Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek obhajuje výši DPH: Nepotvrdilo se, že by lidé kupovali potraviny v cizině

Kalousek obhajuje výši DPH: Nepotvrdilo se, že by lidé kupovali potraviny v cizině

11.07.2012 9:08
Autor: ČTK

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) se na údajích o plnění státního rozpočtu nepotvrdilo, že by lidé kvůli zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty začali ve velkém kupovat potraviny v zahraničí. Připustil ale zvýšení přeshraničního obchodu u zboží v základní dvacetiprocentní sazbě, kam spadají například pohonné hmoty, alkohol nebo cigarety. Kalousek to včera řekl ve sněmovně při projednávání návrhu na zvýšení sazeb DPH od příštího roku o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. 

Ministr reagoval na výtky, že letošní zvýšení DPH přivodilo pokles spotřeby domácností, a tím i nižší výběr daně. Spotřeba zboží ve snížené sazbě DPH, kam patří zejména potraviny, podle Kalouska zůstala navzdory zvýšení daně zhruba stejná. 

Domácnosti za první letošní pololetí podle Kalouska snížily svoji spotřebu o asi 70 miliard korun. Týkalo se to však podle něj výlučně zboží zařazeného v základní, dvacetiprocentní sazbě daně. "Zboží se sníženou sazbou, která skočila z deseti na 14 procent, tam zůstává spotřeba zhruba stejná. U zboží se základní sazbou skutečně dochází k poklesu spotřeby, to znamená, nepotvrzuje se ona hypotéza velkého přeshraničního obchodu potravin a dalšího zboží se sníženou sazbou," řekl Kalousek. 

Pokles výběru DPH v letošním květnu podle něj způsobilo to, že se v tomto měsíci nahromadily vratky daně. Bližší informace chce zveřejnit příští týden na tiskové konferenci, kde mimo jiné představí novou makroekonomickou prognózu. 

Na dani z přidané hodnoty stát ke konci května vybral meziročně o tři procenta méně. Za pololetí na DPH vybral 92,1 miliardy , což byl meziroční pokles o 2,6 procenta. Státní rozpočet přitom počítá s růstem o 15,5 procenta proti roku 2011.


Váš názor
  •  
    11.07.2012 10:46

    Kdyby se názory a jednání toho blba nedotýkalo každodenního života pak bych se z chutí zasmál .Nevím, ale jednání vládních špiček mě připomíná rok 89 a tanečky tehdejších špičkových soudruhů. Dnešní lídři jsou ,ale větší lumpové, asi cítí konec eldoráda a snaží se nakrást co můžou,
    Homo
  • kalousek
    11.07.2012 9:33

    tato vlada dosahla u lidi bodu, kde ji jiz nikdo neveri cokoliv. At je to soudnictvi - policie nebo poslanci. Staci se podivat na novou registraci vozidel. Vsechny zakazky se udeluji za bachsis kamaradickum neznalcum a pak to tak dopada. Lide uz to vzdavaji a cekaji na nove volby, od kterych opet ocekavaji ze vsechny problemy za ne vyresi nova garda. A zase budou volit ty same zkorupovane stare komunisty a jejich pohrobky, kteri se budou pakovat a chytracit. Lide zase budou nadavat a cekat na dalsi volby. Nakonec se k moci dostanou zase komunisti a budeme zase mit petiletky budeme zase spet ke svetlejsim zitrkum - kdo neskace neni cech.
    .......
    • Re: kalousek
      11.07.2012 10:02

      O tom poloekonomickému oslíkovi už nemá smysl ztrácet řeč. Podle mne už ztratil soudnost a jeho výroky jsou za hranicí hazardu s veřejnými financemi. Když mu dali analytici k nahlédnutí materiál, kde data jasně ukazují pokles trhu s benzinem a naftou o 28%, potravin 15%, obuv a oblečení dokonce o 48%... mimo to nárůst předpokladu šedé ekonomiky, potažmo prudký pokles plátců DPH (dle propadu živností atd...) tak ten polointeligent prohlásil, že jeho náměstci mají jiná data, protože jediným garantem (to slovo mele dokola i v kauze Cassa) správného posouzení je pouze MinFin a ON velký a dvakrát oceněný ministr nejlépe ví, jak si domácí ekonomika stojí. Je s podivem, jak se z poslaneckého poskoka strany KDU-ČSL (která je už na vymření) vyklube odborník, který strčí hravě do kapsy erudované kapacity a přehlíží je stylem tupého gigola ze Sicílie. Správně by měl být v tuto dobu už zatčen, protože viditelně likviduje ekonomiku státu.
      Jesse
  • Odbornici
    11.07.2012 9:14

    Hlavne, ze si to umi vysvetlit. Samozrejme, ze nejdriv klesne objem spotrebniho zbozi. Na jidle se setri az nakonec. Ale vysvetlete to chemikovi.
    mph1
    • Re: Odbornici
      11.07.2012 9:28

      Vysvětlit tomu blbečkovi,že je výhodnější nakupovat v polsku je obtížné.Vše je tam levnější.A to i léky.Nemluvě o oblečení atd.Jejich systém je pružný,podporuje živnostníky.Ti nejsou nepřátele státu jako u nás.Rétorika Drábků a jim podobných blbečků je jen pro odvádění pozornosti středních a chudších vrstev.Aby nekoukali na ty nahoře a svou naštvanost obraceli proti nezaměstnaným,invalidům a cikánům atd.Tak se dělá politika.
      ?
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.