Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Země vycházejícího slunce a hřbitova kontrariánů

Země vycházejícího slunce a hřbitova kontrariánů

30.05.2012 18:07

Japonský akciový trh má druhou největší kapitalizaci na světě – jeho podíl na globální kapitalizaci se pohybuje mezi 7 – 8 %. Podíl prvních USA je někde nad 30 %, třetí Čína je mezi 6 – 7 %, podobně je na tom trh ve Velké Británii, Německo má asi poloviční podíl. Zdá se ale, že obecně zájem investorů ze západu kapitalizačnímu významu japonského trhu neodpovídá. Důvodem je pravděpodobně návratnost, kterou japonský trh dlouhodobě (ne)poskytuje. Tento trh totiž dobře vypráví příběh ztracených dekád, což demonstruje následující graf (pro zajímavost i porovnání s jinak načasovaným DJIA):

jap1

Japonský trh tak musel být za posledních více než deset let hřbitovem kontrariánů, kterým se zdálo, že bolesti již bylo dost a je čas jít proti proudu. Určité oživení zájmu o japonské akcie přinesl i počátek tohoto roku, který zkombinoval větší ochotu Bank of Japan uvolňovat, oslabení jenu a rostoucí ceny japonských titulů. Dnes jsme ale opět tam, kde jsme začali.

Pokud chceme chování japonských akcií relativně rychle vstřebat, je nejlepší srovnat je s vývojem akcií v USA a v Číně (první graf) a s vývojem výnosu vládních dluhopisů a kurzu jenu (druhý graf). Z prvního grafu vidíme, že za posledních 12 měsíců Nikkei (červeně) svými vlnami cca kopíroval trh v USA. Jejich sklon byl ovšem takový, že na rozdíl od amerických titulů (SPX) je silně v červených. Podobně jako trh čínský, s nímž se ale vlnami tolik nepodobá. To možná trochu překvapivě, protože Japonsko je s čínskou ekonomikou již velmi silně svázáno. Je to ale spíše výsledkem chování čínských titulů.

jap2

Zdroj: Bloomberg

Z grafu druhého je vidět vazba mezi Nikkei a kurzem jenu k dolaru (zeleně). Posilující jen jde často ruku v ruce s oslabujícím trhem, oslabující měna naopak často odpovídá posilujícímu trhu (patrné zejména na počátku tohoto roku). Celkově tak můžeme říci, že i v Japonsku spolehlivě funguje globální RON – ROFF přepínání. Růst SPX koresponduje s oslabováním jenu k dolaru, růstem japonských akcií a výnosů vládních dluhopisů. A naopak.

Pokud se z přemítání nad RONy a ROFFy alespoň nakrátko přesuneme k fundamentálnějším úvahám, vidíme, že japonský trh je velmi levný. Je to ale podobná „levnost“ jako v případě amerického trhu a mnoha dalších (viz např. „Jeden investiční kult asi skutečně zemřel...“). Pokud vezmeme za základ našeho pohledu Shillerovo PE (tedy násobek založený na cyklicky očištěných ziscích), vidíme, že ziskový výnos japonských akcií (obrácené PE) nyní dosahuje asi 6 %. Je tak vysoko nad výnosem vládních dluhopisů VVD, což je situace podobná USA. Tam je ale EP o něco níže a VVD o něco výše. Pro celkový pohled si zopakujme graf z výše zmíněného článku:

jap3

Zdroj: Gavyn Davies

Rozdíl mezi EP a VVD je tedy nyní záporný v USA i v Japonsku. Tam si ale investoři již přes deset let zvykali na to, že EP je cca na úrovni VVD a současný stav tak asi není takovým šokem jako v USA. Tam je stále vysvětlován jako jednoznačná podhodnocenost trhu i přesto, že dlouhá historie i jednoduché úvahy o pasti likvidity ukazují trochu jiný obrázek.

Japonsko je zajímavé v mnoha ohledech. Na závěr bych připomněl jeho výjimečnou fiskální situaci: Téměř výhradně domácí investoři kupují domácí veřejný dluh, jehož poměr k HDP dosáhne v roce 2015 úrovně kolem 250 %. Vysvětlení jejich zájmu je několik, od finanční represe až po deflační prostředí, které vytváří přijatelnější reálnou návratnost (nezdaněných) dluhopisů. Ale nic není napořád.

V souvislosti s posunem kurzové politiky Číny (v druhé polovině minulého roku dokonce klesly její zahraniční měnové rezervy) se opět začíná intenzivněji hovořit o tom, že Spojeným státům jednou vyschne zdroj financování (přesněji bychom ale měli říci, že se jen utlumí recyklace dolarů). Japonsko možná postihne podobný vývoj. Jeho „Čínou“ je ale stárnoucí domácí obyvatelstvo, kvůli němuž se bude země posunovat k vyrovnané platební bilanci. Následně bude více závislá na zahraničních investorech, což spolu s onou dvěstěpadesátkou není nejlepší kombinace. Takže stále spíše jen pro ultrakontrariány.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data