Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Ztráty na CETV a Orku, po výsledcích poklesu odolná Telefónica i Fortuna

Týden na pražské burze: Ztráty na CETV a Orku, po výsledcích poklesu odolná Telefónica i Fortuna

11.05.2012 18:20
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Pondělní nejistota a středeční prohloubení obav po víkendové změně prezidenta ve Francii a ztrátě proevropsky laděné většiny v řeckém parlamentu společně zajistily, že index pražské burzy PX v právě uplynulém týdnu oslabil o 1,02 procenta a zakončil na úrovni 909,70 bodu. Na duální emisi mediální společnosti CETV bez zásadních nových korporátních zpráv vyprchává pozitivní efekt slibu finanční podpory a pomoci se zadlužením ze strany Time Warner a Ronalda Laudera a titul v rámci týdne oslabil o 6,78 procenta na 150,08 koruny. V závěsu s více jak 5% ztrátou figuruje developer Orco, kde fundamentální důvod poklesu tvoří probíhající směny dluhu za konvertibilní a nové dluhopisy a následně z větší části akcie ve skupině Orco i Orco Germany, což znamená ředící efekt pro stávající akcionáře, byť na druhé straně zásadní snížení zadlužení společnosti a tím rizika.

Ve čtvrtek 10. května vrcholila tuzemská výsledková sezóna čísly Telefóniky CR, ČEZu a Fortuny (podrobnosti k výsledkům níže). Trojice patří v tomto týdnu k odolnějším. Defensivní a dividendová Telefónica CR končí na nule, Fortuna se ziskem 1,6 % a je pomyslným vítězem týdne v rámci pražského SPADu. ČEZ končí v 1% ztrátě. Při čtyřem růstovým jde v tomto týdnu deset sestupujících emisí.

Vítězové a poražení pražské burzy v uplynulém týdnu:
Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
Fortuna 1,62 97,50 CETV -6,78 150,08
KITD 1,37 88,30 Orco -5,26 72,00
KB 0,30 3370,00 NWR -3,28 118,00
VIG 0,06 770,00 Erste -3,00 407,10
Unipetrol -1,10 170,00
ČEZ -0,97 718,00
PM ČR -0,95 11450,00
Pegas -0,23 435,00
AAA Auto -0,21 19,00
Telefónica CR -0,05 375,00

 

Úvod zkráceného týdne, který přetnul úterní svátek Dne vítězství, byl zprvu červený pod tlakem víkendových výsledků voleb, které se konaly na prezidentské úrovni ve Francii a na parlamentní v Řecku. Novým prezidentem Francie se stává socialistický kandidát Hollande, na což západoevropský region zareagoval úvodním propadem o cca 2 % v očekávání změny kurzu jednoho ze dvou dosavadních tahounů eurozóny. V případě Řecka pak negativně zapůsobil prudký propad proevropských stran a dosud vládních stran v čele s Novou demokracií a PASOK, kde jen druhá jmenovaná dále deklarovala závazek dodržovat úsporná opatření a dohody s EU a MMF. (V závěru týdne se rýsuje naděje na koalici na zkrácené období ND, PASOK a menší levicové strany). Obě strany navíc ztratily většinu z parlamentu, když se jejich společná volební podpora smrskla z více jak tří čtvrtin na necelou třetinu a navíc vstup sedmi stran do parlamentu včetně silné ultralevice a neofašistické strany možnost dohody a získání většiny dále ztížil. Trhy nicméně úvodní ztráty nejprve značně umazaly, k čemuž pomohla pozitivní data o objednávkách z německého průmyslu a během odpolední části seance se už obchodovalo v zelených číslech.

Ve středu po svátku pražská burza utrpěla výraznější korekci, když index PX uzavřel obchodování se ztrátou ve výši 2,5 procenta na 893bodové úrovni. Patově se jevila situace v Řecku, kde byl ústy lídra SYRIZA znovu vysloven odpor proti plnění dosavadních smluv s EU a MMF, pod tlakem byl - jako v případě řeckých zpráv tradičně - finanční sektor v první linii. Rakouská Erste Bank uzavřela závěrečnou aukci díky větší prodejní objednávce pod denními minimy na 401 . V rámci energetických zástupců pak vévodila propadu těžařská společnost NWR, která doháněla úterní výprodej na primárním trhu v Londýně, seanci titul uzavřel s 5,4% ztrátou.

