Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co ukazují obrovské ztráty JP Morgan?

Co ukazují obrovské ztráty JP Morgan?

14.05.2012 12:40, aktualizováno: 14.5. 15:13
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Zkušení šéfové firem na Wall Street mimo záznam uznávají, že Bank of America není dobře vedena a Citigroup již dlouho představuje recept na pohromu. Vždy ale trvali na tom, že pokusy o zvýšenou regulaci jsou chybné, protože management rizika začal být sofistikovanější. Všichni se podle nich stali podobní šéfovi JP Morgan Chase. Jamie Dimon je totiž známý tím, jakou pozornost věnuje detailu a možnostem ztrát. Ve světle toho, jakých ztrát tato banka podle posledních zpráv dosáhla při obchodování s deriváty, ale může jen těžko sloužit za vzor. Největším omylem se však jeví přístup Fedu k bankovnímu kapitálu.

JP Morgan tvrdila, že má výborný management rizika, který je na Wall Street považován za jeden z nejlepších. Co to ale znamená, když takový systém umožní nezodpovědné sázky a odměny založené na dosažených ziscích, které nejsou upraveny o to, za jakého rizika byly dosaženy? Vedení banky tak v případě úspěchu shrábne odměny, a pokud vzniknou ztráty, dopadnou na všechny ostatní. V dnešních Spojených státech jim to umožňuje situace, kdy je jejich společnost „příliš velká na to, aby padla“.

Fed si toho je samozřejmě vědom – je plný chytrých lidí. Ti vědí, že banky chtějí minimalizovat výši vlastního kapitálu a zadlužovat se. Fed je tak testuje s cílem zjistit, jakou zátěž snesou a jakou výši vlastního kapitálu potřebují. Na jaře ale prošla JP Morgan těmito testy se vztyčenou hlavou. Fed jí tak dovolil zvýšit dividendy a kupovat vlastní akcie. Neobjevil se ani náznak rizika vysokých ztrát. Globální tenze na finančních trzích přitom dnes nejsou nijak vysoko, takže významné ztráty v této fázi cyklu jsou velmi překvapující.

Poučení z toho, co proběhlo v JP Morgan, je jednoduché. Podobné banky jsou příliš velké a složité na to, aby nad nimi měl jejich management kontrolu. Jsou vnitřně rozděleny a nefunguje ani jejich externí dohled. V každém jiném odvětví by po podobných ztrátách utrpěných kvůli rizikovým krokům šéf firmy odešel. Není však pochyb o tom, že Jamie Dimon na svém místě zůstane. Regulátoři nemají ani ponětí, co se v takových firmách děje a jejich pokusy o dohled nad nimi nefungují.

Na problémy s bankovním kapitálem poukazuje například Anat Admati a její kolegové ze Stanfordu. Fed se ve své současné politice mýlí, možná z toho důvodu, že jeho zástupci tráví příliš mnoho času hovory s Jamie Dimonem a dalšími šéfy velkých bank. S kritiky současného stavu naopak komunikaci odmítají. Admati správně tvrdí, že banky musí mít mnohem vyšší kapitál a musí následovat mnohem jednodušší pravidla týkající se vlastního zadlužení. Velké banky by měly být donuceny ke zmenšení své velikosti. Musí se stát dost malé na to, aby mohly padnout.

(Zdroj: Simon Johnson , EconoMonitor)

Shrnutí posledního vývoje v JPMorgan:

Banka JPMorgan na konci minulého týdne přiznala, že během posledních šesti týdnů na tradingu utržila ztrátu z obchodních zajišťovacích aktivit ve výši 2 mld. USD s tím, že tento účet navíc nemusí být konečný. Pozice, ze kterých ztráta vyplynula, ještě nejsou uzavřeny, dodatečná ztráta tak může dosáhnout další 1 mld. USD.

Zdroje obeznámené se situací uvnitř banky včera informovaly deník The Wall Street Journal, že tři vedoucí pracovníci JPMorgan Chase tento týden zřejmě odstoupí z funkcí. Rezignovat na své posty by tento týden podle všeho měli tři vysoce postavení představitelé. Jedním z nich je údajně Ina Drewová, jedna z nejlépe placených zaměstnanců banky, která sedm let vedla divizi managementu rizik zodpovědnou za finanční ztrátu. Dalšími dvěma jsou podle zdrojů agentury Reuters její dva podřízení, kteří se na transakcích podíleli. 

Tyto zprávy médií se dnes odpoledne potrdily, když JPMorgan oznámil, že Ina Drewová po 30 letech odchází do důchodu a její místo převezme Matt Zames, který dosud působil ve vedení divize investičního bankovnictví.

Média již na konci dubna psala o chybách v oblasti řízení rizik banky JPMorgan. Šéf JPMorgan Chase Jamie Dimon v rozhovoru pro stanici NBC uvedl, že nevěděl o rozsahu problému, když v dubnu prohlásil, že obavy jsou jen "bouří ve sklenici vody". Akcie JPMorgan po čtvrtečním nočním oznámení očekávané ztráty z obchodování banky za druhé čtvrtletí v rámci poslední seance minulého týdne propadly téměř o deset procent. "Učinili jsme strašlivou, do nebe volající chybu," prohlásil Dimon. "Neexistuje pro ni téměř žádná omluva."

Ratingová agentura Fitch v návaznosti na nečekanou ztrátu snížila rating JPMorgan a agentura S&P pohrozila, že přistoupí ke stejnému kroku.


Čtěte více:

Dobrá zpráva pro banky: Tvrdý start nové regulace v USA odsunut o 2 roky (+komentář)
20.04.2012 11:54
Reforma Wall Street, která si klade za cíl vymezit jasné hranice odděl...
JPMorgan: Na tradingu jsme přišli o 2 miliardy dolarů kvůli „do nebe volajícím“ chybám
11.05.2012 8:54
Americká investiční banka JPMorgan Chase & Co včera po závěru obchodov...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách