingolstadtu, který dle zástupců ropného průmyslu může snížené dodávky Družby plně nahradit.

Bartuška uvedl, že již ráno komunikoval se zástupci společnosti MERO ČR (vlastník a provozovatel české části ropovodu Družba a ropovodu IKL a jediný přepravce ropy do ČR) a dalšími zainteresovanými osobami. "Situaci ověřujeme, ale upřímně řečeno, nemám v tuhle chvíli příliš velké obavy," uvedl Bartuška s tím, že i v dubnu chodily zprávy typu „V ropovodu bude ropa pouze na tři dny“ a nakonec jsou české dovozy úměrné dovozům v předchozích letech.

Bartuška zdůraznil právě roli druhého ropovodu IKL z německého Ingolstadtu. "Máme druhý ropovod z Německa. To nám v této chvíli dává poměrně velkou míru volnosti. Pokud by chtěl někdo hrát nějaké hry, tak se to obrátí proti němu," upozornil Bartuška. Právě tento druhý ropovod by v případě potřeby zastoupil dodávky ropy proudící ropovodem Družba z východu. "Jsme schopni v případě potřeby zásobovat trhy," zdůraznil Bartuška.


V případě ohrožení energetické bezpečnosti ČR může stát sáhnout ke strategickým rezervám ropy. Ty vystačí nejméně na 90 dnů. Stát zvažuje jejich navýšení v příštích letech až na 120 dnů. Zatím však tato potřeba dle dostupných informací kvůli ruské ropě letos nenastala.

(Zdroj: Vedomosti, čtk, mediafax, MPO)


Čtěte více:

Bartuška: ČR se musí vyrovnat se změnou energetické politiky Němců
11.05.2011 8:22
Změna německé energetické politiky způsobená plánovaných odklonem země...
Bartuška na Patria.cz: Problémem jádra v Evropě není Německo, ale propad technické vzdělanosti
08.02.2012 17:01
Říkám zcela otevřeně, že mě dosud žádný z tří uchazečů o dostavbu jade...
Transněfť zvažuje propojení tras ropovodu Družba, ropa by do ČR nemusela jen přes Ukrajinu
16.02.2012 9:40
Ruský monopolní provozovatel ropovodů Transněfť jedná o propojení seve...
Rusko požaduje vyšší cenu za ropu. Diskont za Družbu už Česku dávat nehodlá
11.04.2012 14:01
Nedávné snížení dodávek ropy, která do Česka proudí z východu přes pot...

Váš názor
  • re:trdla
    04.05.2012 18:18

    Našim bratům se jedná jako ostatním jen o zisk. A s padajícími cenami ropy, která je to jediné co oni mají a mohou nabídnout jim začíná hořet koudel ... a začínají jí používat na vydírání. Doufají že jí budou moct prodat Číně. Ovšem Čína je tvrdý oříšek s nimi si nemohou dovolit to co s námi. Ti trvaji na dodržování podepsaných smluv. Čína je nebere jako své bratry.
    patera
  • trdla
    04.05.2012 17:54

    Bolševici svou ropu chtějí prodat. Ukažte mi zemi, která má dnes ropu a prodávat ji nechce. Kde vezme prachy na své potřeby ?:-)) Mě tyto mystifikace vůbec nevzrušují.
    Jesse
    • díka za Ingolstad
      04.05.2012 18:06

      Jde o nátlak a PR strašení, pokud máme druhý kohoutek tak pámbu zaplať!! Vzpomínám si jak byli bratři v 90 letech na nervy že si ho stavíme a je jen vidět, že bylo proč se obávat ho nemít... naštěstí máme a nemusíme poklonkovat P:S. Brent je dražší, ale bez síry a dá se z ní udělat víc benzínu.... je to o kvalitě, ale naše rafinerie už umí zpracovávat obě ropy, takže no problem....
      TOM
  • zase naši slovanští bratři
    04.05.2012 17:09

    ještě že je máme a lezeme jim pořád do zadku. Nejdříve se jede náš pan prezident poradit a požádat Putina jestli už může podepsat Lisabonskou smlouvu, které se po léta bránil potom nás straší preventivním úderem a nyní nás trestají jako zlobivé haranty neplněním mezinarodně uzavřené smlouvy. Na ty se můžeme opravdu spolehnout stejně jako v roce 1939 když nás a Poláky vyzývali aby jsme se bránili Němcům, že stojí na hranici, připraveni nám pomoc a pak je Němci zahnali až k Volgogradu. O jejich poradcích zde od roku 48, rabovaní našehu uranu a 20ti lete okupaci radši nemluvě. Diky bráškové. S takovými bratry nám nepřitele netřeba.
    patera
    • rozhoduje ekonomika tj. cena, fixni a varibilni naklady
      04.05.2012 17:43

      Trend je jasny: Levnejsi ruske ropy priteka Druzbou kazdorocne min a min (loni uz jen 57%, drive 70% i vic). Jedina trvala alternativa rafinerii je nahrazovat vypadky dovozem ropy (jineho slozeni = zvysene operacni technlg. naklady) ze zapadu pres IKL, ktera je navic evidentne drazsi (udajne tak o 4-5 USD dle drivejsi zprav stejneho zdroje jako zde), takze vysava marzi rafinerii. Posledni HV2011 Unipetrolu skoncily mj. kvuli odpisum majetku typu rafinerie Paramo rekordni ucetni ztratou blizici se 6 mld. Kc. Dale spotreba benzinu v CR klesla jen od r.2007 za o cca 15% a kamiony, co muzou tankujou naftu mimo CR (-1.5% y/y). Rafinerska marze je mizerne nizka a z IKL ropy jeste nizsi, fixni naklady neradostne. Prodava se cim dal min, odberatele setri a maji i uspornejsi dopravni prostredky. 40 Kc za litr se vsemi danemi nikdo nechce platit a to sem jeste proudi miliony nezdanenych litru rocne...mnohem levneji. Co mi z toho vseho vyplyva? Velka eroze produktivnich aktiv, ktera nemohou byti naplno a ziskove vyuzivana, takze jsou firme na ... Po svete se giganti rafinerii spise zbavuji (Total, ve Svycarsku jedna velka prave zbankrotovala, ve Francii jedna stredne velka ruzne stavkjovala, docasne zavira apod.). Nejsem v pozici ale VELMI jemne receno, tady to vubec nevypada dobre a kdybych mel do pozice jit, tak jedine short.
      V
    • Re: zase naši slovanští bratři
      04.05.2012 17:10

      bodejť, když jsme kolonie USA řízená z ambasády
      holota
      • kolonie USA
        07.05.2012 2:09

        právě naopak jsme kolonie Ruska ovládaná z Václaváku. No, koho je v současné době v ČR víc ? Rusáku nebo Amíků ty brepto. Nevidíš si ani na špičku vlastního nosu. Jen když kecáš kraviny co ?
        arcos dorados
      • naši slovane
        05.05.2012 2:43

        A taky pořád ještě veříš na mikuláše a mandelinku bramborovou ty naše myslitele
        meduza
      • bratři
        05.05.2012 2:12

        A to sisi vzcucal odkud? Nějaké důkazy nebo něco konkrétního maš? Akorát si tady slintáš na triko. To dovede každý blbeček. Ty budeš určitě z těch co se chodí vyřvávat na Václavák. Takový jako ty sem ten marast zatáhli v Únoru 48.
        Průša
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university