Tisk napsal, že ČEZ by mohl na investici do albánské rozvodné sítě v následujících třech letech prodělat až 10 mld. , z čehož asi 3,6 mld. souvisí s loňským rozhodnutím albánského regulačního úřadu, který distribuční firmě zvýšil tarify na zhruba dvojnásobek. ČEZ dále uvedl, že v rámci přípravy dostavby jaderné elektrárny Temelín prověří možnost vstupu strategického partnera. Majitelé dluhopisů a warrantů Orco Germany na valné hromadě konané 7. května podpořili restrukturalizaci dluhu skrze swap dluhu za akcie. Valné hromady se zúčastnilo 72,5 procenta oprávněných držitelů dluhopisů, kteří hlasovali jednomyslně. V prvním kroku, který se má uskutečnit 14. května, dojde na navýšení počtu vydaných akcií na 35,4 milionu ze 17,05 milionu. Prospekt musí schválit francouzský regulátor CSSF. Návazné konverze pak musí potvrdit zodpovědný soud v Paříži a výsledek valné hromady držitelů dluhopisů skupiny Orco se splatností 2012, která byla odložena na 15. května.

Ve čtvrtek, který se s výsledky ČEZ, Telefóniky CR a Fortuny stal vrcholem české výsledkové sezóny za 1Q12, krátkodobě přeprodané úrovně dokázaly přilákat nákupní zájem a PX posílil o 2 %. V západní Evropě banky připisovaly až 5% zisky. Telefónica CR vykázala celkové konsolidované výnosy z podnikání meziročně nižší o 3,2 % na úrovni 12 451 mil. při očekávání 12,54 mld. . Pokles tržeb zvolňuje třetí čtvrtletí v řadě po -5,4 % ve třetím čtvrtletí 2011 a -4,0 % ve čtvrtém čtvrtletí 2011. OIBDA upravený pro účely odhadu klesl v prvním čtvrtletí 2012 meziročně o 5,1 % na 5 049 mil. při očekávání trhu 4,91 mld. . Čistý zisk Telefóniky CR dosáhl v 1Q12 výše 1 622 mil. , což je o 6,8 % meziročně méně, při očekávání trhu na úrovni 1,62 mld. . Telefónica CR potvrdila svůj výhled pro rok 2012. Ten počítá u výnosů z podnikání s lepším trendem než v roce 2011 a u OIBDA marže s mírným meziročním poklesem. Návazně na předchozí valnou hromadu rozhodlo představenstvo 9. května 2012 zahájit program nabývání vlastních akcií v rozsahu až do 6.441.798 kmenových akcií společnosti, tj. až do 2 % z celkového počtu kmenových akcií společnosti. Spuštění je otázkou dní, v rámci letošního roku může být procento odkupu ještě mírně navýšeno, uvedla firma. Představenstvo rovněž schválilo záměr předložit po ukončení programu nabývání vlastních akcií návrh valné hromadě společnosti na zrušení nabytých akcií současně s návrhem na snížení základního kapitálu společnosti o částku jmenovité hodnoty nabytých akcií. Tento krok by měl ve spojení s defenzivní povahou titulu poskytnout výraznější podporu a dá se tak očekávat další akumulace pozic v pásmu 370 – 380 za akcii.

ČEZ oznámil, že mu v 1Q klesl čistý zisk meziročně o 16 procent na 14,4 miliardy korun, a výsledkem tak zaostal za konsensem trhu na úrovni 15,32 mld. . Za poklesem ziskovosti přitom stály, kromě již dříve obávané nepříznivé regulace v Albánii (-1,7 mld. Kč), také mimořádné derivátové a kurzové zisky v prvním čtvrtletí 2011. ČEZ za první tři měsíce ale vykázal růst výnosů o 7 procent na 60,8 mld. , a překonal tak medián odhadů v průzkumu Reuters na úrovni 58,75 mld. . Firma po výsledcích uvedla, že postupně vyjednává stabilizaci situace v Albánii a generální ředitel Daniel Beneš, očekává vyjasnění zhruba v polovině roku. Zároveň potvrdila celoroční výhled počítající se ziskem EBITDA ve výši 87,9 mld. a čistým ziskem 41,0 mld. . Deník E15 pak přinesl zprávu, že výroba elektřiny ze solárních zdrojů byla loni vyšší, než se odhadovalo při stanovení cen elektřiny. Distributoři tak vyplatili vyšší podporu a mají nárok na kompenzaci, která zdraží elektřinu v příštím roce.
Sázková společnost Fortuna Entertainment Group svými výsledky nezklamala, když její provozní zisk EBITDA v 1Q meziročně stagnoval na 8,4 mil. eur a překonal analytický konsensus (medián Reuters) 7,1 mil. EUR. Fortuně se nadále daří rozvíjet sázení přes internet, zatím však doplácí na loterijní byznys. Do výsledku tak promluvil růst provozní ziskovosti z kurzového sázení o 13,8 % na 9,6 mil. eur a záporná EBITDA z loterijního byznysu ve výši 1,2 mil. eur. Meziročně stabilní zůstaly celkové přijaté sázky Fortuny a to ve výši 113,8 mil. eur (medián Reuters 121,3 mil. eur), přičemž celkové hrubé výhry (Gross Win) vzrostly proti 1Q11 o 15,9 % na 30,7 mil. eur (medián Reuters 29,8 mil. eur).

Finanční ředitel KB Pavel Čejka v online rozhovoru na Patria.cz uvedl, že s tím, jak česká a evropská ekonomika zpomalují proti loňskému roku a úrokové sazby zůstávají na současné nízké úrovni, nevidí pro letošek prostor k velmi dynamickému růstu. V dalších letech by však prý růst mohl akcelerovat s růstem ekonomiky a stále poměrně nízkým využitím některých bankovních produktů a služeb v ČR. K dividendě uvedl, že její růst v letošním roce je v současném scénáři banky představitelný, ale konkrétní výši bude KB navrhovat až na konci letošního roku. Navzdory nejistotě Čejka označil variantu nevyplacení žádných dividend v následujících dvou až třech letech za nepravděpodobnou.

Developerská skupina Orco Property Group, která na valné hromadě 7. května získala souhlas držitelů dluhopisů a warrantů Orco Germany se směnou na konvertibilní dluhopisy a následně akcie skupiny Orco a z části za nové dluhopisy, oznámila první krok transakce. Ke dni 9. květnu skupina Orco provedla konverzi zásadní části 84,5 procenta z celkem vydaných dluhopisů německé Orco Germany do konvertibilních dluhopisů.

V závěru týdne se opačným směrem vydaly dva hlavní finanční tituly pražské burzy, když Erste s 1% poklesem kopírovala vývoj celého sektoru v regionu, ale v opačném směru šla Komerční banka, která si i přes okolní propady financí připsala 0,8 % zisku. Pro index PX situace znamená mírnou ztrátu.

Po výsledcích ČEZ dorazila tradiční vlna aktualizací cílových cen a doporučení. Zatímco investiční doporučení byla všechna ponechána beze změny, cíle ve čtyřech případech doznaly negativní změny. Negativní reakci analytiků na včerejší slabší výsledky za 1Q přitom mírnil potvrzený celoroční výhled ujištění, že výsledek vyjednávání v Albánii by měl být známý během několika dalších týdnů, a pokud dojde k managementem očekávané dohodě, budou letošní ztráty v Albánii v řádech stovek milionů korun, a ne dříve spekulovaných miliard.

1% poklesem si prošla tuzemská Telefónica CR, která neměla dostatek sil navázat na svůj čtvrteční růst po oznámeném plánovaném odkupu akcií. Obchodování se posunulo k 375 za akcii. Meziroční pokles provozní ziskovosti na úrovni OIBDA o 8,8 procenta na 5,08 miliardy eur a zaostání za očekáváním trhu na 5,23 mld. EUR utrpěla v prvním čtvrtletí mateřská skupina tuzemské Telefóniky CR, která výsledky reportovala v pátek, zejména kvůli krizí zmítanému španělskému trhu, kde zákazníci ve větší míře utíkají k menším a levnějším konkurentům i italské investici. Poprvé v historii telekomunikační skupiny ziskovost podnikání v Latinské Americe překonala Evropu. Telefónica SA v prvním čtvrtletí dosáhla tržeb 15,51 miliardy eur a předčila očekávání trhu na úrovni 15,43 mld. eur. Čistý zisk ale meziročně propadl o více jak polovinu na 748 milionů eur z 1,62 miliardy eur v 1Q11.

Snížení cílové ceny se dočkaly akcie dalšího zástupce energetického sektoru NWR. Analytici BNP Paribas zredukovali cílovou cenu o 14 procent na 4,3 GBP (v přepočtu asi 135 Kč), doporučení ponechali „neutrální“.


Přehled zpráv k tuzemským akciovým titulům můžete sledovat v sekci Akcie - ČR.

Průběh tuzemské výsledkové sezóny za první čtrtletí, včetně dosud zveřejněných výsledků, pak můžete sledovat na odkaze zde.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.